lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zelený čaj a jeho liečivé účinky

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 3.4.2006
späť
Späť

Poslať
 

Japonský zvyk pitia zeleného čaju pochádza z Číny približne z roku 800 n.l. Za svoj pôvod táto tradícia vďačí Budhistickým mníchom, ktorí po návrate zo štúdií v Číne priniesli so sebou okrem iného aj zelený čaj, ktorý používali ako liečivý nápoj. Počas éry Kamakura (1191-1333) bol najväčším "zástancom" liečivých účinkov zeleného čaju mních menom Eisai, ktorý v roku 1211 napísal knihu o blahodárnom vplyve zeleného čaju na ľudské zdravie ( v origináli "Maintaining Health by Drinking Tea") Ako uvádza, " čaj predstavuje zázračný prostriedok na udržanie pevného zdravia. Čaj má neuveriteľnú moc predlžovať život. V oblastiach kde sa pestuje čaj ľudia žijú dlhšie. V časoch dávnych ako aj dnes čaj predstavuje elixír života ktorý prináša so sebou nesmrteľnosť "horských obydlí." Z tohto úryvku je zrejmé, že zelený čaj bol hneď od začiatku ako liečivý prostriedok vysoko cenený. V poslednom období výskum v oblasti významu zeleného čaju pre ľudský organizmus pokročil natoľko, že je možné vedecky potvrdiť pravdivosť dnes už legendárneho názoru mnícha Eisai -a. V súčasnosti sa už nedá vôbec pochybovať o význame zeleného čaju v prevencii celej škály ochorení.

Zelený čaj má napr. silne protirakovinové účinky ( zabraňuje tvoreniu zhubných nádorov resp. spomaľuje ich nástup). Katechin obsiahnutý v zelenom čaji totižto blokuje enzým urokináza, ktorý je vo veľkom množstve produkovaný rakovinovými bunkami. S pomocou tohto enzýmu rakovinové bunky napádajú živé tkanivá a dochádza k ich nadmernému rozmnožovaniu. Zelený čaj ďalej odbúrava cholesterol v krvi, znižuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi, spomaľuje starnutie organizmu, dodáva telu novú energiu, pomáha organizmu vysporiadať sa s otravami potravinami, vďaka vysokému obsahu fluóru znižuje riziko výskytu zubného kazu, zvyšuje odolnosť organizmu voči vírusovým ochoreniam, dodáva telu dôležité vitamíny ako napr. vitamíny A a C, karotén, atď, minerály,má vysoký obsah ďalších látok pôsobiacich ako antioxidanty, obsahuje zlúčeniny patriace do skupiny polyfenolov ako aj teín. Zelený čaj obsahuje tiež veľké množstvo trieslovín, ktoré sú zodpovedné za jeho horkastú chuť, ale na druhej strane výrazne spomaľujú proces starnutia buniek.

Polyfenoly (triesloviny) sú skupinou chemických zlúčenín rastlinnej povahy, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú vo vysokých koncentráciách. Bol dokázaný ich preventívny účinok pri ochoreniach srdca a vzniku rakoviny. Zelenému čaju dodávajú typickú horkastú príchuť.

Taníny predstavujú z chemického hľadiska skupinu jednoduchých a zložených zlúčenín fenolov, polyfenolov a flavonoidov. Taníny sa relatívne ťažko "podrobujú" fermentácii a sú ťažko stráviteľné. Všetky taníny majú zvieravé účinky, spôsobujú sťahovanie tkanív a skracovanie stavebných bielkovín kože a vnútorných membrán orgánov.

Katechiny patria do skupiny polyfenolov . Zelený čaj má veľký obsah týchto zlúčenín, nachádzajú sa v ňom napr. Epikatechin (EC), Epigallokatechin (EGC), Epikatechin Gallate (ECG) a Epigallocatechin Gallate (EGCG). Posledne menovaný predstavuje približne 10-50 % z celkového obsahu katechinov v zelenom čaji a je vedcami považovaný za katechin s najsilnejšími antioxidačnými účinkami. Ako antioxidant je tento katechin 25-100 krát silnejší ako vitamíny C a E, ktoré sú vo všeobecnosti považované za veľmi účinné antioxidanty. Jedinou šálkou zeleného čaju môžeme telu dodať približne 10-40 mg polyfenolov ktoré svojim "antioxidačným" potenciálom prevýšia množstvá antioxidantov obsiahnuté v porcii brokolice, špenátu, mrkvy alebo jahôd.

Flavonoidy sú skupinou farbív rastlinnej povahy, ktoré sa nachádzajú vo väčšine druhov ovocia a zeleniny, ktorým dodávajú ich typicky sýtu farbu. Významnou mierou sa podieľajú na zvyšovaní odolnosti organizmu voči infekciám a rôznym chorobám. Ich nedostatok môže viesť k zvýšenej tvorbe modrín aj pri nepatrnom poranení.

Theanine (teín) je aminokyselina s preukázateľne ukľudňujúcim účinkom na ľudský mozog. Z chemického hľadiska sa jedná o unikátnu aminokyselinu, ktorá je obsiahnutá v listoch zeleného čaju sencha. Theanine sa svojou povahou dosť odlišuje od skupiny polyfenolov a katechinov obsiahnutých v zelenom čaji. Vďaka prirodzenému obsahu polyfenolov sú rastliny čajovníka schopné transformovať theanine na katechiny. Čajové lístky zozbierané v určitej fáze vegetačného obdobia môžu mať vysoký obsah katechinov (antioxidačné účinky), zatiaľ čo lístky zozbierané v inom období roka môžu mať vyšší obsah theaninu (protistresové účinky, kontrola hladiny kortizolu v tele). 3-4 šálky zeleného čaju sencha obsahujú približne 100-200 mg theaninu.

Zdroj: http://www.o-cha.com


Diskusia k článku:

Chcela by som si kúpiť naozaj kvalitný zelený čaj, z ktorého čajík bude taký zelenkavý. Ja pijem zelený čaj GUNPOWDER -Mukates-, a čajík je z neho žltej farby. Nechávam ho luhovať asi 3 minuty.
Neregistrovaný - Sofi, 3.4.2006 12:02
Odporúčam Vám navštíviť čajovňu. Je to špecializovaná predajna čaju, kde Vám poradia ako a čo. Ja osobne mám veľmi rád japonský zelený čaj Sencha, ktorého prvú triedu kúpite za 190 skk/ 50g, druhá trieda tohto čaju stojí 90 skk / 50 g. Vodu treba po varení nechať vychladnúť na 60 - 70 stupňov a čaj zaliať na dve minúty, druhý a tretí nálev aj dve a pol minúty (druhý a tretí nálev, sa praktizuje iba pri čaji prvej triedy)
Neregistrovaný - redakcia www.lady.sk, 3.4.2006 14:07
Odporúčan zelený čaj SAYONARA powder, ktorému sa hovorí aj nápoj tretieho tisícročia, alebo brzda rakoviny. Dostať ho v BA v predajni Taraezoterika, www.taraezoterika.sk.
Neregistrovaný - Lily st., 4.4.2006 08:54
ja zase odporucam Taiwansky ktory pijem v cajovni pri nasom dome je skvely 3-nalevovy. www.cajovnaunas.sk :-D
Neregistrovaný - mirka, 4.4.2006 14:19
Overte si informacie ktore uvadzate, ked niekto napise ze tein je amonokyselina tak musel toho cajicku vypit naozaj vela.. :D Tein je chemicky totozny s kofeinom [3,7-Dihydro-1,3,7-trimetyl-1H-purine-2,6-dion] a je to alkaloid zo skupiny metylxantinov, kam patria okrem kofeinu aj teofilin a teobromin. tak.
Neregistrovaný - da_king, 4.4.2006 17:52
aminokyselina je 'L-teanin' a nie tein, je to 5-N-etylgluatmin, derivat kyseliny glutamovej, zeleny caj ho obsahuje 1-2hm.% a povazuje sa za hlavnu chutovu zlozku charakteristicku pre zeleny caj
Neregistrovaný - da_king, 4.4.2006 18:05
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!