lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Teplo nám škodí viac ako mráz

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 21.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Lekári vôbec nie sú nadšení tým, že treskúce mrazy nahradilo oteplenie. Obávajú sa veľkej chrípkovej epidémie – mikróby sa totiž v teplejšom počasí rozmnožujú omnoho rýchlejšie.


Počas rekordných mrazivých dní, aké sme zažili len nedávno, ošetrili lekári desiatky prípadov omrzlín. Podľa odborníkov môžu omrzliny vznikať už pri teplote mínus štyri stupne Celzia – závisí to od sily vetra a odolnosti každého človeka. K najohrozenejším patria malé deti. Bábätká do prvého roku  života by v mrazoch radšej vôbec nemali chodiť von.
Už mráz pod sedem stupňov ohrozuje nielen pokožku malých detí, ale aj ich sliznice. Vysušuje ich, dráždi a tým oslabuje proti prípadnej infekcii. Platí to aj pre dospelých, ale títo sú voči mrazu aj nákaze odolnejší. Mráz prekáža aj ľuďom s chorým srdcom, pretože sa im horšie prekrvujú cievy, majú horšiu tepelnú reguláciu a sú náchylnejší na omrzliny.

Baktérie útočia
Mnohí ľudia sa po ústupe silných mrazov potešili, že znova môžu chodiť von menej naobliekaní. Zrazu však zistili, že ich začína škrabať v hrdle a páliť v nose. Náhla zmena počasia je totiž vždy horšia ako to, čo bolo predtým. Organizmus sa teplu síce rýchlo prispôsobí, ale vo vlhkom podnebí a miernom chlade sa vynikajúco darí vírusom. Preto sa pri podobných teplotných zlomoch rýchlo prihlásia k slovu baktérie. Sliznice sú predchádzajúcim mrazom oslabené, vychladená sliznica je menej prekrvená a dostáva sa do nej omnoho menej ochranných látok z krvi. Ako prevenciu lekári odporúčajú vyhýbať sa veľkým kolektívom a pridávajú ešte niekoľko rád, čo robiť, keď sa nám priťaží a pocítime neblahé následky náhleho oteplenia:
1 Zabezpečiť vysoké dávky vitamínu C (t.z. okrem ovocia aspoň polgramovú tabletku denne).
2 Zvýšiť príjem tekutín, najmä teplého čaju.
3 Teplotu do 38 stupňov Celzia za každú cenu neznižovať, ale ani nepodceňovať.
4 Nesnažiť sa okamžite potláčať príznaky infekcie antibiotikami. Jestvuje totiž päťdesiatpercentná pravdepodobnosť, že pôvodcami choroby nie sú baktérie, ale vírusy – a na tie antiobiotiká nezaberajú.
5 Podobným zásahom vedľa môžu byť aj pastilky proti bolestiam v krku (Strepsils, Nio-Angin). Aj tie sú určené proti baktériam.
6 Veľký hit posledných rokov Coldrex má síce tri zložky, ale takisto nie je ideálny pre všetky situácie: obsahuje vitamín C, ale zároveň znižuje teplotu a spúšťa nádchu. Preto je vhodný pre horúčkové stavy so zapchatým nosom.
Riešením, ale tiež nie 1OO%, môžu byť homeopatiká.

 

 


Diskusia k článku:

nmvtpi xzrnli yqktjxvpe imvxuj hbnutspry wdxtjuypm saey
Neregistrovaný - umdib tzhulpwxg, 28.8.2007 13:55, ucsozdkpl(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!