lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako predísť rakovine prsníka

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 29.3.2001
späť
Späť

Poslať
 

Ženy z rodiny doktora Roberta Arnota z USA postihovala rakovina prsníka. Patrili k tzv. skupine zvýšeného rizika, preto sa doktor začal venovať dôkladnému skúmaniu činiteľov, ktoré vplývajú na vznik nádoru. Zistil, že správna výživa môže znížiť riziko až o 80 percent. Kniha doktora Arnota - Poradca profylaxie rakoviny prsníka, v ktorej opísal svoje skúsenosti, sa okamžite stala bestsellerom.

Dobré a zlé estrogény
Pri vzniku rakoviny prsníka hrajú dôležitú úlohu ženské hormóny estrogény. Z výskumov však vyplýva, že nie všetky do rovnakej miery. Estrogény môžeme rozdeliť na ,,dobré“ a ,,zlé“, podobne ako cholesterol, ktorý sa skladá z dvoch frakcií: ,,dobrej“ HDL a ,,zlej“ LDL. Zdraviu prospešné estrogény (2-hydroxyesterón) chránia srdce a cievy, posilňujú kosti a preto ich lekári podávajú počas hormonálnej terapie. Tieto estrogény krúžia po organizme v krvi a iba nakrátko sa ,,zachytávajú“ na bunky prsného tkaniva a neubližujú mu.
„Zlé“ estrogény (16-alfa alebo 4-hydroxyesterón) sa na dlho „prilepia“ k receptorom buniek prsníka a vyvolávajú nádorové zmeny. Pacientky s rakovinou prsníka majú v krvi dvojnásobne viac „zlých“ estrogénov ako zdravé ženy.

Jedlo, ktoré chráni
· Sója. Obsahuje flavonoidy (rastlinné estrogény), ktoré neutralizujú „zlé“ estrogény v ženskom organizme. Denná dávka: 10 dag tofu, sójových bobúľ, klíčkov, poprípade jeden sójový jogurt.

· Ľanové semeno. Urýchľuje vylučovanie škodlivých estrogénov z organizmu. Denná dávka: 2 lyžičky pomletého ľanového semena, pridaného napr. do šalátu alebo vyššie spomenutého sójového jogurtu.

· Olivový olej. Znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka o 25-45 percent. Denná dávka: 2 lyžičky oleja, použité do pečenia alebo do zeleninového šalátu.

· Kapusta, karfiol, brokolica, kaleráb. Obsahujú zložku, ktorá urýchľuje vytváranie ,,dobrých“ estrogénov. Denná porcia: 20 dag surovej alebo varenej zeleniny.

· Obilniny, vločky alebo celozrnné pečivo. Znižujú riziko ochorenia až o 54 percent. Dodávajú organizmu vlákninu, ktorá mu pomáha vylúčiť škodlivé etsrogény. Denná porcia: 20 g vločiek alebo 2 krajce pečiva.

· Jahody, pomaranče, kivi, grapefruity, banány, slivky, cesnak, cibuľa, paradajky, špenát, paprika, mrkva, šalát. Všetky tieto dary prírody sú bohaté na antioxidanty, ktoré zneškodňujú rakovinotvorné voľné radikály. Denná dávka: päťkrát denne po jednom kúsku ovocia alebo zeleniny, môžu byť aj varené.

· Zelený čaj. Ničí jednotlivé rakovinové bunky. Denná dávka: 2 šálky.

3 prikázania pre zdravie
· Dbajte o štíhlu líniu. Zásoby tuku, najmä na bruchu, predstavujú doslova fabriku estrogénov.

· Vyhýbajte sa alkoholu. Alkoholické nápoje, konzumované s mierou síce slúžia srdcu, ale na niekoľko hodín zvyšujú hladinu estrogénov v krvi.

· Pri opaľovaní môžete pokojne odhaliť aj prsia, ale nezabudnite ich natrieť opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom. Ženy, ktoré sa pravidelne zľahka opaľujú, znižujú hrozbu ochorenia na rakovinu prsníka vďaka ochrannému pôsobeniu vitamínu D, ktorý sa vytvára pod vplyvom slnka.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!