lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
10 dôvodov, prečo zmeniť antikoncepciu

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 9.10.2006
späť
Späť

Poslať
 

Spoľahlivá antikoncepcia patrí k jednej z najdôležitejších výsad modernej ženy. Vo vývoji antikoncepčných prípravkov dochádza k významným zmenám – menia sa typy účinných látok a znižuje sa denná dávka hormónov. V súčasnej dobe je na trhu veľké množstvo nízko hormonálnych antikoncepčných prípravkov – antikoncepčných tabletiek a náplastí, ktoré sú k telu šetrné. Výberom vhodnej antikoncepcie môžu ženy zvýšiť pocit vlastného komfortu -  minimalizovať zásah do obvyklých aktivít, obmedziť menštruačný stres, stabilizovať telesnú hmotnosť, alebo zlepšiť kvalitu pleti.

Ženy by nemali prijať rolu „trpiteliek“ a mali by požiadať svojho gynekológa o výber vhodnej antikoncepcie, ktorá im bude „šitá na mieru“. Ako sa vyvíja žena a vyvíjajú sa jej životné etapy, vyvíja sa pre každú z týchto etáp aj najvhodnejšia forma antikoncepcie. V nasledujúcom „desatore“ navrhujeme možné dôvody a okamžiky, kvôli ktorým odporúčame zmeniť antikoncepciu.

1. Zabúdate na pravidelné užitie antikoncepčnej tabletky?
Nie ste výnimkou, ak občas zabudnete v každodennom zhone užiť antikoncepčnú tabletku. Podľa štúdie1 len 31 % žien užíva antikoncepčné tabletky bezchybne, takmer polovica žien sa  raz mesačne v užívaní pomýli a cez 20 % žien zabudne vziať tabletku viac než dvakrát mesačne. Ak tabletku neužijete dlhšie ako 12 hodín, môže dôjsť k zlyhaniu antikoncepčných účinkov. Najviac chybujú mladšie užívateľky vo veku do 20 rokov. Riešením môžu byť antikoncepčné metódy, pri ktorých nemusíte pravidelne myslieť na ich užitie - napríklad antikoncepčná náplasť, ktorú si aplikujete každých sedem dní. Ak si zabudnete náplasť vymeniť, účinná látka sa z náplasti uvoľňuje ešte 48 hodín. Podľa výsledkov vyplývajúcich z prieskumu2 náplasť užíva správne 99 % žien. Ďalšia forma hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa nemusí užívať denne, je vo forme injekcií (1x za 3 mesiace), vnútromaternicové teliesko (zavádza sa na 5 rokov) alebo podkožný implantát (na 3 roky). Okrem náplaste sa však jedná o tzv. gestagénnu hormonálnu antikoncepciu, ktorá sa odporúča najmä ženám, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu užívať klasickú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Navyše sa ženám, ktoré plánujú v blízkej dobe otehotnieť, neodporúča. Návrat ovulačných cyklov môže byť po injekcii alebo implantátoch (nie u vnútromaternicového telieska) aj 10 mesiacov. Pre mladšie užívateľky hormonálnej antikoncepcie, ktoré často zabúdajú užívať tabletky bude zrejme najvhodnješou antikoncepciou Evra.

2. Priberáte na váhe?
Od začiatku používania hormonálnej antikoncepcie (60. roky 20. storočia) sa traduje mýtus o tom, že antikoncepcia spôsobuje zvyšovanie hmotnosti žien. Staršie antikoncepčné prípravky s vyššou dávkou hormónov k nárastu váhy skutočne prispievali. Od čias začiatkov používania hormonálnej antikoncepcie však došlo vo vývoji antikoncepcie k výraznému pokroku – zmenil sa typ účinnej dávky a znížila sa denná dávka hormónov, ktoré kedysi prispievali k nárastu váhy. Niektorým ženám môžu gestagény obsiahnuté v antikoncepcii aktivovať zvýšenú chuť do jedla, alebo zadržiavať vodu v tele, čo spôsobuje mierny nárast váhy. Ak užívate starší typ hormonálnej antikoncepcie je čas zamyslieť sa nad zmenou a vybrať si z množstva nízkohormonálnych antikoncepčných prípravkov, ktoré sú na trhu. Klinická štúdia s použitím antikoncepčnej náplaste skúmala jej vplyv na zmeny telesnej váhy3. Takmer u 80 % žien, ktoré ju používali po dobu jedného roka, nedošlo k žiadnej zmene. U zvyšných 20 % došlo k miernym poklesom alebo nárastom váhy. Tieto zmeny sú však, predovšetkým u mladých dievčat, dané prirodzeným telesným vývojom. Ak sa napriek tomu vaša hmotnosť bude zvyšovať, nepripisujte to hneď antikoncepcii. Jedzte zdravo a s mierou, hýbte sa dávajte pozor, aby príjem energie bol menší, ako jej výdaj.

3. Trpíte bolesťami hlavy?
Bolesti hlavy sú často nepríjemným sprievodcom menštruácie. Vedci sa domnievajú, že príčinou tohto syndrómu je znížená hladina hormónu estrogén v krvi pri menštruácii, teda v období prestávky v užívaní hormonálnej antikoncepcie. Riešením môže byť oproti klasickému užívaniu antikoncepcie dlhší alebo nepretržitý cyklus jej užívania. Antikoncepčnú náplasť alebo monofázické antikoncepčné tabletky môžete používať kontinuálne, na týždeň ich nemusíte vysadiť, môžete tak predísť nepríjemnej bolesti. Obavy, či nie je tento spôsob užívania škodlivý zdraviu sú neopodstatnené.

4. Nemáte chuť na sex?
Niekedy dávajú ženy za príčinu hormonálnej antikoncepcii svoj znížený sexuálny apetít. Z racionálneho hľadiska je však ťažké vplyv antikoncepcie na libido dokázať a zmena antikoncepcie tu iste nepomôže. Radšej sa skúste zamyslieť, či nie sú na vine iné faktory – partner, citové rozpoloženie, stres, alebo iné psychologické faktory.

5. Nepravidelne krvácate?
Ak trpíte nepravidelným krvácaním medzi menštruačnými cyklami, je vhodné zmeniť typ či účinnú dávku antikoncepcie. Príčinou môže byť občasné vynechanie antikoncepčnej tabletky alebo nestabilné vstrebávanie účinnej dávky hormónov. Poraďte sa so svojim gynekológom – riešením môže byť zvýšenie účinnej dávky v antikoncepčných tabletkách, či prechod na antikoncepčnú náplasť, ktorá minimalizuje riziko zabúdania a zaručí stabilné vstrebávanie hormónov do krvi. Ďaľšou voľbou môžu byť antikoncepčné injekciie, vnútromaternicové teliesko alebo podkožný implantát.

6. Chcete uľaviť svojmu žalúdku?
Ak máte problémy s častou nevoľnosťou, môže sa stať, že sa hormóny z tabletiek v organizme nevstrebajú a dôjde tak k narušeniu účinnosti antikoncepcie, alebo tieto problémy nemáte a chcete len zvoliť šetrnejšiu antikoncepciu a ulaviť žalúdku a zažívaniu.
Riešením je výmena tabletky za antikoncepčnú náplasť. Tá umožňuje dodávať do organizmu presné dávky účinnej látky a to postupne, v priebehu týždňa.  Hormóny  obchádzajú tráviaci trakt a vstrebávajú sa priamo do krvi, takže menej zaťažujú tráviace ústrojenstvo a pečeň. Priamo do krvi sa tiež vstrebávajú hormóny z antikoncepčnej injekcie, vnútromaternicového telieska alebo podkožného implantátu. Oproti náplasti sa odporúčajú predovšetkým ženám, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu užívať klasickú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Naopak sa neodporúčajú ženám, ktoré plánujú v blízkej dobe otehotnieť.

7. Máte problém s pleťou?
Mužské a ženské pohlavné hormóny, ktoré sa vytvárajú v tele počas dospievania sú zodpovedné za kvalitu pleti. Mužské pohlavné hormóny, tzv. androgény, sa podieľajú na negatívnom ovplyvnení vzhľadu, hlavne na zvýšenej produkcii mazu. Hormonálna antikoncepcia s antiandrogénnou aktivitou pozitívne ovplyvňuje tieto zmeny. Ku skvalitneniu pleti môže prispieť aj užívanie antikoncepcie v dlhých cykloch. Nedá sa však spoliehať len na antikoncepciu, o pleť a vlasy sa treba starať vhodnou výživou a kozmetikou.

8. Chcete sa zbaviť jednej každodennej povinnosti?
Každý deň sme naučení vstávať, čistiť si zuby, nanášať si make-up, variť, nakupovať, pracovať, starať sa o deti, partnera, upratovať… Nemámte čas v tom zhone myslieť na to, či ste si vzali antikoncepčnú tabletku. Riešením je antikoncepčná metóda, pri ktorej nemusíte na užitie tabletiek myslieť každý deň – antikoncepčná náplasť. Ženy, ktoré neplánujú v blízkej dobe otehotnieť, môžu po porade s gynekológom zvážiť aj antikoncepčnú injekciu, vnúromaternicové teliesko alebo podkožný implantát.

9. Rada držíte krok s najnovšími trendami?
Novinky nie sú len synonymom aktuálnych módnych trendov, ale odrážajú aj najnovšie vedecké poslanie. Chcete, aby vaš antikoncepcia bola tá najnovšia? Na tom nie je nič zlé. Práve najnovšie výrobky obsahujú najnižšiu hladinu hormónov a bývajú najšetrnejšie k telu. Pokiaľ užívate rovnakú antikoncepciu už viac rokov, nemusí byť pre Vás už optimálna. Požiadajte svojho gynekológa, aby Vám odporučil najnovší typ antikoncepčných tabletiek, alebo vyskúšajte antikoncepčnú náplasť. Nezabudnite, že minimálna skúšobná doba je u každého prípravku hormonálnej antikoncepcie najmenej tri mesiace, skôr to nemá význam hodnotiť, vysadzovať alebo meniť za iný. Pokiaľ vám po troch mesiacoch prípravok nesadne, môžete sa kľudne vrátiť k pôvodnému.

10. Chcete mať dohľad nad vašou dospievajúcou dcérou?
Pokiaľ máte dospievajúcu dcéru, ktorá má priateľa, je najvyšší čas, aby začala užívať antikoncepciu. Pre mladšie dievčatá sú najvhodnejšie antikoncepčné pilulky, alebo náplasť. Pozor však, mladšie dievčatá tabletky niekedy brať zabúdajú! Najlepšia antikoncepcia je tá, ktorú mama na svojej dcére jednoducho vidí!

Poznámka – pehľad citovaných štúdií:
1 Rosenberg et al, Family Planning Perspectives. 1998
2 Data z 7838 aplikací náplasti – Janssen Cilag
3Contraceptive safety and tolerability, Sibai et al., Vol. 77, Suppl 2, February 2002
4 Urdl W et al, European J Obstet Gynecol Reprod, 2005


Diskusia k článku:

zabudli tu spomenut Nuvaring
Neregistrovaný - , 9.10.2006 11:28
lebo ine formy antikoncepcie uz neexistuju, len hormony..
Neregistrovaný - achjo, 9.10.2006 13:46
Antikoncepcia je zla. Takze potom potraty su dobre? Alebo vyhodene deti v smetnych kosoch? Radsej sa budem pchat tabletkami a mat dieta vtedy, ked popri nom nebudem musiet stihat skolu, budem mat vlastne byvanie a zabezpecenie pre neho v buducnosti. Jajka, kaz o tom aka je antikoncepcia zla, ked budes riesit problem s nechcenym tehotenstvom.
Neregistrovaný - slnieckova...., 22.10.2006 22:07
planujem si dat zaviest implantat, lenze nikde som nevidela ako je to potom s menstruaciu...to ju nebudem mat 3 roky ?
Neregistrovaný - , 25.10.2007 21:52
hhh
Neregistrovaný - , 8.1.2008 23:23, luccia(`na`)azet.sk
Ja už beriem tabletky tri roky a nebaví ma to, koľko stojí ten implantát???
Neregistrovaný - nika, 11.4.2008 10:14,
ale ne..budes ju mat.ale sme tam moze vynechat...a bude nepravidelna... ja si idem akurta zajtra dat ten implantat... a na tri roky ot je nejak 6.500...
Neregistrovaný - mooo, 18.5.2008 18:48, WowBone007(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!