lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice sa na Slovensku rozšíril na celý rok 2008

  Spracoval(a) : Diana Dobrucká
Dátum : 25.1.2008
späť
Späť

Poslať
 

Európska asociácia proti rakovine krčka maternice (European Cervical Cancer Association, ECCA) vyhlasuje Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice, ktorý sa tento rok uskutočňuje v dňoch od 20. do 26. januára 2008. Jeho cieľom je podniknúť aktívne kroky na zlepšenie prevencie rakoviny krčka maternice v dvoch líniách – v oblasti preventívnych prehliadok a očkovania.

 

Partnermi Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice na Slovensku sú Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť, Slovenská pediatrická spoločnosť a kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Záštitu nad podujatím prebrali predseda NR SR pre zdravotníctvo, MUDr. Viliam Novotný a Irena Belohorská, poslankyňa Európskeho parlamentu. Aktivity v rámci Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice sa uskutočnia za podpory spoločnosti GlaxoSmithKline, partnera ECCA na celoeurópskej úrovni.

 

Rakovine krčka maternice sa dá predchádzať skríningom a v súčasnosti už aj očkovaním proti vírusom, ktoré ochorenie spôsobujú. Napriek tomu v Európe každoročne pribudne 50 tisíc nových prípadov rakoviny krčka maternice a 25 tisíc žien tomuto ochoreniu podľahne. Potreba vzdelávania v oblasti prevencie je o to dôležitejšia v nových členských krajinách Európskej únie, kde je výskyt a úmrtnosť na rakovinu krčka maternice v priemere asi dvakrát vyššia než v krajinách pôvodnej európskej pätnástky. Tento rozdiel pramení vo veľkej miere z chýbajúcich alebo nesprávne organizovaných skríningových programov. V krajinách, kde sú zavedené efektívne skríningové programy zaznamenali za posledné desaťročia pokles výskytu tohto ochorenia až o 80%.

 

Alarmujúcim faktom v tejto súvislosti je, že na Slovensku v súčasnosti absolvuje preventívne prehliadky len veľmi málo žien. Riziko rakoviny krčka maternice je pritom až päťkrát vyššie u žien, ktoré preventívne prehliadky neabsolvujú. Novým nástrojom prevencie je aj očkovanie, ktoré poskytuje primárnu ochranu proti rakovine krčka maternice. Očkovanie, súbežne s pravidelnými skríningovými vyšetreniami, ponúka ženám najlepšiu možnú ochranu a podľa názorov odborníkov dokáže zredukovať výskyt karcinómu krčka maternice až o 94%.

 

2008: Rok boja proti rakovine krčka maternice na Slovensku

Vzhľadom na nedostatočné povedomie o ochorení sa partneri Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice na Slovensku rozhodli vyhlásiť rok 2008 za Rok boja proti rakovine krčka maternice pod záštitou ministra zdravotníctva SR Ivana Valentoviča. Cieľom je edukácia širokej ženskej populácie, aktivizácia odbornej verejnosti k proaktívnemu prístupu v prevencii rakoviny krčka maternice a vytváranie a implementácia efektívnych preventívnych programov na Slovensku.

 

Symbolom Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice 2008 je dvojfarebná ružová stužka, ktorá symbolizuje dve časti prevencie tohto ochorenia – skríning a očkovanie. Uzol na stužke pritom znázorňuje “pripomienku”, ktorá má upozorniť ženy, aby vyhľadali svojho lekára a poradili sa s ním o najvhodnejšej možnosti ochrany proti rakovine krčka maternice. Na druhej strane má vyzývať lekárov, aby sa stali aktívnymi iniciátormi rozhovorov o cytologických vyšetreniach a možnostiach očkovania so svojimi pacientkami.

 


Diskusia k článku:

Ja som prave absolvovala cytolog. vysetrenie a rozpravala som sa s mojou gynekologickou o vhodnosti ockovania u mna (teda ak vysledok bude negat.), pretoze sice mam uz 25 rokov, mam partnera, ktory je nakazany HPV. Nebudem vahat teda a v polke febr. si pojdem kupit vakcinu...neviete nahodou, ci aj v mojom pripade neuhradza aspon cast z ceny vakciny poistovna? ide o vacc. v troch krokoch, pricom kazda stoji 4300sk...co je dokopy 129000! som sokovana,ze je to az take drahe...
Neregistrovaný - Visna, 25.1.2008 12:03
ano, je to v porovnani s ostatnymi vakcinami (zltacka,borelioza) drahe..preco???
Neregistrovaný - Alex, 25.1.2008 15:18
Ja by som to neriskovala s tou vakcinou, potvrdilo sa niekolko pripadov umrtia po vakcinacii vakcinou proti rakovine krcka maternice. Je to nova vakcina, treba pockat par rokov ako sa to vyvinie... lepsie je prevenica a kazdorocne prehliadky u gynekologa... a ak uz tvoj partner HPV ma, urcite ho mas aj ty, len sa nemusi prejavit, v tom pripade je vakcina zbytocna, sice ti moze posilnit obranyschopnost...
Neregistrovaný - bleelka, 26.1.2008 17:14
propaganda farmaceutickych nenasytnych gigantov
Neregistrovaný - Eva, 26.1.2008 18:45
presne, farmaceutické firmy majú z toho veľké peniaze a preto sa to tak propaguje!!! Je to nová vakcína a nikto nevie aké budu na nu reakcie o pár rokov, mozno uplne opacne... urcite by som to neriskovala. A o vedlajších učinkoch a prípadov umrtia na tuto vakcínu o tom nikto nehovorí...
Neregistrovaný - Nia, 27.1.2008 14:33
aj ja nad tým uvažujem,ale teraz som si nie istá,čítam tu rôzne názory, a čo tie úmrtia???
Neregistrovaný - mon, 28.1.2008 20:07
veru, tazko sa clovek rozhoduje, ked ta vakcina este nie je uplne preskumana, resp. jej kontraindikacie.. aj ja budem musiet absolvovat cytologiu, akonahlae mi skoncia skusky, dam sa na to nebolo to limitovane vekom?
Neregistrovaný - JASMINA, 29.1.2008 14:33, jasmina(`na`)jasmina
ahojte...mojho priatela otec je primar gynekolog a dal to svojej dcere a odporucil to aj mne...tak urcite nam nechce zle..k tomu ma este aj atestaciu na onkologicke ochorenia gynekologickych ochoreni...veru aj mna zaujimaju tie umrtia to ste kde zohnali???
Neregistrovaný - , 29.1.2008 14:55
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!