lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vlasy – koruna krásy, alebo trápenie? časť 2/2

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 24.2.2005
späť
Späť

Poslať
 

Strata vlasov (alopécia) je vždy vnímaná ako úplne negatívny jav. Niekto sa s ňou vyrovná lepšie, ale pre iného predstavuje veľké duševné utrpenie, prípadne výrazné zníženie sebavedomia. Pokiaľ postihne jedinca v mladšom veku, môže viesť aj k obtiažnemu nadväzovaniu priateľstiev a partnerstiev.
Nechceme tvrdiť, že vieme vrátiť vlasovému porastu hlavy pôvodnú, či ešte vyššiu hustotu a bujnosť. Vieme však pomôcť...

Najčastejší typ alopécie
Za stratu vlasov môžu mužské hormóny.
Ide o tzv. androgenetickú alopéciu, pri ktorej je nadmerná strata vlasov spôsobená pôsobením mužských hormónov (androgénov), najmä testosterónu a je podmienená geneticky. Môže začať kedykoľvek po puberte. Tvar a priebeh androgenetickej alopécie je úplne charakteristický. Spočiatku dochádza k ústupu vlasovej hranice z čela, z temena, po rokoch nakoniec zostáva iba podkovovitý pruh vlasov okolo hlavy. Prvé prejavy sa objavujú najčastejšie okolo 30. roku, ale môžu prísť aj pred 20. rokom. Čím skôr sa objavia prvé príznaky, tým býva strata vlasov rýchlejšia. Vzhľadom na to, že tento typ straty vlasov je geneticky podmienený a súvisí s produkciou pohlavných hormónov, je možné terapiou len spomaliť jej priebeh. Okrem prostriedkov a liekov ovplyvňujúcich priebeh ochorenia je možné využiť chirurgické metódy (autotransplantácia vlasov), eventuálne aj psychoterapiu. Dôležité je si uvedomiť, že nejde o chorobu, ale o geneticky podmienený jav.

Androgenetická alopécia môže vzniknúť aj u žien, príčiny sú rovnaké ako u mužov – prítomnosť androgénov a genetická predispozícia. Obraz ale býva iný ako u mužov. U žien nedochádza spravidla ku vzniku lysiny, iba sa znižuje hustota vlasov nad čelom a na vrcholku hlavy a vlasová hranica nad čelom je zachovaná. Dôležité je, že rozvoj tohto typu alopécie u žien neznamená automaticky zvýšenú hladinu androgénov; prevažná väčšina žien s týmto problémom má hladinu androgénov v norme, úlohu hrá genetická predispozícia. Pomerne častý je rozvoj miernej formy tejto alopécie po klimaktériu, kedy sa znižuje a postupne vyhasne produkcia estrogénov, ktoré sú označované za priateľov krásnych vlasov, a dočasne prevládne vplyv androgénov (tie sa tvoria v malom množstve v každom zdravom ženskom organizme). Tento typ alopécie môžeme pozorovať aj pri ochorení z nadbytku androgénov (tzv. hyperandrogénny stav), ktoré sa rovnako prejavuje napríklad ťažkým akné, nepravidelnosťou menštruačného cyklu či neplodnosťou. Tento syndróm je našťastie pomerne vzácny. Priebeh androgenetickej alopécie býva u žien miernejší a ku vzniku typickej plešiny dochádza iba veľmi zriedka.

Psychické aspekty alopécie a jej liečby
Strata vlasov je ženami vnímaná ako tragédia a značne postihuje ich psychiku. Pokiaľ ide o dočasnú stratu vlasov (po pôrode, v dôsledku užívania liekov, stresu), spočíva veľká časť terapeutického pôsobenia v psychoterapii – uistení, že vlasy opäť dorastú. Prípravky odstraňujúce príčinu a podporujúce dobrý stav pokožky majú aj psychoterapeutický efekt. Najhoršie je totiž konštatovanie, že alopéciu nie je možné ovplyvniť, že ide o definitívny stav a že „sa s tým nedá nič robiť“. Tento prípad sa týka našťastie len veľmi malej časti postihnutých žien; jednoznačne povedať, že stav je už nevratný, je možné iba v prípade jazvovitej straty vlasov alebo už pokročilej androgenetickej alopécie.

Nie je to iné ani u mužov. Najčastejší typ alopécie – androgenetická – je trvalou stratou vlasov. Pri tomto jave dochádza k postupnému zmenšovaniu sa vlasových folikulov, výsledkom čoho je potom folikul úplne atrofický a nefunkčný. Tento proces je už od určitej veľkosti folikulu nevratný. Pre úplnú väčšinu mužov je počínajúca strata vlasov psychicky zaťažujúca. Rednutie vlasov postupuje nebadane, postihnutý si všimne väčšie vypadávanie vlasov (viac vlasov ako zvyčajne na osuške, prádle, v hrebeni) alebo prerednutie nad čelom („naraz som si všimol, že mi presvitá medzi vlasmi koža“).
V posledných rokoch došlo k veľkému posunu v prístupe mužov ku starostlivosti o svoj zovňajšok. To, čo bolo pred 15 rokmi vnímané ako zženštilosť (používanie kozmetiky, častejšia návšteva kaderníka), je dnes spoločenskou nutnosťou. Problém „pochybností o dokonalom vzhľade“ sa stáva veľmi aktuálnym okolo 30. roku, kedy muži menia životný štýl, „usadzujú sa“ (= pribúdajú kilogramy). A práve v tomto období dochádza najčastejšie k prvým prejavom androgénnej alopécie.

„Jedovaté ženské jazyky“ by k tomu dodali, že v tej dobe začína prakticky mužské klimaktérium, ktoré sa „vekom stupňuje a končí až smrťou“. Hoci to znie nadnesene, časovo to celkom dobre súhlasí s krivkou vývoja koncentrácie testosterónu. Maximálna koncentrácia testosterónu je dosiahnutá približne v 18. až 20. roku, zotrváva obvykle do 30. až 35. roku a potom dochádza k rôzne prudkému poklesu. To sa prejavuje mnohými telesnými aj duševnými poruchami. Obvykle stúpa krvný tlak, je zvýšené riziko obezity mužského typu („jablko“), klesá svalová sila. Muž začína pociťovať prvé známky „starnutia“, a to nielen fyzicky, ale predovšetkým psychicky – a alopécia je symbolom tohto procesu!
Po prekonaní prvého šoku záleží od každého konkrétneho muža, či sa s touto skutočnosťou vyrovná, a ako.

Aj pre alopéciu je k dispozícii „liečba na mieru“.
Typicky „mužným“ riešením, ku ktorému sa odhodlajú naozajstní „tvrďasi“, je holiaci strojček – a dokonale krátky zostrih. Dnes sú holohlaví IN, čo je veľká výhoda oproti dobe éry Beatles, kedy dlhé vlasy siahajúce cez golier boli základným predpokladom atraktívneho vzhľadu.

Ďalším prístupom je podstúpenie vlasovej autotransplantácie. Toto chirurgické riešenie využíva fakt, že vlasy v tyle nie sú androgénmi ovplyvňované (vlasy v zátylku pretrvávajú aj u mužov, u ktorých došlo k rozvoju lysiny na vrcholku hlavy). Tieto vlasy sa rôznymi technikami „presádzajú“ na nezarastené miesta. Je to metóda pomerne finančne náročná, spravidla je nutné pripraviť si desiatky tisíc korún. Zároveň je nutné tento postup kombinovať s ďalšími metódami na spomalenie procesu tvorby lysiny.
Máme za sebou éru žihľavových oplachov, brezových kúr a zázračných mastí, ktoré pomohli iba kontu výrobcu a predajcu. Dnešné liečivé prípravky (ale určite nie všetky) vedia stratu vlasov výrazne spomaliť. Je tu ale háčik! Muži neradi žiadajú o radu či pomoc. Máloktorý muž sa vydá dobrovoľne k odborníkovi pre pomoc, či do lekárne pre liečivý prípravok. Obyčajne k tomu potrebujú sprostredkovateľa, či lepšie „sprostredkovateľku“ – matku, priateľku. Potom sa celkom ochotne a radi o seba nechávajú starať.

Ktoré prípravky fungujú?
Žiadny prípravok neobnoví vlasový porast. Ako už bolo povedané, už zaniknutý folikul sa nikdy neobnoví. Preto je nutné so starostlivosťou začať včas, teda v okamihu, kedy si človek všimne, že vlasy začínajú rednúť.
Aj keďže zatiaľ presne nepoznáme, ako pohlavné hormóny ovplyvňujú rastový cyklus vlasu, vieme, že mechanizmus pôsobenia androgénov na šticu mužov a žien sa mierne líši. V oboch prípadoch dochádza k útlaku folikulu zmnožením a zhmotnením kolagénnych vlákien v bezprostrednom okolí (obale) folikulu, skracuje sa anagénna fáza, postupne dochádza ku zmenšovaniu folikulu a obmedzeniu jeho funkcie – tvoriť zdravý, plnohodnotný vlas. V liečbe je preto nutné predísť tomuto procesu.
V lekárňach je k dispozícii niekoľko prípravkov obsahujúcich účinné látky, ktoré vedia alopéciu výrazne spomaliť.
Minoxidil je látka, ktorá bola pôvodne vyvinutá na liečbu vysokého krvného tlaku. Spomalenie vypadávania vlasov bolo pozorované ako vedľajší efekt. Používa sa na miestnu liečbu v roztokoch. Je vhodný ako pre ženy, tak pre mužov a je obsiahnutý v prípravkoch: Regaine, Neocapil.
Finasterid bol určený na liečbu ochorenia prostaty, ale funguje v nižších dávkach aj preventívne proti vypadávaniu vlasov. Užíva sa v tabletách. V lekárni ho dostanete iba na lekársky predpis pod názvom Propecia a je vhodný iba pre mužov.
Fluridil vie v koži cielene zablokovať účinky derivátov testosterónu a tým ovplyvniť príčinu androgénnej alopécie. Používa sa lokálne. Prípravok sa predáva pod názvom Eucapil.
Vitamíny skupiny B, aminokyseliny metionín a cysteín, stopové prvky ako selén alebo zinok  podporujú  dobrý stav kože, zúčastňujú sa aj regulácie rastového cyklu vlasov a tým napomáhajú zdravému rastu vlasov.
Aminexil – pozri samostatný článok


Diskusia k článku:

Ako bolo povedane treba zacat v cas, pokial je folikulum ako tak aktivne doporucujem novy vynimocny produkt COLLAGEN Beauty Line polskej spolocnosti dokonala inovacna technologia.Ma prirodzenu strukturu, co sa prejavuje jeho velkym ucinkom -mimoriadne pozitivne zdravotne hodnoty.Ide o vysoko akostny roztok kolagenu s elastinom. je to produkt vytvoreny z koze vybratych sladkovodnzch ryb /obsah.najviac kokolagenu/. Kolagen z ryb je opalizujucim vodnym roztokom. Ma vysoky obsah aminokyseliny hydroxiprolinovej /na jej zakl.sa hodnoti obsah kolagenu/ a bielkoviny elastinu.Charakterizuje ho vysoka cistota.GMP znamena Dobra Prax Vyroby a GLP Dobra Laboratorna prax.
Neregistrovaný - hejka, 25.2.2005 12:06, camelot(`na`)post.sk
A ja zasa používam niečo prírodné, čo podporuje tvorbu vlastného kolagénu, normalizuje funkcie potných a mazových žliaz a výsledkom je NORMÁLNA pokožka. Je to biovitálny a transdermálny kolagén. Svetová novinka a revolúcia v kozmetike a dermatológii. Viac na: www.collagenpoint.com
Neregistrovaný - MrCollagen, 9.8.2005 15:32, hariom(`na`)collagenpoint.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!