lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kino je za stovku

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 3.6.2002
späť
Späť

Poslať
 

Zrejme to poznáte. Ráno sa zobudíte a vyleziete z postele tou nesprávnou nohou. Váš drahý sa správa príšerne. Matka vám hneď ráno vďaka mobilnej komunikácii vmetie do tváre hriechy minulosti, aj budúcnosti. Deťom sa nechce odísť do školy a ešte aj prípadný domáci maznáčik sa dá do štrajkovania. V hlave vám hučí ako v úli a intuitívne cítite, že v práci to nebude ani o pol percenta lepšie.

Okolo obeda vám zavolá priateľka a oznámi vám, že ju už tretí raz za posledný rok posielajú na zahraničnú stáž a dokonca sa jej chystajú zvýšiť plat. Depresia ako bič je na svete. Len čo sa vám podarí vymaniť z kolotoča povinností, vyrazíte do najbližšieho obchodného centra. Plán je jasný – nakúpiť zopár základných potravín. Po dvoch hodinách sa vraciate domov a okrem preplnených tašiek s tridsiatimi druhmi sladkostí /pre rodinu/ si nesiete tri nové svetríky, partnerovi luxusné trenky a psovi nový obojok. Vaša karta je zúfalo prečerpaná a vaša, len nedávno zahnaná depresia sa pri pomyslení na banku, posilnená vracia. Trápia vás výčitky svedomia. Opäť vlastníte niečo, čo ste vôbec nepotrebovali. Opäť ste podľahli mámeniu upokojujúceho zlatého teľaťa. Nezúfajte, nie ste v tom sama. Väčšina žien používa na zahnanie depresií práve nakupovanie. Robia to rovnako hviezdy šou biznisu, ako vy a vaša susedka. U niektorých sa tento návyk vyvinie do chorobných rozmerov, takáto závislosť je vo svete už celkom bežná, u nás jej obetí zatiaľ nie je až tak veľa. Proti „zbesilému“ nakupovaniu pod vplyvom problémov sa dá bojovať. Boj to síce nie je ľahký, ale oplatí sa s ním začať.

V prvom rade si zapamätajte, že nič, čo môže viesť k návyku,  by ste nemali  robiť pod vplyvom smútku. Keď je človek smutný, nemal by konzumovať alkoholické nápoje, nemal by začať s terapiou nespavosti pomocou medikamentov a nemal by nakupovať. Nakupovanie by sa malo stať vaším rituálom pre chvíle pohody. Ak si chcete rozšíriť šatník, mali by ste postupovať metodicky. Začať treba vo svojej skrini. Najprv vytrieďte kúsky, ktoré vôbec nenosíte. Potom si poriadne prezrite, čo vám ostalo a na papier si napíšte veci, ktoré budete potrebovať. Ak ste posadnutá myšlienkou, že nikdy nemáte čo na seba a skrine vám pritom praskajú vo švoch, napíšte si zoznam svojho oblečenia. Keď pôjdete do predajne a na lístočku budete mať napríklad – dlhé biele sukne -  5 kusov, malo by vás to odradiť od nového nákupu úplne rovnakého oblečenia.

Druhá, veľmi účinná metóda je, pripínanie účtov, či súpisu nutných výdavkov na viditeľné miesto. Ak sa každé ráno pri pohľade na chladničku stretnete s podrobným rozpisom financií, ktoré musíte rozoslať na dôležité miesta, spoľahlivo vás prejde túžba po novom tope.  Zaveďte si systém „ochrany vkladov“ tým, že minimálne od jedného zo svojich účtov si nenechajte vystaviť platobnú kartu. Číslo tohoto účtu  nenoste v hlave, ani so sebou, ale majte ho pripnuté pod horou šekov. Vkladajte naň financie minimálne vo výške nutných výdavkov na domácnosť a nikdy ho nepoužívajte na uspokojovanie bláznivých chúťok po módnych výstrelkoch.

Nechodievajte na nákup s kamarátkou, či kamarátkami. Väčšia spoločnosť vyvoláva v človeku túžbu predviesť sa. Navyše, ak majú vaše kamarátky vyšší príjem, či nižšie náklady na život, spôsobí vám ich radostné nakupovanie nepríjemný stres.. Väčšia partia žien prináša so sebou aj riziko toho, že si kúpite nenositeľnú kreáciu. S pribúdajúcim množstvom žien sa zvyšuje aj ich kreativita a extravagancia. V tom, nad čím vaše priateľky nadšene vzdychajú v obchode, sa budete musieť po ulici predvádzať úplne sama. Bez nadšeného obdivu priateliek a s vyzliekajúcimi pohľadmi cudzích chlapov. Ak naozaj potrebujete pri výbere odevov pomoc, vezmite so sebou vášho racionálneho priateľa s kalkulačkou v hlave, alebo zodpovednú matku s vkusom. Dobrá metóda je aj pravidelná prechádzka po obľúbených obchodoch bez jediného haliera vo vrecku. Zvyknete si prezerať si veci, premýšľať nad nimi a pri tom ich nezískať. Keď prídete domov, zostavte si príjemnú kombináciu odevov na nasledujúci deň a uistite sa, že váš šatník ukrýva množstvo nevyužitých pokladov, ktoré ste nedávno obdivovali na bábach.

Ak predsa podľahnete démonovi nakupovania, urobte si memento. Vložte si do peňaženky namiesto peňazí lístok s dátumom a množstvom minutých peňazí. Keď prídete domov,  zapíšte si, o čo ste sa pripravili aj so sumou, ktorá vám chýba. Nabudúce, keď vás chytí depresia,  si namiesto nákupného strediska vyberte návštevu kina. Sledovanie cudzieho príbehu síce“ debku“ neodoženie, ale je to najľahší spôsob, ako na ňu zabudnúť. Napokon, míňanie peňazí na zbytočnosti ju tiež odplaší iba na chvíľu. Kino je rozhodne najlacnejší variant riešenia tohoto problému.


Diskusia k článku:

nechápem ako niekoho môže baviť nakupovanie...ja mám z toho hrôzu, maximálne 5 minút v obchode a padám domov.:)
Neregistrovaný - Bellezza , 4.6.2002 13:41, bellezza(`na`)pobox.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!