lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vianoce a pečenie

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 13.12.2000
späť
Späť

Poslať
 



Zistite si, či rodina spolu s vami prežíva šalenie s pečením. Moje skúsenosti hovoria, že nie. Roky som si nahovárala, že môj manžel a deti si ma budú omnoho viac vážiť, keď dokážem vyčariť na Vianoce všetky zákusky, ktoré robila moja mama, mama môjho manžela, naše babky a ešte všetko čo robila susedka.
Až raz, ma zdravotné problémy donútili urobiť len to najnevyhnutnejšie. Moja rodina to prežila, dokonca sa mi priznali, že zákusky pchali do seba len z úcty k mojim prebdeným nociam pred sviatkami, počas ktorých som ich budila rinčaním riadu, mixéra, plechov, formičiek...
Bohato im stačí makovník a orechovník, lebo sa dajú jesť aj na raňajky. /občas ho striedam s tvarohovníkom a kakaovníkom/Trocha čajového pečiva a torta. Aj tak na návštevách dostávajú ponuku bohatého sortimentu kuchárskeho umenia všetkých príbuzných a najradšej zo všetkého majú zmrzlinovo ovocný pohár, ktorý im odvtedy na Vianoce doprajem.
Keď sme už pri pečení, ktoré môže byť tiež zdrojom zbytočnej nervozity, nezabúdajte, že všetko sa dá napraviť. Ak sa vám nedajú vyšľahať bielky, to znamená, že sa do nádoby dostala nejaká mastnota alebo tam zostala od predchádzajúcej prípravy. Stačí do bielkov nakvapkať pár kvapiek citrónu alebo pridať trošku soli a pôjde to.
Ak sa vám rozlomí korpus potrite ho bielkom a zlepte. Ak sa rozlomí na viacerých miestach, rozlámte ho ešte viac a použite ho pri príprave rumových guličiek alebo drobkov v čokoláde.
Ak sa vám zráža maslový krém, rozmixujte ho. Poprípade ho na chvíľku zohrejte vo vodnom kúpeli. Zrážanie zvykne spôsobiť miešanie dvoch rozlične teplých zmesí. Ak sa vám plnka zdá príliš sladká, pridajte do nej štipku soli a pár kvapiek citrónu, poprípade vmiešajte solené maslo. Nikdy ju nerieďte vodou! Ak sa vám dva koláče za sebou nevydaria tak, ako ste si predstavovali., prestaňte piecť. Asi vás prepadla únava. Pokračujte na druhý deň.
Príjemné je, ak sa dohodnete s priateľkou alebo s niekým z rodiny, že si časť zákuskov povymieňate. Práce nebudete mať viac, ale vianočný stôl bude bohatší. Ak vo vašej rodine vzdychá váha , len čo sa k nej blížite. Nepečte! Objednajte si pár zákuskov v cukrárni. Vianočný stôl bude pekný, vy si pomlsáte, ale nestlačíte niekoľko plechov sladkostí, ktoré ak sú už napečené, tak sa nesmú vyhodiť.
Ak radšej pečiete ako konzumujete sladkosti, zaneste pár koláčikov do najbližšieho detského domova alebo domova dôchodcov. Stravné jednotky sú tam veľmi nízke a peniaze na pečenie skutočných vianočných dobrôt chýbajú. Už sa mi stalo, že vrátnik nechcel dovoliť, aby som tam nechala zákusky. Počkala som si na prvú babičku, ktorá vyšla a povedala som jej, aby to rozdala kamarátka.
Neskôr som sa dozvedela, že celá jedna chodba si príjemne posedela pri zákuskoch.
Napriek tomu, že zákusky nesmú chýbať na vianočnom stole, nezabudnite na ovocie. Namiesto zákuskov môžete podávať ovocný šalát, ovocie preliate horúcou čokoládou a ozdobené šľahačkou.
Ovocie v pudingu, ovocie so zmrzlinou, flambované ovocie./preliate likérom alebo koňakom a zapálené/ Pozor na oheň!
Nebezpečenstvo požiaru cez Vianoce stúpa, preto treba mať pripravené číslo požiarnikov, hasiaci prístroj z auta a džbán plný vody. K tomu si stačí zapamätať, že horiaci olej / pri príprave ryby alebo fondue/ sa nikdy nesmie hasiť vodou. Treba mať pripravenú aj starú prikrývku.
Horiaci olej ňou treba zadusiť. Nezabudnite však ešte predtým vypnúť plyn alebo elektriku, poprípade fritézu, lebo ani tá nie je imúnna voči požiarom. Ak by to nevyšlo, nezdržujte sa a volajte ihneď požiarnikov.
Pri odchode z miestnosti vždy skontrolujte, či nemáte horiace sviečky v blízkosti záclon, ktoré by mohol prievan posunúť a už by bolo zasa prečo volať požiarnu službu
Ani v najtradičnejšej rodine, by ste nemali nechávať stromček s horiacimi sviečkami bez dozoru.
Skontrolujte aj to, či deti nedali rozbalený papier do blízkosti horiacej sviečky.
Najlepšie je, ak budete horieť iba vášňou. Po odchode požiarnikov, nezabudnite ďalej oslavovať.
Aj keď bude zle, poďakujte Bohu, že sa nestalo nič horšie.

Pokračovanie zajtra- téma poučenie z krízy

Diskusia k článku:

Tesim sa na pokracovanie. :o)) Tiez uz nesaliem na Vianoce! Odvtedy, co som od zufalstva a nervov buchla tortu o zem. Vyjedali sme ju potom lyzickami z dlazky.... Nuz, bolo to pred 12 rokmi, ked som este nevedela o com prave Vianoce su.
Neregistrovaný - wewera, 17.12.2000 21:36, wewera(`na`)post.cz
Tesim sa na pokracovanie. :o)) Tiez uz nesaliem na Vianoce! Odvtedy, co som od zufalstva a nervov buchla tortu o zem. Vyjedali sme ju potom lyzickami z dlazky.... Nuz, bolo to pred 12 rokmi, ked som este nevedela o com prave Vianoce su.
Neregistrovaný - wewera, 17.12.2000 21:36, wewera(`na`)post.cz
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!