lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Alergie – poradíme vám ako na ne!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 19.3.2014
späť
Späť

Poslať
 

Označenie „alergia“ sa objavilo už na začiatku 20. storočia. V poslednej dobe sa s ním však stretávame stále častejšie. Aj keď ste doteraz žiadnu alergiu nemali, neznamená to, že sa nemôže z nenazdania objaviť, a to v akomkoľvek veku. Odborníci to pripisujú nielen prostrediu, v ktorom žijeme, ale i životnému štýlu. Niekto svoju alergiu takmer nepociťuje a ľahko s ňou môže žiť, inému však dokáže život pekne skomplikovať.

 

Zo všetkých doteraz zverejnených prieskumov v oblasti alergií na Slovensku vyplýva, že za uplynulých sto rokov sa počet alergikov zvýšil z 0,5% populácie na viac ako 40%. Vývoj a výskyt alergií na Slovensku mapuje európsky trend, kde alergickou nádchou trpí až 113 miliónov Európanov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo v roku 2011 na Slovensku evidovaných 421 242 pacientov s alergickou nádchou. S bronchiálnou astmou bolo zaznamenaných 186 868 pacientov. Európska federácia asociácií pacientov s alergiami a ochoreniami dýchacích ciest (EFA) tvrdí, že do roku 2015 bude alergiou trpieť každý druhý Európan. Štatistika je skutočne alarmujúca.

 

Aké sú základné typy alergií a ako sa im, v rámci možností, môžeme brániť?

 

Vyššie spomínanú alergickú nádchu môžeme rozdeliť do dvoch skupín, podľa jej spúšťačov, a to na špecifickú a nešpecifickú. Do špecifickej patrí najbežnejšia peľová alergia, známa ako senná nádcha. Radíme sem aj alergiu na roztoče (na prach) a alergie, ktoré spúšťajú zvieracie, plesňové a hmyzie alergény. Nešpecifickými spúšťačmi sú napríklad zmeny teploty a vlhkosti vzduchy, výfukové plyny, cigaretový dym. 

 

Peľová alergia (senná nádcha)

Senná nádcha patrí medzi najrozšírenejšie typy alergií na Slovensku. Štatistiky udávajú, že ňou trpí približne jedna pätina Slovákov. Sennú nádchu vyvoláva vo väčšine prípadov alergén peľ. Peľová sezóna u nás trvá až 10 mesiacov v roku. Obdobím s najbujnejším výskytom alergénov je jar a leto. K presnejšiemu mapovaniu výskytu slúžia napríklad peľové kalendáre. Dnes sa stretávame aj s tzv. peľovým spravodajstvom, ktoré býva súčasťou správ o počasí.

 

Senná nádcha začína v nose, po vdýchnutí alergénu. Prvým prejavom je silné svrbenie nosa, alebo jeho dráždenie. Nasleduje kýchanie v sériách pätnástich až tridsiatich kýchnutí za sebou, kedy sa telo snaží alergén zo seba dostať von. Avšak márne.  Následne sa objavuje silná a riedka nádcha. Počas peľovej sezóny môže nos opuchnúť až tak, že bráni dýchaniu. Medzi ďalšie nepríjemné prejavy patria svrbenie a slzenie očí.

 

Ako si poradiť?

Odporúčame obmedziť pobyt v prírode v období, kedy sú aktívne alergény, ktoré vám spôsobujú ťažkosti. Dbajte obzvlášť na čistotu slizníc nosa a nosohltana. Vhodné sú predovšetkým prípravky, ktoré môžete používať pravidelne a nespôsobujú závislosť. Nenávykové sú napríklad nosové spreje plnené vodou Vincentka z liečivého zdroja. Ďalej vám veľmi uľaví aj preplachovanie horných dýchacích ciest (nosových dutín). Alergikom na peľ odporúčame prvú pomoc, ktorú môžete mať stále po ruke, kanvičku na preplachovanie dutín s vhodným roztokom (napr. NASALIS). Pomáha aj inhalovanie. Doma zas svoju službu urobia okenné sieťky proti peľu, čističky vzduchu a častejšie upratovanie, pretože peľ sa nachádza aj v prachu. Mokré oblečenie nesušte vonku, a to, v ktorom trávite deň, neskladujte v spálni. Pokiaľ to váš byt dovoľuje, vyčleňte mu priestor napríklad v predsieni.

 

Alergia na roztoče (alergia na prach)

Je tiež veľmi rozšíreným typom. Postihuje najmä dýchacie ústrojenstvo. Prejavuje sa kýchaním, astmatickým kašľom, vodnatou nádchou a upchatým nosom, ekzémom či svrbením a slzením očí. Tieto pretrvávajú väčšinou v priebehu celého roka, no môžu sa zhoršovať začiatkom a koncom vykurovacej sezóny, keď dochádza k výraznejšiemu víreniu prachu. Najviac roztočov, okom neviditeľných a príbuzných pavúkom a kliešťom, sa nachádza v lôžkach, preto je priebeh alergie najhorší ráno po prebudení. Alergia je nebezpečná, pretože časom môže prerásť až na alergickú astmu, alebo môže spôsobiť aj chronický atopický ekzém.

 

Ako si poradiť?

Aby ste zmiernili prejavy alergie, je nevyhnutné udržiavať svoje okolie v maximálnej čistote. Lieky ich môžu dočasne zmierniť, ale rozhodne neriešia ich príčinu – preto často krát alergia pretrváva nepretržite, alebo sa dokonca zhoršuje. Pomôcť môžu protiroztočové poťahy, obliečky a vankúše. Dôležité je pravidelné vetranie miestností a nezabúdajte ani na plyšové hračky svojich detí. Pri upratovaní utierajte prach vždy vlhčenou utierkou, používajte kvalitné vysávače. To platí aj pri sennej nádche. Aby sa vám lepšie dýchalo, dbajte o čisté dutiny vhodnými nosovými prípravkami a používajte čističky vzduchu.

 

Účinné pomôcky:

 

Vincentka Nosový sprej

Ak kvôli alergii trpíte nádchou či upchatým nosom, ošetrujte sliznicu nosohltanu Nosovým sprejom Vincentka. Zvýšite tak jeho fyziologickú čistiacu schopnosť a tým i optimálne fungovanie slizničnej imunity ako primárnej obrany pred infekciou či usadzovaním alergénov.

Pre novorodencov a malé deti je k dispozícii špeciálne upravená verzia nosového spreja, ktorá má užší aplikátor a šetrnejším tlakom podáva polovičnú dávku spreja. Na rozdiel od iných produktov nie je návykový, a preto ho možno používať preventívne i dlhodobo.

 

 

Vincentka NASALIS

Účinný koncentrát na preplachovanie nosových dutín a nosohltanu, vytvorený na báze prírodnej silne mineralizovanej, jódovej, uhličitej minerálnej vody Vincentka. Pravidelné preplachovanie týmto roztokom prispieva k urýchleniu obnovy prirodzeného prostredia slizníc a k zlepšeniu obranyschopnosti. Obzvlášť v období zvýšeného výskytu infekcií a alergénov účinne chráni horné dýchacie cesty, upokojuje ich a zabraňuje ich zdurovaniu.

 

 

www.vincentka.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!