lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Počasie - náš priateľ i nepriateľ

  Spracoval(a) : Kristína Farkašova
Dátum : 7.4.2003
späť
Späť

Poslať
 

Máte zlú náladu, bolí vás hlava, nemáte chuť ani len vstať z postele?  Ak ste citlivé na zmenu počasia, vinník je jasný. Toto tvrdenie nie je nijakou výhovorkou, ale má racionálne jadro. Prechod poveternostných frontov totiž spôsobuje u mnohých ľudí zdravotné ťažkosti, ktoré sú predmetom systematického výskumu.

Z hľadiska citlivosti na zmeny počasia, čiže meteorosenzitivity sa ľudia delia na tri skupiny: tretina poveternostným vplyvom odoláva, ďalšia tretina reaguje na zmeny počasia ľahšími zdravotnými ťažkosťami, ostatní, ktorí mávajú vážne problémy, patria do kategórie meteorosenzitívnych osôb. Ženy pritom reagujú na výkyvy počasia tri až štyrikrát častejšie ako muži.

Ako nás môže počasie potrápiť?
Počasie je indikátorom zdravotného stavu a odhaľuje skryté chronické choroby. Bolesti kĺbov pri daždivom počasí môžu byť príznakom artrózy alebo chronického zápalu. Francúzski vedci zistili, že pri poklese dennej teploty o viac ako desať stupňov sa zvýši počet infarktov myokardu o 13 percent. Podobný skok nastáva aj pri zmene tlaku. Zmeny počasia môžu nepriaznivo vplývať na hospodárenie s tekutinami a orgán rovnováhy, čo sa môže prejaviť výkyvmi krvného tlaku a poruchami zrážanlivosti krvi. Navyše pri búrkach býva ľudský mozog vystavený spŕške iónov, ktoré bránia tvorbe sérotonínu. Jeho nedostatok spôsobuje depresie a tráviace ťažkosti.
Meteorosenzitívnym ľuďom najviac vyhovuje počasie s prevládajúcim vplyvom tlakovej výše a s prúdením chladnejšieho a suchého morského vzduchu. Zdravotné ťažkosti ustupujú a len sem-tam sa môže vyskytnúť nepatrné zvýšenie krvného tlaku. Naopak, nočnou morou pre všetkých meteorosenzitívnych je teplé a vlhké prúdenie na prednej strane oblasti nízkeho tlaku vzduchu, ktoré spôsobuje migrény, obehové problémy, astmatické záchvaty, depresie, poruchy spánku, urýchľuje zápalové procesy a zhoršuje zrážanlivosť krvi, čo môže viesť k trombóze. Rovnakou pohromou sú vpády studeného morského vzduchu sprevádzané prudkým ochladením a trvalými dažďami, ktoré spôsobujú bolesti jaziev, brucha, reumu a anginu pectoris.

Čo robiť?
V kritických dňoch nekonzumujte živočíšne tuky a bravčové mäso. Namiesto nich uprednostnite ľahkú stravu s vysokým podielom zeleniny. Motoristi by v žiadnom prípade nemali podceňovať vplyv poveternostnej situácie na cestnú premávku: pri oblačnom a dusnom počasí stúpne počet dopravných nehôd v priemere o 11 percent. Dovolenkári by pri výbere miesta svojho pobytu nemali zabudnúť na svoj zdravotný stav. Kto trpí reumatickými ťažkosťami, nech radšej uprednostní suchú a teplú klímu. Astmatici, alergici a pacienti s nízkym krvným tlakom by mali dať prednosť lokalitám s nestálou klímou. Vzduch pri mori obsahuje veľa jódu a soli, stimuluje látkovú premenu, rozširuje priedušky a posilňuje krvný obeh. Ak trpíte vysokým krvným tlakom, chorobami srdca alebo máte problémy so štítnou žľazou naplánujte si dovolenku v regióne so stabilnou klímou. Vplyv počasia na organizmus možno zmierniť aj pravidelným dopĺňaním zásob horčíka, selénu a antioxidantov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!