lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čokoláda pre dušu

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 24.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Robí to Nicole Kidmanová, Britney Spersová, robila to Marilyn Monroeová aj pani Kennedyová a mnoho iných prominentov. Reč je o písaní denníka, o vedení tajného zápisníka, do ktorého človek zaznamenáva všetko, čo sa ho významnejšie dotýka. Viete, prečo by ste to mali robiť aj vy?


,,Piatok, 13. október. 58,5 kilogramov. Som osamelá. Predo mnou leží celý víkend a ja nemám nikoho, kto by ma mal rád. Ale veď čo. Ešteže mám v chladničke vynikajúci puding...“ Fiktívny denník Bridget Jonesovej, ktorý napísala britská spisovateľka Helen Fieldingová, sa stal kultom a vo filmovej podobe kinohitom, aj keď je na knihe varovanie, že život ako vedie Bridget, nemusí byť pre nás prospešný.
   Aj hollywoodske alebo spevácke hviezdy ako už spomenuté Nicole Kidmanová a Britney Spearsová  o sebe prezradili, že si rady vedú denník. Tým sa zaradili k tridsiatim percentám žien, ktoré podľa nedávno uverejnenej štúdie pravidelne otvoria malý zápisník a zapisujú svoje názory a pocity do tajných zošitov, alebo – v extrémnejšom prípade – svoje každodenné dojmy uverejňujú na internetových stránkach.
   Americké štúdie dokazujú, že písanie denníka je pre náš emocionálny kotol skutočne účinným ventilom. Človek, ktorý svoje myšlienky a pocity pravidelne kladie na papier, tým znižuje riziko že ho začne trápiť vysoký krvný tlak , alebo že nebodaj dostane srdcový infarkt. Je to tak preto, lebo pri písaní sa upokojí pestrá  zmes pocitov, problémov a nezatriedených dojmov a všetko, čo bolo nevyjasnené, odrazu nadobudne jasné obrysy. Prostredníctvom denníka je okrem toho možné navždy zachytiť pekné chvíle a tak si vytvoriť vlastný, celkom súkromný ostrov. Ba čo viac: denník je mlčanlivým dôverníkom, ktorý neprezradí vaše tajomstvá nikomu nepovolanému. ,,Dve hodiny v noci. Prečo som len taká neatraktívna? Nechcú ma dokonca ani muži, ktorí nosia sandále s bielymi ponožkami...“ Utápať sa v sebaľútosti ako Bridget, povzbudzovať sa, nadávať na iných, sťažovať sa – to sú veci,  pri ktorých človek niekedy nechce mať žiadnych svedkov.
   Duševná spoveď pri písaní denníka vytvára aj istý odstup a pomáha realistickejšie vnímať seba aj svoj život. Človek sa pri tom naučí  triediť, zadeľovať a hodnotiť svoje myšlienky a objaví dočasnosť svojich pocitov. Niekedy si naplno uvedomí, aký dôležitý je každý deň, každý okamih. Vďaka písaniu sa niekedy vynárajú spontánne nápady, ako vyriešiť situácie, ktoré vyzerali na pohľad bezvýchodiskovo. 

Niekoľko rád, ako vám najlepšie pôjde písanie denníka:
1 Začnite emotívne. S písaním denníka je najvodnejšie začať vo chvíli, keď vaše pocity doslova vrú. Môže to byť po prelomovom životnom okamihu, napríklad presťahovaní do iného mesta, narodení dieťaťa...Nezabúdajte,: každý život je dostatočne zaujímavý, aby ho človek zachytil na papieri!
2 Vytvorte si časové ostrovy. Prepnite telefón na tiché zvonenie, sadnite si k oknu, nechajte na seba pôsobiť dojmy z celého dňa. Táto chvíľa patrí iba vám!
 3 Nechajte myšlienky voľne poletovať. Jednoducho zaznamenávajte, čo vám prebleskuje hlavou. Nikto vás nepozoruje a nehodnotí. Je celkom jedno či robíte gramatické chyby ,alebo či píšete chaotické vety.
4 Píšte, snívajte, vychutnávajte. Kúpte si pekný diár, používajte kvalitný papier, drahé plniace pero. Veď za to predsa stojíte, nie?
5 Namiesto kritiky úsmev. Myslíte si, že vaše zápisky sú vrcholne trápne? Určite nie! Nebuďte na seba taká prísna. Veď to všetko patrí k napínavému príbehu vášho života a to už stojí za pár písmien.

 


Diskusia k článku:

Robim to uz roky, a je to skutocne fantasticka ocista duse. Vdaka tomu nie som jedovata a zahlbena do seba, ked mam nejaky problem, a nevesiam ho na nos hocikomu, ale napisem si vsetko do dennika. Ako ma jeduje muz a co by som chcela, a na co myslim. Pisem si ho od 12 rokov, teraz mam 25. Kedysi som pisala do zosita, teraz vo Worde, a mam ho zaheslovany. Mam ho v robote, a ked si chcem oddychnut, pokecam si s dennikom. Rozpravam sa s nim, ako so skutocnou osobou, hovorim mu veci, ktore sa nedaju preberat s niekym skutocnym. A ked mam zlu naladu a pozriem si denniky z obdobia puberty a prvej lasky, je mi hned tak pekne nostalgicky... a mozem sa smiat na tom, ake som bola decko. Dennik je fajn. Ozaj to skuste.
Neregistrovaný - evulik, 25.1.2002 02:29, evulik(`na`)pobox.sk
Aj ja si pisem dennik. Ked mi je najhorsie, hned tam nieco napisem. Mam ho taktiez vo worde, ale aj v pisomnej podobe v diari.. A este jeden virtualny na svojej www stranke.
Neregistrovaný - Lila, 28.1.2002 09:59, anonimka(`na`)pobox.sk
Mozno by ste mali napisat o tom, preco matky citaju dcerine denniky?
Neregistrovaný - Lila, 28.1.2002 10:01
Ahojte dievčatá! Viem o čom hovoríte... Takže to nechám bez slov. :-)
Neregistrovaný - Jan, 29.1.2002 10:47
Tiez som si nedavno zacala pisat...pisem akoby som sa s nikym rozpravala, tomu, ktoremu by som to chcela povedat...ale nemozem! "dusa" mi rozprava... pisala som aj v puberte...teraz som sa po desatroci k tomu zase vratila. Skoda,ze nemam po ruke word, myslienkove pochody su take rychle...ruka nestiha:-) Ladies, po rokoch vydame vacsie bestsellery ako bola Bridget:-)
Neregistrovaný - wanka, 6.1.2006 16:55
az kým si ho niekto neprecita..potom to ma viac skody ako osohu
Neregistrovaný - silvi, 9.1.2006 16:55
Zdravím Vás.Mám 21 a denník si píšem už 7 rokov.Priznám sa,celkom sa hanbím za svoje výlevy v nom,ale o tom je asi život.Každý sa mi za to smeje,nepoznám nikoho,kto by si písal tiež.Ale som rada,že som s tým začala.cmuk
Neregistrovaný - iveta, 13.8.2007 20:17, iveta7(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!