lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aby trombóza nevraždila

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 27.4.2001
späť
Späť

Poslať
 

Jej nebezpečenstvo spočíva v tom, že prúdenie krvi sa vďaka vonkajším okolnostiam spomalí, v dôsledku čoho sa môžu vytvárať zrazeniny. Ročne zomiera na trombózu 30-tisíc ľudí a podľa lekárov sú trombózou často postihnutí cestujúci diaľkovými letmi. V jednom z troch až štyroch prípadov sa zrazenina presunie do pľúc, kde môže spôsobiť dýchacie ťažkosti a v jednom z desiatich prípadov smrť. Môže sa uložiť aj v iných orgánoch - mozgu alebo srdci.

Symptómy: Trombóza najčastejšie nemá žiadne symptómy. Niekedy sa objaví bolesť alebo ochabnutie nohy na mieste vzniku zrazeniny, prehrievanie pokožky alebo opuchlina. Embólia sa nemusí prejaviť hneď, ale v prípade cestovania lietadlom, to môže byť aj jeden - dva týždne po pristátí. Vo väčšine prípadov je potrebné nemocničné ošetrenie.

Rizikové skupiny: Osoby nad 40 rokov, obézni alebo vzrastom malí ľudia, ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu a iné hormonálne lieky, tehotné ženy a ženy po pôrode, telesne postihnutí, osoby po operácii alebo so zlomeninou nohy a tí, u ktorých sa v rodine vyskytli kŕčové žily a paralýza.

Ako zabrániť trombóze počas letu: Treba sa pár razy prejsť, cvičiť nohami niekoľko minút za hodinu, obmedziť, ale ešte lepšie je vylúčiť pitie alkoholu, čaju a kávy. Najdôležitejšie však je, piť veľa tekutín , ktoré zaručia, že vám neklesne krvný tlak, ktorý pri lete zvyčajne klesá. Japonskí lekári odporúčajú užiť niekoľko hodín pred štartom aspirín, ktorý riedi krv a zohrievať miesto zrazeniny. Na lokálne prehrievanie sa výborne hodí škoricový olej, ktorý by ste mali mať so sebou v kabínke. Ak trpíte návalmi, musíte mať pri sebe aj pravý olej z mäty. Výborne chladí. Pozor na obuv. Radšej o pol čísla väčšia ako menšia.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!