lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cesta k úspechu 2

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 12.10.2001
späť
Späť

Poslať
 

Meditácia.
Najväčším sklamaním pre milovníkov tajomstva je, že medzi stavom hlbšej relaxácie a stavom meditácie je často len nepatrný rozdiel. Pri dobrom uvoľnení, ale aj hlbokej meditácii môže nastať stav, kedy máme pocit, že necítime naše fyzické telo a naše zmysly akoby boli odpojené od vonkajšieho prostredia, ale aj od nás samotných. Na druhej strane je to stav, kedy je výrazne zvýšená citlivosť na tiché správy z podvedomia a zároveň stav, kedy môžeme spočívať nad vecami. Z toho vyplýva, že na začiatku meditácie sa musíme absolútne uvoľniť. Je prakticky nemožné, aby sme prežívali stav meditácie vtedy, keď úporne premýšľame, alebo keď skáčeme od jednej aktivity k druhej. V stave meditácie vôbec nepremýšľame, ak nám behajú hlavou rôzne myšlienky, necháme ich voľne plynúť, nerozvíjame ich, nezachytávame. Skôr len tak prežívame, preciťujeme a existujeme v našej čírejšej forme.
Ak chceme naplno prežívať zážitky meditácie, je k tomu potrebný určitý tréning, ktorému hovoríme meditačné cvičenie. Meditácia nám môže poskytnúť zážitky oveľa bohatšie ako sny a navyše ľahšie rozšifrovateľné a omnoho trvalejšie. Každý jeden zážitok počas meditácie je pre nás zmysluplnou správou, preto je dobré zapamätať si ho a neskôr sa k nemu vrátiť, aby sme sa pokúsili rozlúštiť jeho význam a posolstvo. Je ľahko možné, že takto náš život dostane novú a pevnejšiu oporu. A hlavné je to, že nás to urobí zdravšími, šťastnejšími a úspešnejšími. Jedným z hlavných cieľov meditácie je rozvoj integrovanej, slobodnej, nezávislej a šťastnej osobnosti.
Teóriu a význam meditácie už poznáme a teraz sa poďme skúsiť ponoriť do ozajstnej meditácie. Nehovorte si, že to nedokážete, že nemyslieť je trápne a že to určite nefunguje. Radšej to vyskúšajte a zistite, ako obohatí meditácia váš život. Jedným z možných cvičení je napríklad „Meditácia na lúke“.
Pri tejto meditácii si musíte nájsť, čo najpohodlnejšiu polohu. V nej uvoľnite telo, myseľ a upokojte sa. Predstavte si, že zostupujete po krásnom širokom schodišti, ktoré má desať schodov. Pomaly schádzajte dolu krok za krokom a pritom v duchu rátate schody od desiateho k prvému. Desať, deväť, osem... Pri prvom schode ste už celkom dolu, kde sa pred vami rozprestiera nádherná zelená lúka s vysokou trávou, plná kvetov. V diaľke pred sebou vidíte tmavozelený les. Od lesa k vám fúka jemný vánok, ktorý pohybuje trávou a kvetmi. Vidíte, ako sa tráva aj kvety rytmicky vlnia. Cítite úplnú pohodu. Jemný vánok postupne prichádza až k vám a vy cítite jeho osviežujúci dotyk na čele. Vnímate aj šum tmavozeleného lesa v diaľke a cítite pohyb jeho listov a konárov. Nad hlavou vnímate jasnomodrú oblohu. Cítite harmóniu, pokoj a mier. Sadnite si tu niekde a pozorujte tú harmóniu, ten blažený pokoj, pohodu. Dobre si všímajte všetky detaily tejto krásnej scenérie. Ak sa tam náhodou objaví na lúke niečo iné, dobre si to obzrite a snažte sa zapamätať si to. Podľa chuti, ostaňte pozorovať lúku 5 – 15 minút. Po tomto čase sa priateľsky rozlúčte s lúkou. S vedomím, že sa sem môžete, kedykoľvek vrátiť. Ešte pred odchodom z lúky môžete vysloviť svoje želanie, prianie alebo túžbu. Potom pomaly vyjdite po svojom krásnom desať schodovom schodišti hore. Jeden, dva, tri.... V duchu si rátajte schody od prvého k desiatemu. Cítite sa ľahký a svieži. Pri čísle desať ste sa ocitli vonku. Otvorte oči. Ste úplne svieži a máte veľa dobrých nápadov. Urobte niekoľko energických pohybov a presvedčte sa, v akej ste forme. V duchu si ešte raz povedzte: „Som úplne svieži a cítim sa perfektne“.
Zo začiatku možno budete mať problémy „prestať myslieť“ preto, niekoho požiadajte, aby vám rátal a predstavoval lúku a les, alebo si tieto pokyny nahrajte na kazetu a púšťajte si ich. Inému zasa pomôže vyhnať myšlienky z hlavy hudba, ktorú má rád / samozrejme, že nie techno /
Niekto sa môže naučiť meditovať vo vani , v kúpeľni v ktorej horia sviečky a dymí vonná tyčinka, ďalší zasa ležiac pod korunou stromu, či na prechádzke po najkrajších miestach, ktoré vo svojom živote navštívil. Ciest je veľa, skúste si nájsť svoju vlastnú, uvidíte, aký pokrok urobíte na ceste za svojím šťastím. Ak by sa vám stalo, že ste príliš podľahli krásam svojho vnútorného sveta, nezabudnite, že meditovať viac ako dve hodiny denne, je už škodlivé.

Diskusia k článku:

viac ako 2 hodini meditovat je skodlive ako onanovanie...
Neregistrovaný - popai, 15.10.2001 01:18
viac ako 2 hodini meditovat je skodlive ako onanovanie...
Neregistrovaný - popai, 15.10.2001 01:18
Onanovanie nie je skodlive, je fajn, nedostenes aids
Neregistrovaný - Frantiskan, 15.10.2001 03:07
Onanovanie nie je skodlive, je fajn, nedostenes aids
Neregistrovaný - Frantiskan, 15.10.2001 03:07
ani po dvoch hodinach?
Neregistrovaný - popai, 18.10.2001 01:29
ani po dvoch hodinach?
Neregistrovaný - popai, 18.10.2001 01:29
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!