lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Lidl Stánok s čerstvou zeleninou a ovocím podporuje zdravú výživu

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 14.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Za čerstvým ovocím a zeleninou už nemusíte merať cestu na trh, stačí sa vybrať do najbližšej predajne Lidl. Práve v týchto dňoch spustil reťazec kampaň Lidl Stánok, ktorá poukazuje na denne čerstvú ponuku ovocia a zeleniny za skvelé ceny. Rady, tipy, veľkú encyklopédiu ovocia a zeleniny, výborné recepty ako si jedlá zo zeleniny a ovocia pripraviť, nájdete na stránke www.kuchynalidla.sk.

 

Je všeobecne známe, že vitamíny a minerály, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine, posilňujú naše zdravie. Preto je dôležité, aby sme ich kupovali čerstvé a kvalitné. Presne také nájdete v bohatej ponuke rôznych druhov sezónnej zeleniny a ovocia v Lidl Stánku. V sortimente sú produkty domáce aj exotickejšie, takže každý si môže vybrať to, čo mu najviac chutí. Samozrejme, nechýbajú ani čerstvé bylinky na dochutenie zdravého jedla.

 „Našich zákazníkov sa snažíme vždy prekvapiť niečím novým. Veríme, že aj vďaka bohatej ponuke čerstvých produktov najvyššej kvality v našom Lidl Stánku a inšpiráciám v Kuchyni Lidla bude jedálny lístok našich zákazníkov ešte zdravší,“ hovorí Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl.

Ako variť zeleninu a ovocie, aby sa nestratili vitamíny

-       Varenie neošúpanej zeleniny – (napr. zemiaky v šupke) zachováva väčšie množstvo vitamínov, pretože sa nachádzajú práve pod šupkou. Pred varením ich dôkladne umyte!

-       Varenie väčších kúskov – zachováva viac vitamínov, ako keď ich pokrájate na drobné kocky. Zeleninu je najlepšie krájať až po uvarení.

-       Krátke varenie – tvrdšie na skus, teda „al dente“.

-       Zeleninový vývar – väčšina vitamínov zostáva vo vode, v ktorej sa zelenina alebo ovocie varili. Vodu po varení použite ako vývar do varenia alebo ako základ polievky.

-       Zelenina vkladáme do vriacej osolenej vody – (okrem strukovín, zemiakov a červenej repy) týmto spôsobom ničíme askorbinázu – enzým, ktorý urýchľuje rozklad vitamínu C.

-       Do hrnca vkladáme ako prvé tvrdšie druhy zeleniny – zeleninu, ktorá potrebuje kratšiu dobu prípravy, pridávame neskôr.

-       K zelenej zelenine pri varení pridáme trochu mlieka – neutralizuje nepriaznivé vlastnosti kyseliny šťaveľovej.

-       K zelenine zafarbenej karoténom pridáme trochu masla – karotén sa ľahšie uvoľní, farba bude krajšia a výživné látky telo lepšie prijme.

-       Višne, maliny, čierne ríbezle a jahody nevaríme v hliníkových ani v cínových nádobách – ovocie mení farbu a mohlo by zafarbiť a znehodnotiť kuchynské riady.

 

 

Encyklopédia ovocia a zeleniny pre zdravie

Avokádo – je bohaté na vitamín C, E a B6 – ten zmierňuje pocity rannej nevoľnosti v tehotenstve. Vitamíny C a E sú antioxidanty, ktoré podporujú obranné mechanizmy buniek.

Banán – má vysoký obsah fruktózy, glukózy a sacharózy, takže rýchlo dodáva energiu. Pôsobí lepšie ako šálka kávy, do 2,5 hodiny stimuluje organizmus, takže je vhodný pre študentov aj duševne pracujúcich.

Hrozno – je zdrojom draslíka a antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Chráni srdce, obehový systém, uvoľňuje stres a reguluje tráviaci systém. Zdravé sú najmä tmavšie odrody.

Jablko – je zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a napomáha aj pri regulácii tráviaceho systému.

Paradajky – obsahujú veľké množstvo betakaroténu a kyseliny listovej. Sú bohaté na minerály ako draslík, sodík, fosfor, horčík, vápnik, železo a meď. Obsahujú tiež lykoén, antioxidant, ktorý chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov.

Poľný šalát – obsahuje železo, betakarotén, vitamíny A, C. Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu a je vhodný aj pre diabetikov vďaka nízkemu glykemickému indexu.

 

Zdroj: www.kuchynalidla.sk

Viac informácii: http://kuchynalidla.sk/lidl-stanok




Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!