lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Morská ani kamenná soľ nie je o nič zdravšia než normálna soľ

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 12.10.2005
späť
Späť

Poslať
 

Ľudia, ktorí namiesto normálnej soli používajú morskú alebo kamennú v nádeji, že je zdravšia, sa hlboko mýlia. Potvrdili to výsledky výskumu vykonanom vo Veľkej Británii, o ktorých informuje skupina Consensus Action on Salt and Health (CASH).
    
Zatiaľ čo spotrebitelia sú si vedomí skutočnosti, že priveľa soli v potrave škodí, zastávajú súčasne názor, že morská či kamenná soľ je v istom zmysle "lepšia" než klasická jedlá. Tento mylný názor možno podľa CASH sčasti pripísať rozšírenému používaniu morskej soli vplyvnými kuchármi v televízii, ktorí súčasne presadzujú aj zdravú výživu.
    
Prieskum trhu ukázal, že zatiaľ čo celkový predaj soli klesol, predaj morskej a kamennej soli stúpol, pričom výrazný počet kupujúcich uviedol, že tento produkt kupujú "zo zdravotných dôvodov". Vedci však varujú, že sodík obsiahnutý v soli so svojím vplyvom na srdce a cievy spôsobuje vysoký krvný tlak, a to bez ohľadu na to, v akom type soli sa nachádza.
    
Opakovane preto zdôrazňujú dávno známu radu, že zníženie obsahu soli v potrave môže znížiť riziko srdcového infarktu. V tejto súvislosti pripomínajú, že žiadny typ ani značka soli obsahujúcej sodík nie je o nič zdravšia ani bezpečnejšia než akákoľvek iná.
    
"Kamenná, morská ani organická soľ nemá v oblasti výživy žiadne výhody. Všetky obsahujú rovnaké množstvo sodíka," podčiarkla doktorka Susan Jebbová, šéfka výskumu zdravia a výživy pri Lekárskej výskumnej rade v Cambridgi. Srdcové a cievne ochorenia sú v Británii najväčšími zabijakmi - každoročne si vyžiadajú až 233.000 obetí.
    
Ľudské telo potrebuje na svoju normálnu funkciu len jeden gram sodíka denne. Briti však každý deň skonzumujú v priemere až 9,5 gramu soli, z čoho je takmer všetko sodík. Niektorí ľudia dokonca konzumujú až 20-25 gramov soli. Polotovary, ktoré Briti využívajú veľmi hojne, predstavujú v ich jedálničku až 75 percent soli, pričom najvyšší obsah soli majú slané maškrty ako zemiakové lupienky, šunka, salámy či syry.

Copyright©2005 TASR


Diskusia k článku:

Dobre. Je skutočne pravda, že priveľa soli škodí. Telo si s nadbytkom soli nevie poradiť a tak ho"skladuje" v kĺboch alebo obličkách. Soliť sa má skutočne veľmi málo, pretože soľ sa v potravinách už nachádza. Nechápem rozdiel medzi klasickou jedlou a kamennou soľou. Jedlá soľ je podľa mňa soľ vhodná na konzumáciu a taká sa získava najmä mletím kamennej soli alebo vysúšaním morskej vody. Kladom morskej soli a niektorých druhov kamennej je to, že obsahujú minerály potrebné pre zdravie človeka. Škodlivá je chemicky vyčistená soľ, ktorá obsahuje skutočne len NaCl a aby sa nepovedalo aj trochu jódu. Čiže soľme málo a keď už musíme tak trochu prírodnej kamennej(napr. tzv. himálajskej) alebo morskej soli.
Neregistrovaný - Miroslav Korman, 11.11.2005 08:36, miro.korman(`na`)zilina.sk
Všetky soli spomenuté v článku sú škodlivé,preto lebo v potravinárskom priemysle sa používa chlorid sodný,lebo je lacnejší.Je vo všetkom a preto ho kumzumujeme vo veľkom množstve a dobrovolne hoc nevedome si ničíme zdravie.Dôležité je, keď je to len trochu možné používať chlorid draselný,ten je dravý,samozrejme aj tu nepresálať.V dnešnej dobe je draslíkový deficit a to je vysoký krvný tlak,bolesti kľbov ....
Neregistrovaný - Jozef Plevka, 14.1.2006 21:04
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!