lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jar plná energie

  Spracoval(a) : Katarína Mikulcová
Dátum : 26.3.2007
späť
Späť

Poslať
 

Jar je obdobím, keď sa všetko prebúdza k životu. Po dlhej, aj keď tento rok miernej zime stromy opäť zakvitnú, zvieratá privedú na svet svoje potomstvo a aj ľudský organizmus sa prebudí. Len ako prekonať to obdobie medzi zimou a zobudením sa? Ako prekonať teda jarnú únavu?

Jarná únava je prirodzený stav organizmu. Počas zimy telu chýbali dôležité vitamíny, hrejivé slnečné lúče a malo menej pohybu. Tak sa nečudujte, že sa organizmus mierne „zabrzdil“ a došli mu baterky. Naviac bol atakovaný rôznymi vírusmi, ktoré mnohým ľuďom spôsobujú časté vírusové ochorenia horných dýchacích ciest.

Ako sa jarná únava prejavuje? U každého je to individuálne, ale predsa existujú nejaké spoločné príznaky, ktoré napomôžu zistiť, že ste „jarne unavení“. Prvým príznakom je istotne potreba dlhšieho spánku. Prídete domov z práce a jediné, čo vám vŕta v hlave je posteľ? Nie ste jediní. Zvyčajne to pokračuje tak, že vďaka nedostatku spánku ste podráždenejší, nervóznejší a nesústredenejší. Prestáva vás čokoľvek zaujímať a strácate chuť aj na veci, ktoré ste predtým robili s radosťou.

Podľa odborníkov prsty v jarnej únave má tak trochu deficit hormónu serotonínu, ktorý sa stará o dobrú náladu. Jarná únava postihuje približne tri štvrtiny populácie, vrátane detí. Sú aj veľmi odolní jedinci, ktorých jarná únava nikdy nepostihne. Zaujímavosťou je, že ženy ňou trpia častejšie ako muži. Najviac postihnutí sú však obyvatelia severských štátov, pretože u nich je obdobie nedostatku slnečného svetla a tepla najdlhšie. Tam sa však nehovorí o jarnej únave, ale o zimnej depresii.

Ako ju prekabátiť?

Najdôležitejšie je odpočinúť si. Niekto sa zrelaxuje pri športe, iný pri dobrej knihe, či filme a ďalšieho vzpruží zaujímavý výlet alebo posedenie s priateľmi. Dobré je, ak sa aktívna činnosť rovná odpočinku a spánku. Čiže ak sú obidve činnosti v harmonickej rovnováhe. Samozrejmosťou by mala byť konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré telu doplnia chýbajúce vitamíny. Vyhýbať by ste sa mali ťažkých mastným jedlám, ktoré zbytočne zaťažia tráviaci systém a oslabia fungovanie organizmu. K tomu stačí dodržiavať pitný režim a nad únavou máte vyhraté. Prostredníctvom správneho pitného režimu sa z tela vyplavia škodlivé látky. Najvhodnejšie sú bylinkové nesladené čaje a čistá voda.

Ako účinný bojovník proti jarnej únave sa osvedčil aj homeopatický liek Sativol z francúzskych laboratórií Boiron. Pomáha prekonávať celkovú únavu, najmä z psychického preťaženia. Stimuluje centrálny nervový systém, zlepšuje koncentráciu a pamäť, potláča nervozitu a podráždenosť a podieľa sa na odstraňovaní prejavov úzkosti a apatie. Je vhodný pre všetky vekové kategórie, vrátane malých detí a tehotných žien, pretože nemá žiadne vedľajšie nežiaduce účinky. Je vo forme granulátu, ktorý si môžete rozpustiť vo vode alebo vlažnom čaji. Dospelí užívajú denne 4 až 6 kávových lyžičiek granulátu, deti do 12 rokov denne 3 kávové lyžičky a deti do 3 rokov 2 kávové lyžičky granulátu. Bližšie informácie o lieku nájdete na www.boiron.sk. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalový leták, prípadne sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom. Ak však únava trvá dlhšie ako šesť týždňov, príčinou zjavne nebude jar. Preto vyhľadajte lekára – homeopata, ktorý vás podrobne vyšetrí, stanoví správnu diagnózu a určí adekvátnu liečbu. Kontakt na homeopata v mieste bydliska získate na telefónnom čísle 02/ 49 10 22 10.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!