lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prispôsobte výživu detí ročnému obdobiu

  Spracoval(a) : MUDr. Alžbeta Béderová, CSc
Dátum : 13.5.2008
späť
Späť

Poslať
 

Striedanie ročných období dieťa vníma veľmi citlivo. Zmeny teploty, atmosferického tlaku a vlhkosti vplývajú na telo aj dušu. Zdravý organizmus sa dokáže prispôsobiť klimatickým zmenám bez problémov.  Ako teda zabezpečiť aby jedlo pomáhalo zdravému organizmu?


V zime organizmus zabezpečuje a chráni dostatočné množstvo energie pre chod telesných funkcií, v lete vytvára podmienky pre ochladzovanie a v suchom podnebí zapája ochranné mechanizmy, ktoré zachovávajú vlhkosť. Podobne aj spôsob stravovania a telesnú aktivitu treba prispôsobiť ročnému obdobiu. Mladý, zdravý organizmus sa uvedeným tlakovým a teplotným zmenám prispôsobí pružnejšie. Len málo detí či mladistvých vnímajú príchod jari negatívne, vynímajúc deti alergické na peľ či jarné kvitnutie.
 
Čo je príčinou jarnej únavy?
Za hlavnú príčinu jarnej únavy u detí možno považovať nedostatok telesného pohybu počas zimných mesiacov, sprevádzané  nežiaducim prírastkom telesnej hmotnosti. Strava je v zimnom období spravidla energeticky výdatnejšia a hlavne mastnejšia. Naopak, spotreba ovocia a zeleniny je v zimnom období obmedzená a príjem ochranných faktorov deficitný. 

Ovocie a zelenina by nemala chýbať v každodennej strave detí, pretože zabezpečuje prísun takmer všetkých vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, biologicky aktívnych látok napr. flavonoidov, ktoré posilňujú účinky vitamínu C a sú dôležité v prevencii civilizačných ochorení. Sú tiež zdrojom mnohých enzýmov, ktoré podporujú tráviace procesy a metabolické reakcie v organizme. Zásoby týchto ochranných faktorov sú v organizme väčšinou obmedzené a po zimných mesiacoch často celkom vyčerpané. V prípade že nie je zabezpečený ich trvalý a dostatočný prísun, spolu s deficitom slnečného svetla, oslabujú imunitu, koncentráciu, sú príčinou zlej nálady až agresivity, zhoršenia alergických príznakov a tráviacich porúch. 


Sú vhodné očistné kúry pre deti?
V poslednom čase sú populárne tzv. jarné detoxikačné - očistné kúry. Je to proces odstraňovania a neutralizácie toxických látok nahromadených v organizme počas zimných mesiacov častejšou konzumáciou  údenín, mastných živočíšnych potravín a sladkostí. Odporúčané sú rôzne stupne detoxikácie. Od ovocno-zeleninových odľahčovacích dní či týždňov, až po extrémne postupy, hladovanie, pitné kúry a črevné sprchy. Pre objektivizáciu treba uviesť, že ovocno-zeleninový deň v týždňových či dvojtýždňových intervaloch  sa neodporúča zaradiť do životosprávy dieťaťa.


V detskom veku však nie je dôvod takto dramaticky obmedziť prísun energetických  a   stavebných živín aplikovaním očistných kúr. Viac preferujeme dennú a dostatočnú konzumáciu ovocia a zeleniny. Vo výžive detí je dôležitá pravidelnosť v stravovaní, nevynechávanie raňajok, desiatej a olovrantu. Dôležitou zložkou zdravej výživy sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré majú zdravotný benefit pre detský organizmus. Výrazné ovplyvňujú funkciu nervového systému a priaznivo vplývajú na regulačné procesy v organizme. Hlavným zdrojom esenciálnych mastných kyselín sú tuky rastlinného pôvodu.

Ktoré jedlá sú biologicky hodnotné?
Vhodné sú ľahké zeleninové jedlá, dostatok zeleninových šalátov, neodporúčame jedlá mastné, korenené a slané. Aby sme sa vyhli nežiaducej konzumácii nasýtených, živočíšnych tukov, obmedzujeme bravčové mäso a mäsové výrobky, preferujeme chudé hovädzie mäso, hrabavú hydinu a predovšetkým ryby, ktoré sú zdrojom nenasýtených omega 3 mastných kyselín s výrazným ochranným efektom.

Na chlieb sú vhodné nátierky na báze tvarohu, nízkotučných syrov v kombinácii s rastlinnými tukmi, obohatené o čerstvé zeleninové vňate, pažítku, žeruchu, reďkovky a mladé cibuľky. Dôležité je aj mlieko a kyslomliečne výrobky, predovšetkým jogurty so živými probiotickými kultúrami. Pozitívne vplývajú na trávenie, eliminujú toxíny a cholesterol, čistia sliznicu čreva a zároveň potláčajú rast patogénnych, hnilobných  baktérií. Je to dôležité v prevencii onkologických procesov tráviaceho traktu. Pri takomto stravovaní detí chránime nielen pred obezitou, ale i pred civilizačnými ochoreniami, ktoré ich môžu ohrozovať v dospelom veku. Nezabúdame na dostatočný pitný režim.


Môžu deti absolvovať črevnú sprchu?
Absolútne nevhodné sú v detskom veku hladovky a črevné sprchy. Povrch črevnej sliznice je totiž zbavený aj tých mikroorganizmov, ktoré sú pre jej ochranu nevyhnutné a sprcha sa stane skôr rizikom a nie očistou.


Každodenný a dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, športové aktivity, dodržiavanie zásad správnej, pestrej a pritom striedmej výživy s dostatočným príjmom ochranných živín, pravidelný denný režim s dostatkom  spánku sú najlepšou prevenciou pred jarnou únavou a tradičnými jarnými ochoreniami vyskytujúcimi sa u detí.

 

MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave
Združenie pre zdravie a výživu

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!