lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
V manželskom pekle

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 1.8.2002
späť
Späť

Poslať
 

Na cudzích môžu pôsobiť dojmom chodiaceho ideálu – starostliví, milí, usmievaví. Ale, len čo za sebou  zavrú dvere do vlastného bytu, začína sa domáca tragédia: výčitky, nadávky, šklbanie vlasov a dokonca aj bitie päsťami. Ženy aj napriek tomu, len ťažko opúšťajú mužov, ktorí ich bijú. Prečo?

Psychológovia z rodinných poradní potvrdzujú, že incidenty s násilím nie sú zriedkavé ani v rodinách profesorov, právnikov a lekárov a používanie násilia nemá nič spoločného s úrovňou vzdelania ani pozíciou človeka. Bitie je naučené správanie, ktoré nevyplýva z chorej psychiky, ani z nadmernej konzumácie alkoholu, ale z výchovy. Agresor bol v detstve svedkom bitia a ponižovania svojej matky. Aj naďalej cíti podvedomé napätie a hlboko zakódovanú zlosť voči žene – kvôli jej bezradnosti a nedostatku vôle bojovať. Tieto pocity uvoľňuje tým, že bije vlastnú ženu.

Prvý raz
Prichádza ako blesk z čistého neba. Žena jednoducho nemôže uveriť, že jej milovaný ju udrel. Sama pred sebou ho ospravedlňuje, že ,,mu praskli nervy“. Keď postupne zmiznú modriny, na celý incident zabudne a verí, že čosi podobné sa už  nikdy nezopakuje. Z psychologických prieskumov však vyplýva, že muž nezodvihne na ženu ruku iba náhodou. Ak udrie raz, dokáže to hocikedy zopakovať. Zlý sen sa pre ženu časom začne stupňovať.

Obeť a kat
Keď padne druhý úder, žena  začne byť presvedčená, že muža niečím  provokuje. Jej myšlienky sa začnú nutkavo krútiť iba okolo toho, že ak ideálne uprace, ustráži deti, navarí jeho obľúbený obed, muž možno zúrivo nevybuchne. Podvedome sa začne svojho manžela báť a nervózne očakáva jeho návrat domov. Už podľa zvuku krokov sa pokúša odhadnúť, v akej je nálade .

Žije v neustálom psychickom napätí a zakaždým sa klame, že mu ulahodí natoľko, že on ju už nikdy neudrie.  Kvôli tým dňom, kedy sa muž správa milo, stará sa o deti a ich domácnosť je normálna, je pripravená zaplatiť vysokú cenu. 

Je veľmi ťažké odísť
Sú ženy, ktoré odchádzajú po prvom alebo druhom údere – vtedy je to ľahšie, pretože si nezvyknú na fázy bitia. Vo väčšine prípadov však žena nie je v stave sama sa vytrhnúť z manželského pekla. Potrebuje odbornú pomoc a podporu blízkych, aby sama seba presvedčila, že s týmto človekom sa nedá a nikdy sa nebude dať viesť normálny život, o akom sníva.

Výstražné signály
Ak sa rozhodujete o vstupe do manželstva, mali by ste si dávať pozor najmä na tieto varovné signály:
●Partner vás neustále kontroluje a je chorobne žiarlivý.
●Je presvedčený, že žena sa musí bezpodmienečne podriadiť mužovi.
●Nemá výčitky svedomia a za jeho životné neúspechy  je vždy zodpovedný niekto iný.
●Máva návaly zlosti a správa sa bezohľadne voči zvieratám alebo cudzím ľuďom.


Diskusia k článku:

volovina je to neukontrolovanie sa,ked muz nevie ako uz riesit situaciu
Neregistrovaný - , 1.8.2002 09:54
a raz to zabralo ... tak ... tak to secko ide do ...
Neregistrovaný - , 1.8.2002 09:55
ruzove sni ...nebije ma lebo ma nema rad...
Neregistrovaný - popai, 1.8.2002 18:56
načo ženy s takým človekom sú?lebo majú takú strašne nízku mienku o sebe,že sa boja, aby nostali sami? radšej sám ako s tyranom, nie?
Neregistrovaný - Bellezza , 2.8.2002 10:36
Belleza: stava sa aj ze je tazke odist od tyrana...a prejde aj par rokov kym sa to 100% podari,nejde o to ze maju nizku mienku, ale maju strach.
Neregistrovaný - , 6.8.2002 12:06
a problem je aj s bytmi...manzelsky par sice rozvedu, ale zena musi zial chlapovi najst nahradne ubytovanie, dovtedy on zije v spolocnom byte a moze si hocikedy udriet...je to svinstvo - prepacte prasiatka
Neregistrovaný - Jana - autorka, 16.8.2005 22:25
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!