lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Poradca mladomanželky

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 31.8.2001
späť
Späť

Poslať
 

Naučte sa prosiť

Muž musí počuť, že potrebujete pomoc. V takom prípade to urobí veľmi rád. Mali by ste ho však o pomoc prosiť tak , aby ste ho neznechutili. Zvyčajne žiadate o pomoc až vtedy, keď ste už znechutená a rozladená a vaša prosba pripomína výčitku. Ak vo vašom hlase znie žiaľ a podráždenie, bez ohľadu na to, aké milé slová použijete, k nemu sa dostane len to, že vám zo seba nedáva dostatok. Bude sa cítiť nedocenený a nemilovaný. Preto sa snažte žiadať o pomoc takým tónom, ktorý umožní mužovi počuť vaše želanie a odpovedať naň.

Hovorte bez zbytočných okľúk

Rozprávate mu o svojom probléme a niekedy sa dokonca topíte v slzách. Je vám zle a čakáte od neho podporu a pomoc. Myslíte si , že prosíte, ale nehovoríte to priamo – čakáte, kým si to domyslí sám. Pritom on vôbec nerozumie, čo sa to s vami deje. Vy ste čoraz nešťastnejšie a pomaly zabúdate na svoj problém a začínate žialiť nad svojím osudom: ,,Som taká opustená, nikto mi nechce pomôcť, dokonca ani milovaný muž, cítim sa strašne.“ V takej chvíli vás už od hádky delí iba krok. A pritom by stačilo rovno povedať svoju prosbu: ,,Mala som otrasný deň. Šéf je proti mne zaujatý a vždy na mne nájde nejakú chybu. Musím si oddýchnuť. Prosím ťa postaraj sa dnes o deti a urob obed. Dobre?“

Nevyslovujte rozkazy

Žiadosť a prosba nemajú nič spoločné s rozkazmi. Ak zvolíte najmilšie slová aké poznáte a vaše správanie bude agresívne, určite si vypočujete ,,nie“. Pri vyslovovaní prosby sa preto vyhýbajte zvraštenému čelu, zaťatým ústam, zaťatým pästiam a prísnemu pohľadu a rozkazovačnému tónu.

Vyberte si vhodný čas

Neproste ho o pomoc vo chvíli, keď sleduje svoj obľúbený program. Nepočítajte s tým, že okamžite vypne televízor, aby okamžite splnil vašu prosbu. Nečakajte, že vám ponúkne pomoc vo chvíli, keď má práve v úmysle robiť niečo iné. Všetko má svoj čas a miesto.

Hovorte stručne

Nezabúdajte, že on obyčajne nechce vedieť, prečo potrebujete jeho pomoc. Teší sa, že vám môže pomôcť, že mu dôverujete a preto nemusíte udávať milión dôvodov, pre ktoré by mal urobiť to alebo ono. Čím dlhšie hovoríte, tým väčší odpor v ňom narastá. Bude mať pocit, že ním manipulujete. Ale ak sa vás váš najmilší priamo opýta: ,,Prečo?“, odpovedzte mu najstručnejšie, ako viete.

Vyberajte si výrazy

Koľkokrát ste si už vypočuli komentáre typu: ,,Prestaň už vystrájať“, ,,Nehovor mi, čo mám robiť“ a pod.? Zamyslite sa, aké výrazy používate, keď o niečo žiadate partnera. Hovoríte: ,,Mohol by si...“ a teda nevyjadrujete žiadosť, ale kladiete otázku. A keď sa pýtate, musíte počítať s rôznymi odpoveďami. Teda aj so zápornou odpoveďou. ,,Mohol by si umyť taniere?“ To, že by ,,mohol“, je samozrejmé. Ale vám predsa nejde o to, či môže, ale o to, či to urobí. ,,Prosím ťa, umy taniere“ – až to je vyjadrenie prosby!

Naučte sa prijímať aj odmietnutie

Muž radšej hovorí ,,áno“ ak vie, že môže aj odmietnuť. Ale vy proste aj vtedy, ak výrazne cítite jeho podporu. Proste, ale zachovajte sa tak, akoby mal partner právo ja odmietnuť – lebo on (a samozrejme aj vy, takéto právo má). Keď odpovie ,,nie“, akceptujte to a verte, že keby mohol, určite by vám pomohol. Ak sa v takejto situácii neurazíte a nevyvoláte spor, muž si to zapamätá a nasledujúci raz prejaví viac ochoty.

Možno je to ťažká lekcia domácej diplomacie, ale verím, že ju zvládnete na jednotku. A vtedy zistíte, akým nádherným dobrodružstvom je manželstvo. Najmä ak v ňom od samého začiatku panujú jasné pravidlá. Želáme vám veľa vytrvalosti.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!