lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dobrovoľne blond

  Spracoval(a) : Soňa Kamenická
Dátum : 15.2.2008
späť
Späť

Poslať
 

Pozrime sa spoločne na to, odkiaľ blondínky pochádzajú a kam až sa dostali.„Fenomén Blond“ dnes prechádza úplne novou kapitolou. Blond symbolizuje nehu, krásu, čistotu – anjelsky vzhľad. Tento pohľad je ale iracionálny, vymyká sa niečomu, čo hodnotíme ako dobré a zlé, je to jednoducho postoj , ktorý majú ľudia voči blondínkam či blondínom.

Privilégiá krásy sú enormné. Ak ste krásna, ste múdra, talentovaná a charizmatická. Vnútorné kvality akosi automaticky dávame na jednu úroveň s vonkajším vzhľadom. A krásne, lesklé a hebké zlatisté vlasy k očarujúcemu vzhľadu určite napomáhajú
Odkiaľ pochádzajú prirodzené zlatisté pramene sa dozvieme v nasledujúcich riadkoch.

Kam až siaha blonďavý vlas

Zo všetkých kontinentov má Európa najvyšší prirodzený výskyt blond vlasov. U niektorých európskych národov vidíme blond ľudí naozaj často, pričom táto farba vlasov im zostáva aj v dospelosti. Gén farby ľudských vlasov  MC1R má v Európe aspoň sedem farebných variantov. Na základe najnovších genetických výskumov sa genetická mutácia blond vlasov na území dnešnej Európy datuje 11 000 rokov dozadu, do doby ľadovej. Pred tým mali „Európania“ najmä tmavšie vlasy a oči, ktoré prevládajú v ostatných častiach sveta.

Zaujímavosti z blond sveta
Blondiaci predstavujú 2% z celkovej populácie sveta, pričom najviac blond ľudí s modrými očami nájdeme na Islande. V tomto smere je to najhomogénnejšia blond populácia. V tejto súvislosti nám však automaticky napadá otázka, prečo majú niektoré európske národy vysoký počet blondiakov i veľký rozsah farby očí, pričom sa to v rámci dejín ľudstva vyvinulo relatívne nedávno a rýchlo. Keby tieto zmeny išli prirodzenou evolúciou, trvali by asi 850 000 rokov. Naši predchodcovia sa ale presídlili z územia Afriky do dnešnej Európy už pred 35 000 – 40 000 rokmi. Poznáme viacero teórií, ktoré sa snažia tieto javy vysvetliť.


Kanadský antropológ Peter Frost  publikoval v marci 2006 štúdiu v odbornom časopise Evolúcia a ľudské správanie kde sa uvádza, že blond vlasy sa vyvinuli veľmi rýchlo na konci doby ľadovej najmä vďaka sexuálnej selekcii. Podľa tejto štúdie zabezpečoval severský vzhľad žene s blond vlasmi a modrými očami výsostné postavenie medzi rivalkami v silnom boji o mužov, ktorých bolo vtedy poskromne. Štúdia rovnako tvrdí, že vyššiu produkciu blond vlasov u potomkov najstaršieho typu moderného človeka v Európe spôsobil nedostatok jedla pred 10 000 – 11 000 rokmi, kedy,  ako po dobe ľadovej, bola väčšina územia pokrytá stepnou tundrou. Takmer jedinou formou obživy v severnej Európe boli putujúce stáda mamutov, sobov, bizónov a koní, pričom vystopovať ich si vyžadovalo dlhé a náročné výjazdy na lov, pri ktorých zahynulo množstvo mužov. To spôsobilo, že pomer žijúcich žien bol oveľa vyšší ako mužov. Táto hypotéza tvrdí, že ženy s blond vlasmi mali väčšiu šancu  vytvárať s mužmi zväzky, čím sa prirodzene zvyšoval aj počet ich blond potomkov. 


 Podľa inej teórie, autor diela „História a geografia ľudských génov (1194)“, blond vlasy začali prevládať v Európe asi v roku 3000 pred naším letopočtom  na území dnešnej Litvy. Najväčšiu zásluhu na rozširovaní blond vlasov má ale sexuálna selekcia v oblasti Škandinávie, pretože muži tam považovali ženy s blond vlasmi jednoducho za atraktívnejšie.


Platí toto pravidlo aj dnes? Je veľa druhov krásy, pričom tá vnútorná je vari najdôležitejšia. Dnes však môžeme zvíťaziť v akomkoľvek „súboji“ a  postačí nám na to hodinová príprava, ktorej predchádza kvalitný výber. Reč je o farbe na vlasy, len treba vybrať tú správnu.

Blond nad zlato – Ako na to

Dnešná veda nás priviedla oveľa ďalej a byť blond je len otázka použitia správnej farby na vlasy, ktorá brilantne vytvorí prirodzený a žiarivý vzhľad. Dobrá farba na vlasy je ako zlatý poklad. Dnes všetci vieme, že krásne vlasy sú cenené nad zlato. Zlato bolo vždy symbolom luxusu a štýlovosti. V antickom Grécku predstavovalo zlato slávu nesmrteľných a pre obyčajných smrteľníkov bolo zasa symbolom bohatstva a blahobytu.  Za symbol božskosti boli rovnako považované aj blond vlasy,  nakoľko blondiaci sú v porovnaní s primárnou tmavovlasou a tmavookou populáciou považovaní za exotickejších a akoby z  “iného sveta”.
Dnes je zlato rovnako vzácne ako bolo aj pred tisíckami rokov. Každý, kto chce vyniknúť, nosí tento rok zlato či už ako doplnok alebo priamo vo vlasoch, ktoré im prepožičajú napríklad aj nové odtiene Palette Deluxe Gold Gloss Blonds.

Moderná história blond

Pri otázke, kto je najvýraznejšia „blond tvár“ všetkých čias nám ešte stále napadne ako prvá nezabudnuteľná Marlyn Monroe. Bola aj je reprezentantkou toho, čo predstava o blondínke zahrňuje: inteligencia, talent, krása, výnimočnosť, výraznosť i neha. 
Len málokto však vie, že éru slávnych „zlatých“ blondínok zahájila iná žena, známa herečka Jean Harlow, ktorá nosila prezývku „Baby Jean“ a bola známa ako pravá hollywoodska blond bomba. Postarala sa aj o budúcnosť blondínok. V období, keď hollywoodski producenti angažovali do úloh zrelých  fúrií len brunetky, Harlow bola svetlom na konci tunela.


Blond téma v Hollywoode nabrala na váhe až vtedy, keď sa po prvej svetovej vojne celý filmový priemysel z New Yorku presťahoval do slnečnej Kalifornie, takže ľudia si začali všímať slnkom vytiahnuté zlatisté pramene vlasov. Blond bol vždy sprevádzaný špecifickým pôvabom a je často spájaný so slnkom. A keďže blond farbu naozaj spôsobujú a zintenzívňujú slnečné luče, zdá sa, že blondiaci majú k slnku a k jeho bohu Apollónovi, ktorý je tradične zobrazovaný ako blondiak, priam bytostný vzťah.
Ďalším známym milovníkom blondínok bol slávny režisér hororov Alfred Hitchcock, ktorý  ich skutočne považoval za magické bytosti.


Blondínka ako stereotyp

Často sa tiež môžme stretnúť aj s klasickou asociáciou blondínky ako hlúpej alebo mierne spomalenej. Opak je pravdou, stačí si predstaviť ktorúkoľvek známu tvár pod heslom „blond“. Malá pomôcka, Hillary Clinton, ktorá v súčasnosti reprezentuje inteligentnú, silnú, krásnu, šarmantnú, cieľavedomú blond ženu.

Dnes po stopách Jean Harlow kráčajú novodobé ikony a blond sexbomby. Medzi najžiarivejšie patrí Scarlett Johansson. Ale rovnako sem môžeme zaradiť aj Britney Spears či Christinu Aguileru, ktoré tiež prispievajú k fenoménu blondínok. A nezabúdajme na modelky ako Giselle Bundchen alebo Heidi Klum, ktorá vztýčila vlajku hrdých, sebavedomých, krásnych a úspešných blondínok veľmi vysoko.


 Ako to cítia naše blondínky
1. Odpovedá – Gabriela Ďurovková
Otázka: Využívate v niektorých životných situáciách polohu tzv. “hlúpej blondínky” alebo práve naopak, snažíte sa zdôrazniť iné osobné prednosti?
Odpoveď: Naozaj závisí od konkrétnej situácie. Vždy sa vopred snažím zhodnotiť situáciu a vybrať si alternatívu, ktorá ma privedie k cieľu najrýchlejšie. Podľa toho občas vsádzam na kartu „naivnej blondínky“. Myslím, že výhoda blondínok je práve to, že si môžu vybrať, či budú vystupovať ako „múdre“ alebo zostanú verné klasickému spoločenskému vnímaniu „hlúpej blondínky“.
Otázka: Cítite sa ako blondínka viac ženská alebo príťažlivejšia?
Odpoveď: Nemám skúsenosť s inou farbou vlasov, takže sa mi ťažko hodnotí iná poloha ako blond. Ale musím priznať, že keď mi kaderník namieša o trošku tmavší blond odtieň necítim sa úplne vo svojej koži a znervózniem. Pravdepodobne to súvisí s tým, že tmavšia farba mi nie je prirodzená.
Otázka: Ste prirodzená blondínka alebo si pomáhate farbou na vlasy?
Odpoveď: Vlasy mám svetlé od prírody. Podľa módnych trendov si odtieň nechávam osviežiť od kaderníka, ale všetko v medziach blond farieb. V tínedžerskom veku som samozrejme neunikla experimentom a odfarbila si vlasy peroxidom. Dnes však preferujem iné odtiene blond, teda prirodzenú blond farbu.
Otázka: Kto je Vašou súčasnou blond ikonou ?
Vzor nemám , ale čo sa týka blonďavej krásy, určite  Scarlett Johansson, Charlize Theron a Sharon Stone.

2. Odpovedá - Viktória Hollá -  Mgr., Právnička
Otázka:
Využívate v niektorých životných situáciách polohu tzv. "hlúpej blondínky" alebo práve naopak, snažíte sa zdôrazniť iné osobné prednosti?
Odpoveď: Nie nevyužívam, snažím sa zdôrazniť iné osobné prednosti.
Otázka: Cítite sa ako blondínka viac ženská alebo príťažlivejšia?
Odpoveď: Nevidím v tom rozdiel. Cítim sa rovnako žensky a príťažlivo aj s hnedými vlasmi. Blondínky si muži možno skôr všimnú lebo sú výraznejšie.
Otázka: Ste prirodzená blondínka alebo si pomáhate farbou na vlasy?
Odpoveď: Pomáham si farbou na vlasy.
Otázka: Aká je Vaša súčasná blond ikona (vzor)?
Odpoveď: Madonna :)

3. Odpovedá psychologička - Mgr. Irena Hlivová 

Otázka: Odkiaľ pochádza tzv. fenomén blondínky?

Odpoveď: Tzv. fenomén blondínky, teda vnímanie žien s blond farbou vlasov okolím,  by som označila ako jeden z mnohých pretrvávajúcich predsudkov, ktorý nám "šetrí" čas tým, že prijmeme vytvorený názor, žiaľ, často veľmi skreslený až nepravdivý. Možno uvažovať o psychologickom účinku pôsobenia farieb. Je preukázané, že ak posudzujeme fotografiu ženy s blond vlasmi, modrými očami vnímame ju ako príjemnú, dôverčivú až naivnú, prístupnú. V prípade ženy tmavovlasej máme tendenciu vnímať ju ako prísnu až strohú, neprístupnú.
Nie je dobré podľahnúť prvému dojmu, pretože je povrchný. 

Takúto spoločenskú nálepku dávame aj v iných situáciách, zdá sa, že najmä keď chceme niekoho znevážiť. /Poznáme veľa vtipov o policajtoch, alebo o Záhorákoch./

Otázka: Ako sa dá prvý dojem "blondínky" využiť v pozitívnom zmysle?

Odpoveď: Ak sme si vedomí účinku prvého dojmu, je možné sa na situáciu pripraviť. Ako príklad uvediem prvé rande, keď si obaja dajú záležať na tom, aby partnera očarili a zanechali dobrý dojem. Je to však iba prvý krok, pre kvalitu ďalšieho vzťahu nestačí.

 


 


Diskusia k článku:

... :-) a ja som brunetka "vyrastená z blondínky" ;-) a som spokojná...modré oči mi zostali, nezhnedli, potvorky :-)
Neregistrovaný - bibi, 18.2.2008 08:43
dlhe roky som si davala na svoju spinavo-blond hlavu peroxid aj koli podobnym famam...teraz mam tmavohnede a az teraz som pekna:Da pozornost putam dvakrat tak:Dtiez mam modre oci:D
Neregistrovaný - mucka, 18.2.2008 17:39
Ja som prirodzena blondata a mam vyrazne modre oci, nemenila by som za nic na svete. Myslim si, ze kazdemu pristane nieco ine, keby sme vsetci boli blond alebo brunet, bola by to nuda :-)
Neregistrovaný - neznama, 19.2.2008 12:35
miluuuuuuuujem blond!!! ja mam zelene ocka a svetle vlasy a do nich si davam melir...
Neregistrovaný - , 11.3.2008 09:50
ja som povodom hnedovlaska, a mam zelene oci.Odvtedy ako som sa dala odfarbit na blond, vsade kam pridem ihned putam pozornost.Prisla som o vela zamestnani len koli tomu, ze moj sef ma po case zacal otravovat. Ja som som proste nebola ziadna "lightka".Som sice pekna, ale je mi to asi viac na obtiaž nez na osoh a popri tom sa mi tak strasne pacia tmavohnede vlasy:)
Neregistrovaný - Simona, 15.4.2008 20:03
Ja som najkrajsia blondinka,ale pre mojho Bobika ktory mi odisiel do UK...v blond vlasoch sa citim dost prijemne obcas aj sexi!!!predsa blond farba je nepriehladnutelna,pridete do spolocnosti a hned svietite:)
Neregistrovaný - alexandra, 27.5.2008 17:29, sasha1987(`na`)zoznam.sk
Ja mam platinove blond vlasy od narodenia az doteraz:D mam 25 rokov a ta farba mi vobec nestmavla:DD mam tiez modre oci a vela zien mi nechce verit ze su to moje prirodzene vlasy:D
Neregistrovaný - lusa, 24.7.2009 10:34
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!