lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pred obťažujúcim hmyzom neutečieme, ale bez neho by sme neprežili

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 21.7.2011
späť
Späť

Poslať
 

Počas  teplých mesiacov nás často obťažuje hmyz a častokrát sa nevyhneme jeho štipnutiu, ktoré vyvolá minimálne alergickú reakciu na koži. Na hmyz sa ale nesťažujme, bez neho by neprežili vtáci a celý ekosystém by začal pomaly upadať. Spomeňme si na základnú školu a na tak atraktívne hodiny prírodovedy. Vedeli ste, že na opeľovaní rastlín včelami závisí až tretina nášho jedálničku?

 

Ak si chceme užívať leto plnými dúškami bez toho, aby nám stále bzučali tieto drobné živočíchy okolo hlavy, tak sa v prírode vyvarujme konzumácii sladkých potravín a nápojov. Pri grilovaní láka hmyz i nachystané studené mäso, osy dokonca priťahuje i pivo. Hmyz zaručene priláka náš pot, ale tiež silne parfumovaná vôňa deodorantu. Naopak vďaka vhodne zvolenej kombinácii farieb oblečenia, napr. biela, zelená či hnedá, sa príliš jednoduchou korisťou nestaneme.

 

Kto nás teda najčastejšie obťažuje a môže spôsobiť nepríjemné alergické reakcie? Precitlivený sme na látky v slinách komárov a na jed blanokrídleho hmyzu - včely, osy, sršne, čmeliaky, ovady, mušky, ale tak isto aj mravce.

 

Viete, že ...

 

·         komáre žijú na Zemi už 170 miliónov rokov a môžu lietať až 4 hodiny bez prestávky rýchlosťou 1-2 km/h? Aktívne bývajú prevažne v noci a živia sa nektárom. Iba samičky sajú krv teplokrvných živočíchov, z ktorej využívajú bielkoviny pre vývoj vajíčok.

 

·         na jar najčastejšie bodá včela a v lete osa, ktorá často poletuje okolo dozretého ovocia?

 

·         včelie žihadlo zostává v rane takmer vždy, zatiaľ čo osie výnimočne?

 

·         pri vyťahovaní žihadla je nutné dbať na to, aby ste nestlačili jedový vačok a nevstriekli si do rany zvyšný jed?

 

·         osí jed sa skladá z biogénnych amínov (spôsobujú bolestivú reakciu na bodnutie) a aminokyselín, enzýmov (majú neurotoxické účinky) a polypeptidov, ktoré ovplyvňujú krvné kapiláry a vytvárajú opuchy? Lokálna reakcia o veľkosti okolo 10 cm trvá niekoľko dní.

 

·         nikdy by ste nemali zabíjať včelu nebo osu blízko ich hniezda? Keď sa totiž cítia ohrozené, vypúšťajú látky, ktoré priťahujú ďalší hmyz, aby im priletel na pomoc.

 

·         veľmi nebezpečná môže byť celková alergická reakcia, ktorá ohrozuje alergikov a deti a vypukne počas prvých 5 minút po uštipnutí hmyzom? Prejavuje sa sčervenaním, svrbivou vyrážkou a rozsiahlym opuchom rozširujúcim sa na celé telo. Ľudia, ktorí o takýchto reakciách svojho organizmu vedia a u ktorých sa dajú predpokladať, by nemali chodiť do prírody bez pohotovostného balíčku, ktorý by mal obsahovať pripravenú dávku adrenalínu a antihistaminika. Po štipnutí alebo bodnutí hmyzom je možné kožu potrieť napr. prípravkom Fenistil vo forme gélu, ktorý chladí a pôsobí ako vyššie zmienené antihistaminikum, takže Vám uľaví od bolesti a svrbenia. Môžu ho používať aj deti od 6 mesiacov.

 

Na stránkach www.bodnutiehmyzom.sk nájdete ďalšie informácie.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!