lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pozor na kliešte!

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 12.6.2002
späť
Späť

Poslať
 

Vychutnávate krásy prírody? Tešíte sa z počasia a niekde nad vami, či v tráve číhajú zákerné kliešte. Každý z nás, kto už vstal od počítača sa s nimi už stretol. Nie vždy to bolo dramatické. Kliešť často prehral boj s človekom, ale nie vždy je to tak.


O zápale mozgových blán, spôsobenom kliešťom,  ktorý zasiahol nervové centrá a srdcový rytmus a spôsobil smrť pacienta, už počul asi každý z nás. K takýmto dramatickým prípadom našťastie neprichádza často. Omnoho častejšie a preto aj nebezpečnejšie sú  prípady, keď borelióza vážne poškodí pacientove zdravie. Okrem obrny  lícneho nervu  to môžu byť poruchy srdcového rytmu alebo zápal srdcového svalu. Ale aj vážne kožné problémy, bolesti a zápaly kĺbov, ktoré môžu prejsť do chronického zápalu s trvalými následkami. Pri zápale  mozgu, spôsobenom kliešťom, hrozia poruchy koncentrácie, spánku, sústredenia a pamäti. Postihnutý môže  takisto trpieť dlhodobými bolesťami hlavy, citovou labilitou a inými neurologickými ťažkosťami.
Kde treba dávať pozor
Najviac infikovaných kliešťov nájdeme pri povodí riek a priehrad. Teda práve na miestach, kde často bývajú rekreačné a chatové oblasti. Kliešťom veľmi vyhovuje aj rozhranie lúky a listnatého alebo zmiešaného lesa, kde ľudia často oddychujú. Najradšej majú nížiny, ale môžeme ich nájsť aj v nadmorskej výške okolo osemsto metrov. Príjemné sú im najmä listnaté alebo zmiešané lesy s krovinami a hustým porastom. Obvykle sa pohybujú pol metra až meter nad zemou a z tejto výšky začínajú svoj útok.
Najohrozenejšími ľuďmi sú hubári, chatári, turisti, deti a zvieratá – jednoducho všetci, ktorí sa často pohybujú v infikovaných oblastiach.
Ako sa chrániť
Na prechádzky do prírody by sme si mali vždy obuť vhodné topánky a oblečenie a po návrate sa navzájom dôkladne poprezerať. Niektorí lekári odporúčajú prehltnúť niekoľko hodín pred cestou do lesa tabletku vitamínu B, ktorý zmení pach potu tak, že parazitom nie je príjemný. Užitočné je, natrieť sa  repelentmi. 
Kliešte sú najaktívnejšie v teplých a vlhkých letných  mesiacoch. Naopak, nevyhovuje im prílišné sucho alebo dážď.
Preč s tou potvorou
Za najlepší spôsob, ako odstrániť prisatého kliešťa z tela, považuje väčšina ľudí to, že ho pokvapkajú olejom alebo na neho nanesú vrstvu krému. Tým ho zadusia a môžu ho vykrútiť z tela von. Veľmi dôležité je krútiť s ním proti smeru hodinových ručičiek.
Lekári ale oponujú, že tento spôsob nie je najvhodnejší, pretože olej alebo krém kliešťa zadusí. Tento  zvyčajne vyvráti obsah žalúdka, ktorý obsahuje choroboplodné zárodky. Ak sa zvratky dostanú do rany, riziko infekcie stúpa.  Okrem toho môžeme pri vykrúcaní kliešťovi ľahko odtrhnúť hlavičku a táto ostane v rane. Preto je najvhodnejším spôsobom, ako nechceného hosťa z tela odstrániť, potrieť miesto dezinfekčným prostriedkom, uchopiť kliešťa pinzetou a vybrať.  Ranu nakoniec znova dezinfikovať.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!