lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zdravotníci odporúčajú preventívne očkovanie proti chrípke

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 29.9.2003
späť
Späť

Poslať
 

V súvislosti s nadchádzajúcou chrípkovou sezónou odporúča Svetová zdravotnícka  organizácia nechať sa zaočkovať proti chrípke už v mesiacoch október - november. Odporúča to s tým, že prvé príznaky chrípky sú zhodné s ochorením ťažkého  akútneho  respiračného syndrómu (SARS). Najlepšou ochranou pred chrípkou je očkovanie, zdôraznujú lekári. Slovenská republika má registrované štyri vakcíny. 


Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom, prebieha ako akútny zápal horných  dýchacích  ciest. Jej nástup je náhly, z plného zdravia. Začína často zimnicou, bolesťami  hlavy a teplota stúpa na 39 až 40 stupňov Celzia. Chrípku, ktorá sa nedá liečiť antibiotikami, nemožno podceňovať, jednoznačne ju treba vyležať  4 až 5 dní.  Vo vyspelých krajinách sa necháva očkovať proti chrípke 20 až 25  percent populácie. Na Slovensku bolo v sezóne 1996/1997 zaočkovaných 1,8 percenta  obyvateľstva a počas poslednej sezóny 2002/2003 len 9,3 percenta. Uvedené percento  napovedá o počte predaných vakcín. Avšak po chýre o tom, že vakcína proti chrípke  môže  spôsobovať rôzne iné ochorenia, nemožno s istotou potvrdiť, či predaný počet vakcín  pacienti naozaj aj použili na očkovanie.  

Cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie je do roku 2006 dosiahnuť 50-percentnú  zaočkovanosť populácie vo svete a do roku 2010 až 70 percentnú. Na Slovensku počas  vlaňajšej chrípkovej sezóny 2002/2003 na chrípku ochorelo 1 700 000 osôb. Epidémia tohto ochorenia trvala od februára do apríla a v tom čase postihla milión občanov. C


Diskusia k článku:

Ja som sa dala očkovať tri roky po sebe. Pravda je, že chrípka ma zmohla iba raz, zrejme som nezvládla vakcínu, možno mi ju pichli, keď som mala oslabený organizmus. Po troch rokoch som začala pociťovať zdravotné problémy. Mesiace ma triasla vo večerných hodinách zimnica, teplota mi stúpala a klesala. Na jar to prestalo. Asi sa nedám tento rok zaočkovať a uvidím..
Neregistrovaný - Lila, 30.9.2003 14:25
mne sa stalo to iste ked som sa dala zaockovat preto som si povedala ze uz nikdy viac a uz som nebola tolko chora.
Neregistrovaný - lulu, 3.10.2003 09:51
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!