lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vedci objavili spojitosť medzi konzumáciou tuku a rakovinou prsníka

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 17.9.2003
späť
Späť

Poslať
 

Ženy, ktoré konzumujú priveľa tuku, sa vystavujú vysokému riziku ochorenia na  rakovinu  prsníka. Zistili to vedci z lekárskeho výskumného centra v anglickom meste Cambridge.

Podľa ich najnovšej štúdie ženy, ktoré skonzumovali viac než 90 gramov tuku denne, boli  dvojnásobne náchylnejšie na rozvoj tohto ochorenia než tie, ktorých telo prijalo  menej  než 40 gramov tuku. Na výskume sa zúčastnilo vyše 13.000 žien a vedci úzko sledovali ich stravovacie návyky.  "Naša štúdia ukazuje, že medzi vysokým príjmom tukov a narastajúcim  rizikom rakoviny prsníka existuje súvislosť," uviedla členka výskumu Sheila Binghamová. Predchádzajúce štúdie neodhalili žiadnu súvislosť tohto druhu. Na rozdiel od  najnovšieho výskumu sa však spoliehali najmä na vypĺňanie dotazníkov a stravovanie žien  skúmali  len na základe toho, čo im účastníčky výskumu povedali. Anglický tím vo svojej najnovšej  štúdii  využil metódu vedenia stravovacích denníkov, ktoré  museli účastníčky výskumu  denne vypĺňať. Táto metóda odhalila jasnú súvislosť  medzi  oboma javmi. Rakovina prsníka  je najčastejšie sa vyskytujúcou formou tohto zhubného  ochorenia vo Veľkej Británii a  postihuje asi každú desiatu britskú ženu. Každoročne  diagnostikujú v krajine vyše 40.000  nových prípadov rakoviny prsníka. 


V dôsledku nezdravého spôsobu života je však dnes výskyt rakoviny na celom svete čoraz častejší a v najbližších desaťročiach bude ešte stúpať. Tento jav možno vysvetliť jednak starnutím populácie, pretože rakovina až v 70 % ochorení prepukne v staršom veku. Ďalšia príčina nárastu je relatívna a spočíva v lepšej diagnostike. V minulosti totiž mnohí ľudia zomierali na rakovinu bez zistenia skutočnej príčiny smrti.


Na Slovensku každý rok ochorie na rakovinu vyše dvadsaťtritisíc ľudí. Napriek hrôze, ktorú každá zmienka o tejto závažnej chorobe vo verejnosti vyvoláva, sa môže takmer polovica postihnutých vrátiť do normálneho života.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!