lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Leto -ideálny čas na zmenu jedálneho lístka

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 12.8.2002
späť
Späť

Poslať
 

V letnom období by sme mali uprednostňovať ľahko stráviteľnú  a menej kalorickú stravu ako v zime. Základná energetická výmena je totiž až o desať percent nižšia ako v iných ročných obdobiach. Je to tak preto, lebo v lete nespotrebujeme na udržanie teploty tela toľko energie ako v zime a vďaka ľahkému oblečeniu na sebe nenosíme takú veľkú záťaž.


Jednoducho,  letné obdobie je  ideálne na postupný začiatok iného, zdravšieho stravovania. Vzhľadom na (aspoň teoreticky) nižšie ceny ovocia a zeleniny môžeme do jedálneho lístka zaraďovať väčšie množstvo ovocných a zeleninových jedál. Na uspokojenie hladu by nám mali stačiť nízkotučné, čiže menej kalorické potraviny. Najvhodnejšou kuchynskou úpravou letných jedál je varenie, dusenie, príprava v alobale alebo v mikrovlnke. Pri varení je dobré využívať iba zdravé rastlinné tuky.

Hlad je často preoblečený smäd
Voda je nevyhnutná pre správne fungovanie všetkých  telesných funkcií. Množstvo vody, ktorú denne vylúčime jednotlivými orgánmi, je približne takéto:
Obličkami 1,8 l
Pokožkou 0,5 l
Stolicou 0,3 l
Dýchaním 0,4 l
Bežne odporúčaná denná dávka tekutín predstavuje 2,5 – 3 litre. Toto množstvo je počas letných horúčav potrebné zvýšiť o ďalšie množstvo. Neprepadajme klamnému pocitu, že vyššie nároky organizmu na príjem tekutín  vznikajú len pri pobyte v exotických krajinách. Niekoľkohodinové sedenie v slnkom rozpálenom aute alebo autobuse predstavuje pre organizmus veľkú záťaž a tieto situácie nám pomôže lepšie zvládnuť práve dostatok tekutín.

Rady na zdravé stravovanie
●Čo najčastejšia konzumácia ovocia a zeleniny (aspoň päť porcií denne).
●Jogurty a tvaroh sladíme namiesto cukru  ovocím.
●Koreníme zelenými vňaťami (pažítkou, petržlenom, kôprom, zelerovou vňaťou). Takto obmedzíme solenie a dodáme telu vitamíny a minerály.
●Pri dlhšom pobyte v kempe alebo na chate je vhodné jedálny lístok čo najviac zjednodušiť a zaradiť doňho rýchle, ľahko stráviteľné jedlá (ovocné polievky, cestovinové šaláty, zeleninový nákyp so zemiakmi a pod.)
●Zabudnúť by sme nemali na ovsené vločky, ktoré sú zdrojom vlákniny a ktoré sa ľahko upravujú na mnoho spôsobov. Napríklad ich môžeme zmiešať so sušeným nízkotučným mliekom, vodou, nechať navlhnúť a zmiešať s orieškami a nalámanou čokoládou.
●Zemiakový šalát so zeleninou zmeníme na zeleninový šalát so zemiakmi.

 


Diskusia k článku:

POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:16, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!