lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vykurovanie pre zdravie celej rodiny

  Spracoval(a) : Ľubica Holická
Dátum : 22.2.2005
späť
Späť

Poslať
 

Keď nám ide o zdravie, málokedy naň myslíme v súvislosti s vykurovaním. Zvlášť keď máme doma alergika či astmatika, mali by sme sa zamyslieť nad tým, či mu naozaj vytvárame najvhodnejšie prostredie.

Podlahové vykurovanie už zďaleka nie je luxus pre „horných desaťtisíc“. Získava si, naopak, čoraz väčšiu obľubu nielen na západ od nás, ale už aj na Slovensku. Jednou z jeho výhod je práve zdravotné hľadisko. Príjemné sálavé teplo minimalizuje problémy s „ťahaním“ vzduchu a s vírením prachu. Rovnomerným šírením tepla z celého povrchu podlahy sa teplotný profil miestnosti najviac blíži ideálnemu prostrediu. Pre človeka je totiž prirodzene príjemné, keď má nohy v teple a trocha chladnejšie vo výške hlavy. Rovnomerná klíma spôsobuje, že skutočnú teplotu subjektívne vnímame ako o 1–2 °C vyššiu,  preto môžeme teplotu pri takomto type vykurovania znížiť. Tým sa zvýši relatívna vlhkosť vzduchu, ktorá zabráni prílišnému vysušovaniu dýchacích ciest. Každý lekár potvrdí, že práve vysušené sliznice sú živnou pôdou pre infekty.
Spomínaným znížením teploty navyše šetírme aj na účtoch za energiu. Takto získaná úspora môže dosiahnuť až 15%.

Pri uvažovaní nad podlahovým vykurovaním sa dá vybrať, či nám viac vyhovujú termokáble alebo termorohože - čiže sieťky, na ktorých je upevnený vykurovací kábel. Termorohože sa inštalujú jednoduchšie a je možné ich dodatočne osadiť aj po položení dlažby. Takže pri rekonštrukcii kúpeľne nemusíme „rozbombardovať“ celý priestor – stačí dať na staré kachličky samolepiacu devirohož a na ňu nové kachličky, pridať termostat na regulovanie teploty – a máme teplo pod nohami aj v celom priestore. Podľa Ing. Dušana Lašáka zo spoločnosti DEVI sa pri takejto renovácii podlaha príliš nenavýši. „Napríklad pri pokládke keramickej dlažby hrubej 8 mm bude nový povrch podlahy len o 12 až 15 mm vyšší ako pôvodná podlaha. Pri takomto zvýšení, ktoré nedosahuje ani výšku prahov, nie sú potrebné žiadne stavebné úpravy - nanajvýš skrátenie dverí,“ vysvetľuje D. Lašák.

Výhodou devirohoží je, že keď chceme, môžeme ich nainštalovať iba tam, kde chceme mať slobodu chodiť bosí, či kde sa s obľubou hrávajú naše deti. „Po tom, čo sme si dali do kuchyne devirohož, si už nemusím robiť starosť, či náhodou 8-mesačný Matúško nezlezie z deky, takže si spokojne môžem variť a viem, že mi neprechladne,“ tvrdí Mária Petrovičová z Bratislavy, ktorá si devirohože dala namontovať aj do kúpeľne a na WC. Práve v týchto miestnostiach človek najviac ocení, keď ho pri dotyku s podlahou nestrasie, ale naopak, má pocit komfortu.

Prekurovania či chladu sa nemusíme obávať. Na to je tu „mozog“ celého systému podlahového vykurovania - elektronický termostat. Ten vie rozlíšiť, kedy sa teplota zníži na okamih (napríklad otvorením okna) a kedy treba miestnosť dokúriť viac. D. Lašák: „Na trhu je už aj tzv. inteligentný termostat devireg, ktorý je zároveň aj časovač – umožňuje ľubovoľné nastavenie vykurovania podľa využívania jednotlivých miestností.“ Ak napríklad chceme cez noc či cez dovolenku šetriť, nastavíme termostat tak, aby nám príjemne vyhrial kúpeľku práve keď do nej ráno vkročíme. V noci by sme vykurovanie nemali vypínať úplne – na opätovné vyhriatie miestnosti sa potom spotrebuje veľké množstvo energie.

Ing. Lašák spomína aj ďalšiu výhodu vykurovania „zdola“: „Je tu aj estetické hľadisko – už nemusíme dojem z interiéru zbytočne kaziť radiátormi.“ Takže – panelové či nebodaj staré rebrové radiátory už môžu konečne uvoľniť priestor vytúžnej komode...
Spoločnosť DEVI bude teplú dlažbu „v akcii“ prezentovať aj na výstave CONECO v bratislavskej Inchebe od 5. do 9.4. 2005 v pavilóne B1, stánok č. 802. Viac informácií o podlahovom vykurovaní sa dozviete na www.devi.sk alebo na infolinke 0903 459 667.

Ľubica Holická


 


Diskusia k článku:

Chýba tu prúžik, že REKLAMA. Podlahové kúrenie pre alergikov nie je ktovieaké žúžo, lebo sa víri prach už od podlahy, stačí nechať deti prísť domov so špinavými topánkami, tie v noci vyschnú a prach už potom veselo lieta od podlahu až po strop. Možno tento príspevok tuná aj ostane nejakú chvíľu. Ja sám som nespokojný užívateľ podlahového kúrenia.
Neregistrovaný - asdf, 22.2.2005 10:01
PRE ASDF: Preco si nespokojny? Dakujem za odpoved.
Neregistrovaný - Lucy, 23.2.2005 11:06
Nie sú uvedené mínusy - nábytok nesmie byť položený na zemi ale na podstavci, prípadne musí mať nožičky. V byte by nemali byť položené koberce - izolujú. Prach treba zotierať každý deň namokro, usadzuje sa samozrejme vplyvom gravitácie na zemi alebo na nábytku, ak stlmím kúrenie je chladno, akonáhle pridám teplotu tak sa usadený prach víri pôsobením ohrievajúceho sa vzduchu. Suchý vzduch pôsobí na nábytok a ľudí, celý deň mám suché ruky, kvety rýchlo vädnú, praská starší nábytok, zvlhčovač vzduchu je nevyhnutný.
Neregistrovaný - ASDF, 23.2.2005 22:59
PRE ASDF. Dakujem velmi pekne za odpoved.
Neregistrovaný - Lucy, 24.2.2005 10:57
Lucy=L.H.?, alias autorka clanku?
Neregistrovaný - , 7.3.2007 10:13
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!