lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pôst neznamená nejesť

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 4.11.2002
späť
Späť

Poslať
 

Pleti, vlasom alebo nechtom pravidelne doprajeme ozdravnú kúru, ale často zabúdame na to, že telo sa potrebuje prečistiť a odľahčiť aj zvnútra. To, že by sme mali niečo urobiť aj v tomto smere, si neraz uvedomíme až v okamihu, keď telo začne volať o pomoc.


Rýchly životný štýl, stres, nadmerné množstvá ťažko stráviteľného jedla, fajčenie, alkohol spolu s nedostatkom pohybu sa totiž pomaly, ale iste sčítajú a vychyľujú našu látkovú výmenu z rovnováhy. Obličky, pečeň,  črevá a krv sú doslova zanesené nečistotami a preťažené ,,odpratávaním“ škodlivín. Tieto sa v tele pekne pohodlne usadzujú a vytvárajú si tukové vankúšiky. Naše telo sa síce bráni, ale my na jeho volanie o pomoc, prejavované napríklad bolesťami hlavy, vyčerpanosťou, nadváhou, poruchami krvného obehu a pod. odpovedáme  maximálne nejakou tabletkou, ktorá hlas nášho tela iba stlmí. Pritom je jednoduché predchádzať problémom..

Aspoň raz za 14 dní
Odľahčovacie pôstne dni sú vlastne malé kúry, smerujúce k prečisteniu krvi a zbaveniu tela škodlivých látok. Ideálne na to sú dni okolo splnu mesiaca alebo novolunia. Nemusíme sa púšťať do klasických pôstov, ktoré trvajú niekoľko dní alebo dokonca týždňov. Stačí, ak si urobíme pôstny deň raz za 14 dní, ale zato pravidelne. Dôležitú úlohu tu hrá psychika a pevná vôľa – tieto musíme na pôst pripraviť. Preto je najmúdrejšie  vybrať si pokojné dni bez stresu, ktorý nás neprivedie k zbytočnému jedlu. 

Pôst nie je hladovka
Zatiaľ čo pri hladovke nesmieme aspoň 24 hodín zjesť ani sústo,  pri pôste vypúšťame iba určitý druh potravín.  Najlepšie je zásobiť sa jedným druhom jedla, takým, ktorý neostáva dlho ani v žalúdku, ani v črevách. Sú to napríklad rôzne zeleninové vývary, ovocné a zeleninové šťavy, ryža, bylinkové čaje a minerálky. Čím menej druhov jedla kombinujeme, tým je pôst účinnejší. Tráviace orgány majú menej práce a telo môže uvoľnenú energiu využiť  na regeneráciu a odstraňovanie škodlivín.

Postupujme správne
Už deň pred pôstom by ste nemali jesť žiadne mäso. V deň pôstu si vyberte podľa svojej chuti a fantázie : napríklad 1 kg surovej zeleniny alebo ovocia, doplnených vodou, 1 kg varených zemiakov v šupke, ku ktorým je najvhodnejším nápojom zelený čaj.  Milovníci ryže si môžu pripraviť 30 dg varenej na pare s nastrúhaným jablkom. Opäť nezabudnite piť vodu alebo bylinkový čaj. Ani nasledujúci deň po pôste by ste sa nemali prejedať. Odniesli by ste si to nafúknutým bruchom a nepríjemným tlakom v okolí žalúdka.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!