lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Riešenie „po“ do 5 dní – rozšírenie možností na poli núdzovej antikoncepcie

  Spracoval(a) : GR
Dátum : 20.6.2011
späť
Späť

Poslať
 

Spoločnosti HRA Pharma a Gedeon Richter Slovakia pred necelými dvoma rokmi predstavili na európskom trhu účinnú núdzovú antikoncepciu, ktorej hlavnou výhodou je schopnosť zabrániť nechcenému počatiu až do 120 hodín (5 dní) od nechráneného pohlavného styku. Liek bol schválený Európskou liekovou agentúrou pre celú Európsku úniu a na slovenský trh ho distribuuje spoločnosť Gedeon Richter Slovakia, s.r.o.

Moderná žena 21.storočia má väčšinou svoj život naplánovaný do úplných detailov, pozná svoje ciele, priority a všetko robí preto, aby sa jej dievčenské sny a túžby naplnili do poslednej bodky. Vie, akému zamestnaniu sa chce venovať, kde chce žiť, čo si obliekať, kedy chodiť do kina a kedy do divadla, kedy nájsť toho pravého a kedy sa za neho vydať a založiť si rodinu. No niekedy aj ten najlepšie vypracovaný plán môže zlyhať, keď do cesty modernej ženy vstúpi náhoda. Náhoda, ktorá sa postará o to, že pod nohami ženy sa na chvíľu zatrasie zem a postaví ju pred neľahkú otázku voľby: „Som už/ešte pripravená na dieťa?“

„Sú situácie, kedy je ťažko žiť ľahko. Radosť a zodpovednosť môžu byť dve vedrá z tej istej studne," hovorí psychológ PhDr. Dušan Fabián, CSc. na margo neľahkej životnej situácie, v ktorej sa žena ocitne v prípade nechráneného pohlavného styku.

Kým doteraz muselo byť rozhodovanie o ďalšej ceste po nechránenom pohlavnom styku vykonané takmer z hodiny na hodinu, uvedená núdzová antikoncepcia ženu nestresuje a dáva jej možnosť užiť liek až do 120 hodín, to znamená, že sa môže použiť na zabránenie gravidity po nechránenom pohlavnom styku, alebo ak zlyhala iná antikoncepčná metóda (roztrhnutý alebo zošmyknutý kondóm, neskoré užitie antikoncepčnej pilulky, a pod.) až do 5 dní. Jej hlavný mechanizmus účinku spočíva v modifikácii účinku prirodzeného hormónu progesterónu.

Núdzová antikoncepcia je podporná metóda prevencie tehotenstva, ktorá sa môže použiť len príležitostne, a to v prípade zlyhania inej (napr. bariérovej) antikoncepcie, alebo v iných odôvodnených prípadoch, kedy hrozí neželané tehotenstvo po nechránenom pohlavnom styku.

***

Núdzová antikoncepcia je v súčasnosti založená na dvoch základných mechanizmoch účinku. Prvý je postavený na podaní vysokej dávky gestagénu, levonorgestrelu, v období nasledujúcom bezprostredne po nechránenom pohlavnom styku, a tým dôjde hlavne k nepriamemu zabráneniu ovulácie. Základom druhého, hlbšie známeho je modulácia aktivity receptora pre progesterón prostredníctvom vysokoafinitnej väzby liečiva ulipristal acetát, ktorý je jeho hlavnou zložkou, a ktorý tiež spôsobí zabráneniu ovulácie.

„Doba, kedy žena nemala na výber rozhodnúť sa hneď po nechránenom pohlavnom styku je už našťastie za nami. Núdzová antikoncepcia nepredstavuje prerušenie tehotenstva, no zabraňuje ovulácii, teda uvoľneniu vajíčka z vaječníka, oplodneniu vajíčka, alebo jeho uhniezdeniu v maternici,“ vysvetľuje gynekológ MUDr. Michal Kliment, CSc. „Z medicínskeho hľadiska tehotenstvo začína nidáciou, usadením oplodneného vajíčka v maternici, nie oplodnením vajíčka vo vajíčkovode. Spomínaná núdzová antikoncepcia predstavuje riešenie a zároveň reaguje na možnosť spermií prežiť v ženskom reprodukčnom trakte a udržať si schopnosť oplodniť vajíčko až do 5 dní po pohlavnom styku,“ dodáva MUDr. Michal Kliment.

Hlavný benefit spomínaného lieku na rozdiel od známej levonorgestrelovej metódy spočíva v jeho účinnosti aj v prípade, ak žena potrebuje núdzovú antikoncepciu ku koncu 72-hodinovej periódy. Na rozdiel od prvej uvedenej metódy je možné pre zabránenie počatiu podať prípravok až 120 hodín (5 dní) od nechráneného pohlavného styku. Podľa doteraz dostupných údajov je úspešnosť tejto antikoncepčnej metódy na úrovni 95% počas piatich dní. Účinnosť pôvodnej tabletky „po“, Escapelle na báze levonorgestrelu je 95% v prípade, že je užitá do 24 hodín po nechránenom pohlavnom styku, pričom jej účinnosť sa do troch dní znižuje na 58%. Kým aktuálna núdzová antikoncepcia je voľne predajná, novší liek je len na lekárky predpis, pričom balenie tohto lieku obsahuje jednu tabletku za odporúčaných menej ako 30 Eur.

Prípady prvého (nevydareného) pohlavného styku, krátkej (nebezpečnej) letnej známosti, či neplánovaného ďalšieho počatia v trvalom a fungujúcom manželstve sú bežné pre 21. storočie a nemožno pred tým zatvárať oči, alebo sa tváriť, že nás sa to netýka. Možnosť slobodne sa rozhodnúť vo veci neplánovaného tehotenstva nie je hriechom, je to riešením, nech ste sa už do tejto situácie dostali akokoľvek,“ vysvetľuje psychológ a sexuológ PhDr. Robert Máthé, PhD..

 

***

 

Informácie o lieku:

Liek bol prezentovaný na 8. kongrese Európskej gynekologickej spoločnosti v septembri 2009, no pred uvedením prešiel vyčerpávajúcim programom skúšok v USA a Veľkej Británii. HRA Pharma v spolupráci s Americkým národným inštitútom zdravia začali svoju prácu na vývoji núdzovej antikoncepcie takmer pred 10 rokmi. Od tej doby boli vykonané predklinické a klinické skúšky v plnom rozsahu na viac než 4000 ženách a Európska agentúra medicíny (EMA) po predchádzajúcom podaní návrhu mu udelila registráciu v máji roku 2009. Teraz je liek k dispozícii pre ženy vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku a v mnohých ďalších významných európskych krajinách.

Táto núdzová antikoncepcia nie je vhodná ako pravidelná antikoncepčná metóda. Liek zabraňuje počatiu do 120 hodín (5 dní) od nechráneného pohlavného styku a je len na lekársky predpis.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!