lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Okoreňte si život! II

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 14.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Skúsili ste už čarovať s korením, keď už viete, že lieči? A viete vôbec akým spôsobom lieči? Ciest je veľa, ale najdôležitejšia je chuť a vôňa. Obidva tieto zmysly sú úzko spojené s hlbšími vrstvami nášho mozgu, s našim podvedomím. Tou časťou mozgu, ktorá je spojená s našim nosom je limbický systém, ktorý zodpovedá za udržanie života, upravuje vzťahy medzi pochodmi vedomia a funkciami organizmu.

Pamätáte si ešte vôňu vášho najobľúbenejšieho jedla z detstva? Určite sa k nemu viažu aj iné pocity ako chuť a vôňa. Viete, prečo nenávidíte špenát, ktorý vám vnucovali? Možno práve pocit bezmocnosti, ktorý ste vtedy prežívali, je dnes príčinou vašich žalúdočných vredov. Okrem toho, korenie ovplyvňuje aj naše hospodárenie s hormónmi a tým ovplyvňuje aj náš citový život. Pod jeho vplyvom sa zlepšuje naša telesná aktivita, pocit radosti alebo naopak. Ak by sa vám to nezdalo, skúste sa zamyslieť nad tým, či predsa len ľudské telo nevytvára komplexný energetický systém. Národy s tisícročnými tradíciami vedia, že áno. Takže, pokračujme v poznávaní korenia.


Mak siaty: vyvoláva kontakt s vašou fantáziou, privádza vás k mystike, prebúdza túžbu poznať tajomné. Podporuje vašu schopnosť meditovať a pôsobí na prebúdzanie vašich emócií.

Muškátový kvet: osviežuje a prekrvuje pleť, vracia harmóniu krvnému obehu. Taktiež harmonizuje celé telo a dušu. Rozširuje záujem o doteraz cudzie činnosti, posiľňuje psychicko-mentálnu oblasť. Pridáva celkovú radosť zo života.

Med: odvádza škodlivé energie a upokojuje chorých, pomáha pri kašli a bronchitíde, ale aj pri odstraňovaní každodenného stresu a hľadaní vnútorného pokoja. Upokojuje myseľ, zatiaľ, čo telu dodá novú silu a energiu. Pomáha privolať pokojný spánok a podporuje celý imunitný systém.

Biele korenie: od pradávna je používané na zmierňovanie bolestí, uvoľňovanie kŕčov, podporu trávenia, ako tonikum , antiseptikum, preháňadlo a dokonca aj ako afrodiziakum. Pomáha pri chronickej únave a nedostatku koncentrácie. (Ak je však dôvodom malej koncentrácie stres a nervozita, mali by ste korenie z diaľky obchádzať). Keď potrebujete veľkú dávku energie, bdelosti a sústredenia, je pre vás korenie tým pravým. Povzbudzuje sexualitu.

Paprika: odporúča sa pri problematickom trávení, sklonoch k prechladnutiu, treba ju však užívať ako prevenciu, nie ako liek. Posilňuje srdce, prebúdza chuť k životu a túžbu po rozkošiach. Pomáha lepšie vnímať vône a farby. Pomáha opäť objaviť stratené sexuálne vzrušenie, ktoré sa často pri dlhých vzťahoch vytráca.

Sezam: pravidelné užívanie má detoxikačné účinky a priaznivý vplyv na pleť. Pomáha prekonávať slabosť pri rozhodovaní a bezcieľnosti, dodáva odvahu.

Škorica: uvoľňuje napätie a stimuluje krvný obeh. Vyrovnáva rytmus činnosti srdca, dýchania a trávenia. Neutralizuje baktérie vo vode. Ukľudňuje myseľ, rozjasňuje myšlienky, zvyšuje silu vôle a spoľahlivosť intuície. V pokročilom veku podporuje aj sviežosť ducha. Harmonizuje zlé duševné stavy (napr. smútok z rozchodu a pod.).

Soľ: zabezpečuje fungovanie látkovej výmeny, udržuje výmenu minerálnych látok, rovnováhu medzi kyselinami a zásadami, a je nenahraditeľná pre tvorbu žalúdočných kyselín (príliš soleným potravinám by sa mali vyhýbať ľudia s chorým srdcom a ľadvinami). Pri silných hnačkách alebo vracaní musí byť telu dodávaný dostatok soli, lebo telo stráca veľké množstvo chloridov. Soľ pomáha nájsť silu potrebnú na riešenie nejakej náročnej úlohy.

Vanilka: dlhodobá konzumácia vanilky aktivuje v tele obranné mechanizmy proti plesniam. Je korením tepla, nehy, zmyselnosti, kreativity a u väčšiny ľudí vyvoláva príjemné spomienky. Pomáha človeku objaviť jeho duchovné  potreby.

Zázvor: odplavuje zlú energiu, čo dokazuje silné potenie a pomáha pri žalúdočných neurózach (napríklad aj pri cestovných nevoľnostiach). Oslobodzuje človeka od jeho bežných starostí a hlavne od starostí týkajúcich sa vlastnej budúcnosti. Upokojuje nervy, čistí myšlienky.

                                           pokračovanie                   
 

 


  
 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!