lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Úbytok fajčiarov vo Francúzsku dáva nádej na pokles nádorových ochorení

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 5.2.2004
späť
Späť

Poslať
 

Z cigaretovej závislosti sa v uplynulých štyroch rokoch dostalo 1,8 milióna francúzskych občanov, pričom väčšina z nich patrí do kategórie vo veku 18-25 rokov, respektíve medzi príslušníčky nežného pohlavia.
    
Podľa najnovších štatistických údajov francúzskeho inštitútu pre ochranu zdravia sa v 60-miliónovej krajine znížil počet fajčiarov v spomínaných štyroch rokoch z 15,3 na 13,5 milióna. Pred štyrmi rokmi sa za fajčiara považovalo 34,5 percenta dospelej populácie Francúzska, vlani to platilo už iba o 30,4 percentách obyvateľstva vo veku 15-75 rokov.
    
Zmena životnej filozofie je najevidentnejšia v radoch mladých ľudí, z ktorých bolo v roku 1999 "v zajatí" nikotínu 44,5 percenta, kým v súčasnosti to platí iba o 36,4 percentách občanov vo veku 15-25 rokov. Podobne pozitívna tendencia je evidentná aj v radoch žien, z ktorých pred štyrmi rokmi pravidelne fajčilo 30,8 percenta, kým koncom roka 2003 iba 25,3 percenta. Je to o to cennejší poznatok, že práve spomedzi žien fajčiarky v predchádzajúcich štyroch rokoch 1995-1999, na rozdiel od mužov, neubudli.
    
Znalci pomerov pripisujú pozitívny vývoj jednoznačne zvýšeniu cien tabakových výrobkov vo Francúzsku. Vládny kabinet totiž od januára 2003 totiž trikrát zvýšil maloobchodné ceny cigariet, a to najskôr o 8-16 percent, potom v októbri minulého roka o 18-20 percent a naposledy od 1. januára 2004 o ďalších 8-10 percent. Nasvedčujú o tom aj výsledky prieskumu, v ktorom viac ako 14 percent respondentov označilo za príčinu rezignácie na "cigaretový pôžitok" práve zvýšenie cien.
    
Zväz francúzskych trafikantov hovorí o znížení obchodného obratu s tabakovými produktmi o 13,5 percenta. Jeho podstatnú časť však pripisuje faktu, že fajčiari nakupujú cigarety v zahraničí, v susedných prihraničných regiónoch alebo ich získavajú z iných zdrojov. V skutočnosti sa vraj cigariet zriekajú iba asi dve percentá občanov.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!