lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vlasy – koruna krásy, alebo trápenie? časť 1/2

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 23.2.2005
späť
Späť

Poslať
 

Strata vlasov (alopécia) je vždy vnímaná ako úplne negatívny jav. Niekto sa s ňou vyrovná lepšie, ale pre iného predstavuje veľké duševné utrpenie, prípadne výrazné zníženie sebavedomia. Pokiaľ postihne jedinca v mladšom veku, môže viesť aj k obtiažnemu nadväzovaniu priateľstiev a partnerstiev.

Nechceme tvrdiť, že vieme vrátiť vlasovému porastu hlavy pôvodnú, či ešte vyššiu hustotu a bujnosť. Vieme však pomôcť...

Ku koreňom problému
A to priam doslova. Začneme totiž pri korienku vlasu – teda podľa odborníkov cibuľke, ktorá je uložená vo vlasovom vačku (folikule). V dolnej časti folikula sa nachádza tzv. papila, do ktorej vstupujú cievy (kapiláry) zaisťujúce zásobovanie rastovej zóny (matrix). Z cibuľky pokračuje vlasový stvol, ktorý je tvorený keratínom.
Vlas tvoria tri stavebné zóny (vrstvy) – kutikula, vlasová kôra a dreň.
Kutikula je vonkajšia vrstva chrániaca vlas pred poškodením. Je mimoriadne pevná a vďaka svojej štruktúre odoláva mechanickým vplyvom, ako je česanie a kefovanie. Skladá sa zo sploštených zrohovatených buniek, "šupín", ktoré sa vzájomne prekrývajú a sú spojené tmelom z aminokyselín a tukov.
Vlasová kôra (kortex) je najväčšou, hlavnou časťou vlasu. Od nej záleží, ako je vlas elastický, pevný a silný. Skladá sa z husto nakopených vlákien, ktoré tvoria lamely. V kortexe sa nachádzajú pigmentové zrná dodávajúce vlasu farebnosť.
Dreň (medula) je v podstate kanálik v strede vlasu. Je tvorená keratínom s vysokým obsahom lipidov. Obsahuje pigment a ovplyvňuje lesk vlasov.

Rast vlasov
Nevieme ho ovplyvniť – ani urýchliť, ani spomaliť. Priemerná ľudská štica pozostáva asi zo 100 000 vlasov, svetlovlasí majú vlasov viac – až 140 000, hrdzaví naopak najmenej – 80 000. Vývoj vlasov začína v skorom štádiu embryonálneho vývoja, kedy sa vytvára vlasový vačok. Ich počet a druh je daný už pri narodení a v priebehu života sa nové netvoria.

Rast vlasov môžeme rozdeliť do troch fáz:
1. rastová (anagénna) fáza trvá 2 až 7 rokov a nachádza sa v nej 85 % všetkých vlasov. V tejto fáze vlas rastie z matrixu v dolnej časti vlasového vačku.
2. prechodná (katagénna) fáza trvá asi 2 týždne, nájdeme ju u 1 % štice. Papila vlasov postupne odumiera.
3. kľudová (telogénna) fáza trvá tri až štyri mesiace a nachádza sa v nej 10 až 15 % vlasov. Telogénny vlas sa uvoľňuje z papily, pomaly sa posúva hore a zostáva v oblasti ústia mazovej žľazy kým nevypadne. V papile začína nová rastová fáza. Starý vlas je vytlačený dorastajúcim vlasom, ak už skôr nevypadol.

Strata vlasov
Vlasy môžu vypadávať kedykoľvek, akokoľvek a z mnohých dôvodov.
Telogénne vypadávanie vlasov: Väčšie percento vlasov sa dostane do telogénnej (vypadávacej) fázy. O zvýšenom vypadávaní vlasov sa hovorí vtedy, ak je denná strata viac ako približne 100 vlasov. Strata vlasov je pri tejto diagnóze rovnomerná po celej hlave bez vzniku ohraničených lysých ložísk, označuje sa ako difúzna alopécia. Typicky postihuje ženy po pôrode (vplyv hormonálnych zmien), objavuje sa po infekčných chorobách s vysokými teplotami, po stresových situáciách, po operáciách a ťažkých úrazoch, po drastických diétach a vzniká tiež ako následok ťažkých chorôb. Vinníkom môžu byť aj niektoré lieky. Vypadávanie vlasov spravidla nasleduje asi šesť týždňov až štyri mesiace po vyvolávajúcom vplyve. Koža vo vlasatej časti hlavy je nezmenená, strata vlasov býva dočasná. Liečebne je možné čiastočne zasiahnuť lokálnymi prostriedkami a prípravkami obsahujúcimi vitamíny, a taktiež stopovými prvkami, ktoré  zlepšujú kvalitu vlasov.
K tomuto typu alopécie môžeme priradiť aj najčastejší typ alopécie – androgenetickú alopéciu.
K výraznejšej strate vlasov  môže dochádzať u novorodencov, v predškolskom veku aj v puberte, kedy dochádza k rýchlej výmene vlasov. Difúznu stratu vlasov pozorujeme aj v starobe.
Anagénne vypadávanie vlasov: Folikul v anagénnej fáze je veľmi citlivý, môže byť poškodený ("otrávený") a vlasy následne vypadávajú. Deje sa tak napríklad v dôsledku užívania niektorých liekov (napríklad cytostatík) alebo vplyvom ťažkých infekčných chorôb (týfus). Vypadávanie vlasov nastupuje do niekoľkých dní od pôsobenia vyvolávajúceho faktoru. Po doznení vyvolávajúceho vplyvu vlasy spravidla narastú.
 
Ohraničená strata vlasov
Jazvovitá alopécia – vzniká v dôsledku jazvenia a s tým súvisiaceho nevratného poškodenia vlasového folikulu. Príčinou môžu byť najrôznejšie zápaly a infekcie postihujúce šticu, fyzikálne alebo mechanické poškodenia, nádorový proces, alebo je tento prejav súčasťou iných kožných ochorení.
Alopécia vzniknutá pôsobením vonkajších vplyvov – v mieste opakovaného tlaku či ťahu (nevhodné účesy – copy, dredy), následkom kozmetických zásahov, po nešetrných masážach a pod. Po odstránení vyvolávajúcej príčiny dochádza k opätovnému zarastaniu ložísk. Pokiaľ však nežiadúce vplyvy trvajú dlhšiu dobu, môžu vlasové cibuľky zaniknúť a  zmeny v štici sú  nevratné.
Alopécia areata – ochorenie, pri ktorom rýchlo vypadávajú vlasy a vznikajú okrúhle lysé ložiská, ktoré postupne splývajú. Vypadávanie sa môže týkať nielen vlasov, ale aj ochlpenia na tele.
Trichotillománia – vyskytuje sa najmä u detí, ktoré si pod rôznymi emočnými vplyvmi vytrhávajú vlasy, prípadne aj obočie a riasy. Lysiny sú najčastejšie na spánkoch a nad čelom. Pri tejto poruche je nutná psychoterapia.

 


Diskusia k článku:

Prosím o radu ! Manželovi diagnistikovali Alopéciu areata - Ložisková strata vlasov. Už vôbec nezarastá, vypadávajú mu mihalnice a vlasy po celých chumáčoch. Už skoro žiadne nemá. Existuje nejaká účinná liečba ? Súrne prosím o radu. Manžel je z tejto choroby v zlom psychickom stave. Ďakujem.
Neregistrovaný - Tonka, 7.9.2005 22:51, pekarengaraj(`na`)zoznam.sk
Myslím, že Vám nepomôžem so žiadnou dobrou radou, ako zabrániť tejto hnusnej chorobe, snáď sa len podelím o svoj názor. Ja som totálnou alopéciu postihnutá už 5 rokov a po všetkých možných pokusoch o vyliečenie som sa s tým vyrovnala. Pritom som mladá, aktívna, pracujúca žena, mám dve malé deti. Nosím parochňu, lepím si mihalnice, kreslím si obočie ale psychicky som sa s tým vyrovnala. Mám dobrého manžela, ktorý si na mňa zvykol a myslím, že aj vo vašom prípade je najhlavnejšia rodiná podpora, pretože tie lekárske postupy u mňa nezaberali. Veľa šťastia.
Neregistrovaný - Marcela K., 18.9.2005 11:51, marcela999(`na`)post.sk
skuste sa obratit na kozne oddelenie vo vojenskej nemocnici v Ruzomberku doktor Ilanovsky.neviem ci este pracuje na tomto oddeleni..Za pokus to stoji. Mne pomohol pred jedenastimy rokmy.Vlasy mi dorastli aj ked mi uz lekary nedavali nadej. Tato choroba je vsak hnusna zakerna a tak teraz uz zabudnuta neprijemne sa mi pripomenula.Viem ze muzi sa s touto chorobou vyrovnavaju velmy zle coho som bola ej svedkom. V niektorych pripadoch tym velmy trpela rodina.Preto sa hlavne vy sama musite pripravit na to ze stav Vasho muza sa moze zhorsit. Vy mu mozete pomoct len v ramci svojich moznosti teda dat mu najavo ze ho mate rada pre to aky clovek je co vas spaja a nie preto ako vypada.Viem ze druhym sa dobre radi ale verte opora od partnera v tomto pripade velmy pomoze ja ju nemam a s problemom sa pasujem sama.Clovek nesmie prepadnut sebalutosti a hlavne nesmie dovolit aby pre svoj hnev na seba sameho a vsetkych okolo zneprijemnoval zivot svojim blyzkym.
Neregistrovaný - , 16.10.2005 18:52
je mozne aby som zacal plesatiet v 16citch?
Neregistrovaný - peter, 5.12.2005 20:25
no myslim si , ze v 16 plesatiet nie ale moze to byt nejaky stresujuci faktor to by uz bolo moc vela aby si bol plesaty v 16 kadernicka jana
Neregistrovaný - , 14.12.2005 20:25
Mam 19 a este pred necelymi 2 rokmi som mal nadherne huste vlasy...no v poslednej dobe sa mi zacala robit plesina v oblasti spankov a na cele mi rapidne zriedli vlasy. Obaja rodicia maju huste vlasy rovnako ako ich rodicia takze dedicne by to nemalo byt. Takisto myslim ze netrpim ziadnymi poruchami organov (teda nemam ziadne tazkosti takze mi nebolo nic zistene). Moze vplyvat to ze si vela rokov gelujem alebo lakujem vlasy? A co sa s tym da robit?
Neregistrovaný - Pietro, 18.1.2006 00:46, proxxi(`na`)gmail.com
AHoj, som 25 rocna baba, a mam problem s vypadavanim vlasov.Trapi ma to uz 3 mesiace, bola som na vysetreniach a vsetko je v poriadku, len vlasy padaju neustale.Uz som na dne.. Viete mi poradit nejakeho lekara v bratislave, kam sa mozem obratit??????
Neregistrovaný - Llucka, 13.4.2006 20:54
Ahoj mám syna, ktorý má alopeciu totalis od roku 2001. Bola by som rada, keby niekto vedel pomôcť, lebo po psychickej stránke to veľmi ťažko znáša a žiadna liečba nezabrala. Je presvedčený, že mu vlasy, mihalnice a obočie už nikdy nenarastú. Trvá to už šesť rokov a naša nádej sa vytráca...
Neregistrovaný - Janka, 7.12.2006 09:24
ahoj. aj mne vypadali vlasi. Mal som okolo 15 , a vtedy to prislo, teraz uz nemam ziadne vlasi. ak niekto vie poradit tak mi napiste diki
Neregistrovaný - ernest, 3.7.2007 19:16, erikovic(`na`)zoznam.sk
ahoj,mám 27 rokov, od 14 rokov vytrvalo bojujem s alopéciou areata, ktorá sa počas prvých rokov dala "zniesť" a zamaskovať, keďže som mala husté a nádherné zdravé vlasy. po nespočetných vyšetreniach, hospitalizáciach, som sa vykašlala na všetkých lekárov, pretože som mala pocit, že na mne len všetko testujú. Zrazu som mala pokoj, vlasy dorástli, a choroba sa začala prejavovať až pri štúdiu na VŠ. Dlho som to ignorovala, ale keď sa ložiská začali zlievať do celku a musela som nasadiť klobúk, bolo to príšerné. kvôli chorobe som školu pred štátnicami prerušila, nezniesla som pocit vystavovať svoju holú hlavu, bez obočia a mihálnic na intráku, v škole,... trvalo dlho, kým ma naši presvedčili aby som si nasadili parochňu. momentálne mám už tretiu, absolvovala som už more ďalších vyšetrení, lekárom sa podarilo spáliť mi hlavu UV lampou do takého štádia, že som na vlastnú žiadosť liečbu skončila.. a urobila som dobre. mojou najväčšou oporou je môj priateľ, ktorý ma v tom nenechal a je pri mne už 6 rokov. Keď pracoval v Budapešti, poradili mu jednu súkromnú kliniku, kde liečia a diagnostikujú alternatívńou medicínou. Po niekoľkých sedeniach mi zistili príčinu straty vlasov, ktorú mi naši lekári nezistili celé roky. mala som parazity zo zvierat. dostala som každý mesiac terapiu, urobili mi biorezonanciu, vysvetlili mi všetko o pôsobení vnútornej sily človeka, ktorý musí veriť a každý deň si opakovať, že sa vylieči, inak nemá zmysel sa liečiť. dodnes tomu verím, a verím, že sa vyliečim. už rok som v Pešti nebola, už len čakám na efekt..a ten naozaj prichádza. začala mi zarastať jemnými chlpkami tvár, obočie, ruky, nohy, aj hlava a dnes som uvidela aj dve mihálnice..je to úžasný pocit, že slová staručkého maďarského lekára sa plnia do botky..v súčasnosti som starostkou jednej malej obce na juhu Slovenska a chystám sa na dokončenie VŠ štúdia.. som s chorobou zmierená, ale verím, že svoje vlasy budem mať späť a môj život prestane byť obmedzený vo všetkých svojích oblastiach..ak má niekto záujem o kontakt, rozhovor, skúsenosti, čokoľvek, čo sa týka tejto zákernej choroby, neodmietnem...
Neregistrovaný - diana, 8.1.2008 16:01, diana.miskova(`na`)gmail.com
Mám 33 rokov a mojím problémom je vypadávanie obočia.Pri malovani ostáva na špirale a pri umývaní na dlaniach.Všetko čítam o vlasoch a na túto tému sú aj rady ale čo s mojím problémom.Vlasy mi vypadávajú primerane.
Neregistrovaný - Klaudia Hatalová, 14.3.2008 21:36, kgavalova(`na`)pobox.sk
mam 18r a mam alopetiu difisiu oboch oboci to je preriedenie porasti codim na kozné 1,5 roka ale ziadne velke zmeny sa neudialy nevedel by niekto pomocť
Neregistrovaný - ...., 13.4.2008 15:46, pazix(`na`)centrum.sk
Dobry den mne zacali vypadavat vlasy asi pred 2 tyzdnami mala som nejake stresy do toho som mala aj chripku ako to mozem ovplyvnit.Co s tym mam robit aby to prestalo denne mi vypadne asi 100vlasou.Dakujem za radu a skoru odpoved mam 19 rokov a dost ma to trapi.
Neregistrovaný - kozicka, 29.4.2008 15:47, Ludginka139(`na`)azet.sk
Mám 23 rokov, a s "alopeciou areata" sa trápim už od 15-tich rokov, tiež mnohí lekári na Slovensku dlho nevedeli zistiť, že prečo sa mi tvoria na hlave a po celom tele mapy, lysinky. Chodil som od oddelenia k oddeleniu, tiež som absolvoval už niekoľkokrát v BA vo fakultnej nemocnici na Kožnej klinike tzv. PUVA lampu, žiarenie a vlasy mi vždy dorástli. Len nikdy mi to nevydržalo dlho, vždy som tak po polroku musel opäť liečbu podstúpiť, pretože sa mi vytvorili lysinky na nových miestach. Nakoniec sa vraj zistilo, že príčinou vytvárania lysín je môj problém so štítnou žľazou, beriem Thyroxín, jem vitamíny s obsahom jódu. Na môj mladý vek si myslím, že pečeň dostáva zabrať, čo je na škodu. Tiež som premýšľal o nejakej alternatívnej liečbe, žiaľ na Slovensku som o ničom takom ešte nepočul. Osobne si myslím, že štítnou žľazou to nebude, skôr by som sa priklonil k myšlienke pani Diany Miškovej, ktorá vo svojom príspevku spomína parazity zo zvierat. Keď som mal 15 rokov, tak nám čistili starú strechu od holubov, ich výkalov a pozostatkov, keďže bývame úplne hore, tak je možné, že tam je začiatok celej mojej choroby. Veľmi sa trápim a mám niekedy psychické problémy, ťažko nadväzujem nové kontakty a priateľstvá, lysiny sa snažím v lete maskovať holou hlavou, ale nemám z toho dobrý pocit, pretože ma ľudia často kvôli holej hlave odsúdia, že som extrémista a nejaký radikál. Želám všetkým ľudom, mladým aj tým starším, ktorí sa boria s týmto ochorením veľa zdravia a pevných nervov, a najmä podporu svojich najbližších, rodiny a priateľov.
Neregistrovaný - Roman, 2.6.2008 13:26, romeostar(`na`)centrum.cz
Ahojte, mam 27 rokov a alopecia areata sa u mna objavila uz v desiatich rokoch. Odvtedy sa stale vracia a teraz mam problemy uz vyse roka.Vlasy mi vzdy dorastli,vacsinou to trvalo tak cca pol roka. Momentalne je to horsie, nechcu ani prestat padat, ale zrejme to bude stresom. Mam pocit, ze som vyskusala uz takmer vsetko, dobre boli tabletky Inneov a aj Revalid (hoci je tazky na zaludok). Vsetky tieto lieky su ale strasne drahe a nie vzdy zaberu. Preto som sa aj tentokrat vratila k mojej starej osvedcenej kombinacii z detstva - 2x denne Pyridoxin a Panthenol (tabletky na cmulanie). Su to obycajne vitaminy, ale verim im najviac zo vsetkeho. Tiez som si kupila vodicku na vtieranie - Biohar, nebola draha a v lekarni mi povedali, ze ludia vravia, ze je fakt dobra, tak uvidim. V sucasnosti je aj novy produkt od Ducray - francuzka znacka, maju tonikum na nocne a denne pouzitie, vyzeralo to nadejne, nemam to ale oskusane. Co sa tyka lekarov v Bratislave, bola som vo fakultnej nemocnici a pristup hlavnej lekarky bol katastrofalny. Nemam chut tam ist znovu. Mam vsak vynikajucu koznu lekarku na poliklinike na Mytnej, zazraky s tym sice neurobi, ale je citliva, chapajuca a neuveritelne sa snazi pomoct. Lepsiu lekarku som zatial nezazila. Je to naozaj zaber na psychiku, ked tie vlasy padaju a padaju a tvoria sa loziska, a je mi castokrat tazko ostat silna a plna viery, ze sa to upravi. Napriek tomu stale verim, ze sa tejto choroby zbavim a uplne:-). Podla mna musime vsetci verit, lebo tak, ako pisala Diana, uspech je vo velkej miere postaveny na nastaveni a viere cloveka v uzdravenie. Tiez mi velmi pomohlo, ze som si precitala vase prispevky a vidim, ze to trapi viac ludi, nie som v tom tak sama. Dakujem vam, ze ste napisali a drzte sa. Iva
Neregistrovaný - , 2.8.2008 16:53
Ja idem mat 18 rokov a alopecia areata ma trapi cca od 9 rokov...chodim ku koznej lekarke a ta mi plesiny,ktorych mam asi 6 v rozmeroch 5x6 a jednu vzadu mam 10x6(skoro cela dlan)Lekarka mi to vypaluje tekutym dusikom,strasne to boli a vobec mi to nepomaha...Tak isto som jedla pyridoxin,aj tie tabletky na cmulanie...mne to nepomohlo...niekedy som uzivala tabletky,ktore sa volali Zincteral,po tychto tabletkach mi zarastli tie loziska.No tabletky stiahli´z trhu a ja uzival len Revalid.Zmenila som lekarku,tak uvidime co to bude.Ja osobne mam stastie ze mam huste vlasy,no moje lozisko na temene hlavy si uz dost ludi vsimlo...Myslim si ze to mam zo stresu,ale nie som az taka nervozna.A co je zaujimave,ze plesiny mi vzdy cez prazdniny zarastu a mam krasne vlasy...Tak isto som sa s chorobou vyrovnala,mam rozne masticky a robene vodicky z lekarne,no tymi sa neosetrujem,lebo nepomahaju a mastnu mi z nich vlasy...Ako citam,tak aspon vidim ze v tom nie som sama,nie je to nic prijemne,nooo musime s tym asi zit..:( vsetkym vam drzim palce aby ste sa skoro z toho vyliecili....
Neregistrovaný - Lenka, 2.8.2008 19:18, lenocka.w(`na`)centrum.sk
Ahojte,mam 26 rokov a tiez mi vypadavaju vlasy uz vyse mesiaca. uz raz mi vypadavali po prvom porode a bolo to asi zo stresu lebo som mala poporodne komplikacie a este som velmi zle znasala to vypadavanie vlasov. teraz mam dve deticky a este som na materskej, ale zase mi zacali vypadavat vlasy a som z toho hotova. Maju mi zobrat krv aby sa zistilo, ci to nie je nahodou chorobne. Vtieram si vodicku uz mesiac a brala som aj nejake tabletky, ktore mi narobili v lekarni ale vobec to nepomaha. Hrozne mi uz zredli vlasy a som z toho nestastna. Mala som take huste vlasy az sa bojim ze mi z nich nic nezostane. Na pekne vlasy som si potrpela ale teraz to vypadavanie mi riadne ubera na sebavedomi. Je to velmi neprijemne. Dufam ze to zvladnem. Drzte sa aj vy vsetci.
Neregistrovaný - Kristina 10.09.2008, 10.9.2008 13:15, kikuska260(`na`)gmail.com
Ahojte! Mám 27 rokov a tiež ma trápi alopecia areata, isto všetci viete aké to je nepríjemné keď sa každé ráno musím polhodinu česať a upravovať to zbytok vlasov čo mam na hlave, aby mi nebolo vidno plešinky, mam šesť ložísk,asi pred troma rokmi som absolvovala hospitalizáciu v nemocnici, nastavili ma na kortikoidy (PREDNISON), neviem kto sa s tou liečbou stretol určite vie ako sa ťažko znáša. Liečila som sa asi rok, vlasy mi narástli, ale asi pred dvoma mesiacmi sa to začalo od začiatku, brali mi vzorku z kože na biopsiu, ešte výsledky nemám, ale zas ma chcú nastaviť na liečbu kortikoidmi, hoc ja osobne si myslím že to je zbytočné, pretože to nestojí za to aj sa to potom vráti späť, a ten cely čas čo mi zas bude zle, neviem čo mám robiť, ak mate niekto s týmto skúsenosti prosím poradte, ja som s toho zúfala.
Neregistrovaný - Jozefína, 16.9.2008 13:41, jozimiklosova(`na`)gmail.com
mám problém, po trvalej som si zafarbila vlasy, ostali ako guma , neskôr časť vypadala, iné sa odtrhli, nerastú normálne asi 12 rokov. Veľmi zriedli na temene hlavy. Skúsila so LÓreal kozmetiku, priamo z Izraelu kozmetika z mŕtveho mora, ale nič. Ako by som si mohla zahustiť vlasy, nie metódou zahustenia kaderníckym spôsobom, ale chirurgickým. Poraďte mi SOS!!!
Neregistrovaný - Milanna, 24.9.2008 21:52, po.bozp(`na`)centrum.sk
Bola som v meste a dvaja chalani sa tam bili a nejakou náhodou do mňa drgli...padla som na zem a bolelo ma oko.Nevedela som že sa stalo čo sa stalo.Pozrela som sa do zrkadla a mám vytrhané mihálnice na ľavom oku.Nie všetky.Ale dosŤ.Viac ako polovicu.strašne som sa zlakla a začala histerčiť že mi to už nedorastie.Vyzerá to strašne!Chcem sa spýtať, či mihálnice dorastajú.Ďakujem.
Neregistrovaný - Miška, 1.1.2009 11:39
Ahojte.Mam 31rokov a už 21rokov žijem s totálnou alopeciou.....Všetky vyšetrenia boli stále v norme a predsa žiadna liečba nezabrala.Lekári sa vyjadrili že je to príznak Černobiľu a tak...Tak som sa vzdala a naučila sa s touto chorobou žiť.Už par rokov som sa ani len nepokúšala niečo nove skúšať hodila som to jednoducho za hlavu.Ale stále ma to trápi a viem že veda neustále napreduje a preto rada vyskúšam niečo čo sa niekomu osvedčilo aj keď viem že na každého platí iný liek...Možno už takto ostanem stále ale chcem aby ste vedeli že táto choroba nieje až taká strašná,volam ju malou kozmetickou vadou,viem je to nepríjemné ale ľudia ktorý vas maju radi vás budu milovať aj s tým čo máte....ja mám to šťastie a želám ho aj všetkým ostatným.
Neregistrovaný - Renáta, 22.5.2009 19:46, remas3(`na`)azet.sk
na alopeciu neexistuje ziadna ucinna liecba a aj priciny sa hladaju len velmi tazko..
Neregistrovaný - , 8.10.2010 12:21
ja nemam vlasy19rokov poradim vam nikdy sa z tym nezmierite neberte hormonz neskusajte vodicky zite ja som skusal vsetko vsetko vam len uskodi a lekari sa na nas smeju a zbieraju uplatky verte mi som zenaty mam dva krasne deti ale som nestastny no poviem vam po 5 rokoch som bral jedne tabletky pouzivaju sa pri transplatacii organov vlasy mi vsetky narastly za tri mesiace no ked som prestal brat vsetky vipadali bolo to drahe a este zasa som prezival vstres od znovu zite a serte na vsetkych hoci je to tazke
Neregistrovaný - , 5.1.2012 18:13
Mne pomohol Prednison..
Neregistrovaný - Jaro, 22.6.2012 16:35, radarenko(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!