lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nie je smoothie ako smoothie

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 28.10.2013
späť
Späť

Poslať
 

Máte radi smoothies? Potom ste si isto všimli, že s rôznymi variantmi tohto nápoja sa akoby roztrhlo vrece. Ponúkajú ich  v kaviarňach, špecializovaných baroch či priamo v regáloch potravín.  Bežný spotrebiteľ pritom väčšinou preferuje lákavé odtiene žltej, oranžovej či červenej farby, a ak nemá možnosť skontrolovať zloženie nápoja, často do seba nevedomky „naleje“  len sladkú,  kaloricky výdatnú  zmes. Dobre nakombinované ovocie či zelenina a správny postup však robia zo smoothie  nápoj, ktorý môže mať na váš organizmus skutočne blahodarný vplyv, najmä ak ho pijete pravidelne. Ako teda spoznáte ten správny a zdravý?

 

1.                  Smoothie  pochádza z mixéra

Smoothie je hustý, krémový nápoj z ovocia alebo zeleniny. Na jeho výrobu sa používa mixér, nie odšťavovač, ktorý v našich domácnostiach zažíval boom pred pár rokmi.  Ideálny mixér na prípravu tejto zdravej pochúťky by mal mať dostatočne vysoký výkon, aby si dokázal poradiť aj celými kusmi plodov, prípadne ľadu, ktorý sa pri príprave jeho osviežujúcich verzií používa. Preto ak podľahnete fenoménu smoothie a rozhodnete sa pre jeho domácu výrobu, odporúčame zaobstarať si profesionálny mixér, určený na jeho prípravu. Spoznáte ho podľa toho, že má výkonný motor s vysokým počtom otáčok za minútu, ostré nerezové nože a ideálne aj piest na zatláčanie suchých či pevných prísad.  Takto pripravený smoothie dokáže z použitého ovocia a zeleniny „vyťažiť“ maximum výživných látok  a vo vzduchotesnej nádobe môže byť v  v chladničke uskladnený až 3 dni.

 

Náš tip : Viacúčelový mixér Vitamix TNC 5200 mixuje, mieša, drví, vyrába sorbety, zmrzliny, kokteily, dezerty a spracováva  studené, vlažné ale aj horúce pokrmy, napr. omáčky a polievky. Vysoký výkon motora a laserom zaostrené nože dokážu narušiť bunkové steny ovocia  a zeleniny, aby sa pre telo životne potrebné živiny mohli ľahšie vstrebávať. Vitamix  dokáže rozmixovať aj  tvrdú vlákninu, napr. z mrkvovej vňate, ktorú by sme za normálnych okolností nedokázali zjesť.

 

2.                  Smoothie má rád zelenú

Farebné ovocné nápoje sú lákavé, ale smoothie je tiež výborná možnosť, ako do seba dostať surovú zeleninu, najmä jej zelené listové druhy. Použiť pritom môžeme všetko, čo sa dá jesť surové: papriky, paradajky, uhorky, špenát, rímsky šalát, čakanku, rukolu, zeler, mrkvu, cviklu a pod. Vhodné sú aj rôzne bylinky. Ak si myslíte, že aj zelený smoothie by mal byť sladký, alebo chcete na jeho konzumáciu presvedčiť deti, kombinujte zeleninu s ovocím. Základný pomer je 60 % ovocia a 40 % zeleniny, ale fantázii sa medze nekladú. Ideálnu receptúru treba vyskúšať na vlastných chuťových pohárikoch, aby ste vedeli, do akej miery ovplyvňuje výrazná chuť určitého druhu celkový výsledok. Budete príjemne prekvapení, ako skvele  chutí napríklad kombinácia baby špenátu, banánu a broskyne.

 

3.                  Zdravý smoothie funguje

Vyhladenie vrások na tvári, pevnejšie nechty, zlepšenie zraku alebo prirodzené odlúpenie bradavíc, to sú len prvotné efekty mesačného  - hoci aj nepravidelného pitia zelených smoothies.  Na tieto benefity prisahá aj autorka knihy Zelená pre život Victoria Boutenko. Tí, ktorí pitie zelených smoothies vyskúšali na vlastnej koži dodávajú, že  zaznamenali aj príval energie a vitality, pozitívnu zmenu metabolizmu a vyprázdňovania, prirodzenú chuť na zdravšie potraviny, lepšiu náladu a úbytok na váhe. Viac ako liter zeleného smoothie denne navyše odradí človeka od konzumácie denaturovaných a mastných jedál.

 

Čo ste (možno) nevedeli o smoothies:

·      zelené smoothies môžete konzumovať kedykoľvek počas dňa

·      1 liter zeleného smoothie obsahuje 12 až 18 gramov vlákniny (v závislosti od množstva vody a použitého ovocia), pre optimálne zdravie je potrebné prijať 30 – 50 gramov vlákniny denne

·      listovú zeleninu aj ovocie môžete kombinovať podľa vlastnej chuti. Smelo siahnite po špenáte (baby aj poľnom), keli, rukole a rôznych druhoch šalátov (rímsky, hlávkový, ľadový, lollo rosso, endívia alebo čakanka…)

·      príprava zeleného smoothie zaberie iba 3 až 5 minút

 

zdroj www.vitamix.sk

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!