lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Manželstvo s deťmi namiesto vena

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 7.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Keď sa po rozvode znova zaľúbite a prežívate dávno zabudnuté pocity, nezabúdajte ani na city svojich detí. Ak si pozorne vypočujete ich názory na vaše nové manželstvo a necháte im čas, aby si zvykli na novú situáciu, bude život s novými zásadami pre všetkých omnoho jednoduchší. Takisto poskytnite nevlastnému otcovi právo  vyjadrovať sa k správaniu vašich detí. Isteže – nemôže celkom zmeniť zásady, ktoré ste deťom vštepovali až doteraz, ale ak má byť členom vašej rodiny, musí mať vplyv na jej život.

 

Má byť nevlastný otec otcom?
Aj keď to bude pre vás mnohokrát bolestné, neprikazujte partnerovi, aby ľúbil vaše deti ako vlastné. Nie je medzi nimi krvné puto a preto nie každý muž je schopný  nezištne ľúbiť dieťa, ktoré má jeho žena s iným. Stačí, ak je muž tolerantný a ak sa o vaše deti stará: rozpráva sa s nimi, pomáha s úlohami, berie ich na výlety a do kina a pod. Nechcite od neho priveľa. Ak sa nechce priveľmi angažovať do problémov vašich detí, nerobte mu výčitky.

 

 

 

Veľká agresivita malého človeka
Nikdy nedovoľte, aby dieťa zabuchlo novému otcovi pred nosom dvere, alebo aby ho urážalo. Rozhodne mu vysvetlite, že takéto správanie nebudete akceptovať. I keď treba brať do úvahy, že vaše dieťa prežíva komplikované obdobie, nevyžadujte od nového partnera, aby toleroval agresívne výstupy, pretože dieťa bude posúvať hranice čoraz ďalej.  Ak jeho agresivita nepominie ani po niekoľkých týždňoch, rozhodne sa s dieťaťom vyberte k psychológovi.

Mužská rivalita
Chlapci považujú nového člena rodiny často za súpera. Neustále ho napríklad provokujú k hrám, pri ktorých chcú dokázať, že sú lepší. Váš partner by si to mal ako zrelý človek uvedomiť a nepovažovať tieto ich pokusy za vojnu na život a na smrť. A napokon, prečo by sa nemal dať niekedy poraziť malým človiečikom?

Alebo oni, alebo my!
Ružové nemusia byť takisto vzťahy medzi nevlastnými bratmi a sestrami. Ak ste sa vydali za muža, ktorý má z predchádzajúceho zväzku takisto deti,  môžu sa vaši miláčikovia pokúsiť o vydieranie a obviniť vás z nedostatku lásky. Alebo sa správať tak, akoby ich jediným cieľom bolo, vaše manželstvo rozbiť. Musíte ich ubezpečiť o svojej bezpodmienečnej láske, ale súčasne im zreteľne vysvetliť, že nemienite ukončiť svoje nové partnerstvo. Všetci: vy, váš manžel aj nevlastní súrodenci sa musia  zmieriť s kompromisom. Bude to omnoho ľahšie, ak im pripomeniete, že tým, že ste všetci spolu, viacej získavate ako strácate.

Vaše spoločné dieťa
Ak sa v novom manželstve narodí dieťa, staršie deti často pociťujú žiarlivosť a strach, že prídu o rodičovskú lásku a pozornosť. Ešte aj dvanásťročné dieťa sa bojí, že ho už nikto nebude potrebovať a že ho mama nebodaj strčí do ,,decáku“.  Preto kontrolujte  svoje správanie, či prejavujete nežnosť a pozornosť všetkým deťom rovnako. Zapojte staršieho súrodenca do opatery novorodeného dieťaťa.

Vystríhajte sa týchto chýb
- Neprejavujte novému manželovi príliš ostentatívne svoju lásku, berte ohľad na city svojho dieťaťa a umožnite mu, aby si zvyklo na novú situáciu.
- Skôr, ako sa vaše deti nezoznámia s nevlastnými bratmi a sestrami, nehovorte im, aké sú to múdre, šikovné a úžasné deti, pretože ich okamžite znenávidia.
- Neoberajte ich o privilégiá len preto, lebo sa vaša rodina zväčšila. Nerozhodujte o ich izbách a veciach – vždy sa opýtajte na ich názor.
- Nebuďte nasilu spravodlivá.  Topánky kúpte tomu, kto ich potrebuje a nie všetkým naraz. Súčasne neposkytujte úľavy od povinností žiadnemu z jeho alebo z vašich detí.

Vžite sa do jeho situácie
Ak ste nejaký čas žili sami, vaše dieťa malo mamu výlučne pre seba. Teraz sa náhle objavil ,,nejaký chlap“ a zobral mu ju. Venujete svojmu dieťaťu menej času a ono reaguje zlostne, odrazu je neznesiteľné a nechce ani počuť o tom, že bude mať nového otca. Bojí sa, že stratí vašu lásku a túži len po jedinom, aby votrelec čo najrýchlejšie zmizol z vášho života. Nový otec začne byť netrpezlivý, pretože vidí nepriateľstvo dieťaťa  a bude obviňovať vás, že nemáte vplyv na svojho potomka. Prehlbujú sa konflikty – ak sa postavíte na stranu muža a karháte dieťa, stratíte jeho dôveru, pretože sa začne cítiť opustené a nešťastné. Ak sa postavíte na stranu dieťaťa a priznáte, že má  právo byť nespokojné, obrátite proti sebe zlosť partnera.

Ako sa dostať z bludného kruhu?
Stopercentne sa presvedčte (napr. diskrétnym pozorovaním), či váš partner nie je voči dieťaťu nepriateľský. Ak  áno, mali by ste vážne porozmýšľať,  či vám stojí za to, opäť sa vydať a riskovať, že vaše dieťa utrpí  (prinajlepšom) psychický úraz. Ak však zistíte, že partner má dobrú vôľu, nikdy nezasahujte, ak medzi ním a vašimi deťmi príde k nezhodám.  Takisto pred deťmi nekritizujte jeho výchovné metódy. Nikoho sa nezastávajte a s každou stranou vyjednávajte osamote. S deťmi sa často zhovárajte. Časom si na vášho partnera zvyknú a on si zvykne na vaše deti.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!