lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
S diagnózou SM sa dá kvalitne žiť, nevyhnutné je však zachytiť prvé príznaky.

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 25.5.2011
späť
Späť

Poslať
 

25. máj je svetovým dňom sklerózy multiplex. S diagnózou SM sa spája mnoho mýtov a poloprávd. Cieľom iniciatív súvisiacich s 25.májom je priniesť do témy SM viac svetla.

 

Keďže úspech liečby sklerózy multiplex závisí hlavne od včasnej a správnej diagnostiky, je dôležité všímať si neštandardné prejavy a náhle zdravotné problémy, ktoré môžu byť prvými príznakmi. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý vznikla na Slovensku nová edukačná web stránka na tému SM. Na www.skleroza.info sú všetky informácie garantované  Slovenskou neurologickou spoločnosťou. Web je určený nielen pacientom, ale všetkým, ktorých sa diagnóza SM týka, rodinným príslušníkom, priateľom, kolegom, nakoľko podpora okolia zohráva v liečbe významnú rolu. Cieľom web stránky je tiež odtabuizovať ochorenie, otvorene hovoriť o modernej liečbe a vysokej šanci na dlhý a plnohodnotný život s touto diagnózou. „Diagnostikovaní pacienti často taja ochorenie a jeho príznaky, zo strachu z reakcií okolia, a zbytočne si sťažujú situáciu aj priebeh liečby.“ – hovorí MUDr. Viera Hančinová z Neurologickej kliniky SZU, Univerzitnej nemocnice Bratislava.

 

 

Aktuálne čísla

 

Na Slovensku sa na sklerózu multiplex lieči okolo 1800 pacientov. Vzhľadom na parametre výskytu ochorenia a štatistické ukazovatele sa však odhaduje, že ľudí s touto chorobou je omnoho viac. Špecializovaných centier na liečbu SM je na Slovensku iba 10 s limitovaným počtom lekárov, ktorí môžu predpisovať liečbu sklerózy multiplex. Na každé centrum pripadá v priemere viac ako 180 pacientov.

 

Pre porovnanie, vo Švajčiarsku, s počtom obyvateľov 7,7 mil. (o 45% viac obyvateľov ako na Slovensku) je pacientov liečiacich sa na sklerózu multiplex okolo 6800 (o 270% viac ako na Slovensku). Pritom liečbu sklerózy multiplex môže predpisovať až 300 neurológov.

 

Včasné zachytenie choroby

 

Základom úspešnej a účinnej liečby je včasné neurologické vyšetrenie ktoré odhalí, či je nervový systém pacienta v poriadku. Symptómy typické pre sklerózu multiplex možno pozorovať aj u iných neurologických ochorení. Ak sú včas zachytené a diagnostikované, súčasná liečba dokáže zabezpečiť veľmi vysokú kvalitu aj dĺžku života.

 

Pri podozrení na roztrúsenú sklerózu neurológ ako prvé skúma funkcie zraku, sluchu a reči. Následne testuje reflexy na lakťoch, kolenách, členkoch a chodidlách. Lekár si zároveň všíma držanie tela a chôdzu pacienta. Diagnózu sklerózy multiplex možno považovať za definitívne potvrdenú, keď pacient prekoná minimálne dva ataky, ktoré svedčia o postihnutí mozgu alebo miechy na dvoch rôznych miestach. Ak nie je neurologické vyšetrenie dostatočne presné, na spresnenie diagnózy sa používajú pomocné vyšetrenia ako napr. magnetická rezonancia, lumbálna punkcia a meranie nervových vzruchov.

 

Okrem včasného neurologického vyšetrenia vplýva na priebeh choroby pravidelná a správna liečba.  Aj keď sklerózu multiplex zatiaľ nie je možné úplne a definitívne vyliečiť, pacienti dnes majú oveľa viac možností, ako s touto chorobou bojovať a potláčať ju, a to až do takej miery, že môžu viesť plnohodnotný život.

 

 

10 000 nových pacientov ročne

 

Vo svete trpí týmto ochorením centrálneho nervového systému približne 2,5 milióna ľudí, z toho v Európskej únii vyše 350 000 ľudí. V priemere sa počty pohybujú okolo 30-100 pacientov na 100 000 obyvateľov. Odhadovaný počet nových diagnostikovaných pacientov je okolo 10 000 ročne.

 

Skleróza multiplex - chronické zápalové autoimúnne ochorenie centrálneho nervového systému napáda mozog, miechu a zrakové nervy, pričom nervové vlákna napádajú vlastný organizmus. Doteraz sa napriek rozsiahlym výskumom nepodarilo zistiť, prečo sa imunitný systém začne takto správať a považuje vlastné bunky za votrelca. Diagnostika sklerózy multiplex je vzhľadom na rôznorodosť príznakov náročná. Medzi prvými príznakmi a diagnózou môže uplynúť aj niekoľko rokov. Najčastejšie známe prvotné príznaky ochorenia sú dvojité videnie, problémy s rovnováhou a koordináciou pohybov. Takisto tŕpnutie končatín, častá a neopodstatnená únava, závrate a problémy s rečou. Symptómy u jednotlivcov sú rôzne a časom sa u toho istého človeka môžu meniť.

 

Vypuknutie choroby pravdepodobne zapríčiňuje kombinácia viacerých faktorov – od vírusového útoku a genetických dispozícií, cez vek, rasu a pohlavie, až po podnebie, zemepisnú šírku a sociálno-ekonomické postavenie. Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom. Priemerný vek nástupu sklerózy multiplex je 30 rokov. Výskyt u detí pod 10 rokov alebo u seniorov nad 60 rokov je vzácny. Ženy sú na ochorenie sklerózy multiplex omnoho náchylnejšie. Globálne pripadá na tri postihnuté ženy len jeden muž.

 

 

Na www.skleroza.info, nájdete okrem informácií o pôvode a príčinách choroby, aj aktuality o dostupnej liečbe, ktorá môže byť indikovaná len v špecializovaných centrách na liečbu sklerózy multiplex. Zoznam všetkých centier na Slovensku takisto nájdete na www.skleroza.info.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!