lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Láska a sex na pracovisku II.časť

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 11.8.2003
späť
Späť

Poslať
 

Okrem problémov, ktoré láska na pracovisku môže spôsobiť, môže byť aj prospešná. Americkí psychológovia totiž dokázali, že ak je človek zaľúbený, vykazuje menšiu práceneschopnosť, má viac tvorivých nápadov a svižnejšie pracovné tempo.

Len si tak flirtnúť
Podľa ankety, na ktorej sa zúčastnilo dvetisíc britských žien, pracovisko je ideálnym miestom na flirt a milostné hry. Až 28 percent žien uviedlo, že aspoň raz mali sexuálny pomer v práci. Najčastejšie sa pritom s partnerom milovali vo svojej alebo jeho kancelárii, na toalete, v kancelárii šéfa, na pracovnom stole, vo výťahu či dokonca v skrini. Každá piata žena pritom mala milostný pomer so šéfom... Uf, úctyhodné čísla. Zdá sa, že flirt na pracovisku je príjemným lákadlom. Ba mnohí sa nebránia, ak to zájde ešte aj ďalej. Málokto však zrejme premýšľa, čo bude potom...

V tomto prípade platí to isté, čo pri ľúbostnom vzťahu - čo sa bude odohrávať medzi vami a vaším kolegom (či nebodaj šéfom) po skončení krátkeho románika? Čo ak vám ide len o príležitostný flirt, no ten druhý chce viac? Táto skutočnosť môže viesť k nepríjemnostiam, ktoré v konečnom dôsledku môžu narušiť vašu kariéru alebo dokonca povedú až k vašej nezamestnanosti. Preto si dobre premyslite, či sa na to vôbec dáte...

Sexuálne obťažovanie
Takzvaný harašment, alebo sexuálne obťažovanie na pracovisku je vážnym problémom, aj keď sa zdá, že na Slovensku nejestvuje. Fakt totiž je, že na rozdiel od mnohých európskych krajín, nehovoriac o Amerike, k nemu pristupujeme oveľa benevolentnejšie. Obete sexuálneho obťažovania sa u nás často stretávajú so zľahčovaním svojho problému, alebo sa rovno stanú terčom výsmechu. Aj preto väčšina z nich volí radšej zmenu zamestnania ako iné riešenie svojho problému. Lenže práve to je kameň úrazu. Pri súčasnej vysokej nezamestnanosti, keď sexuálne obťažovanie v mnohých regiónoch priamo súvisí s ekonomickým tlakom a hrozbou straty zamestnania, je pravdepodobné, že čoraz viac prípadov sexuálneho obťažovania zostane neriešených. Samozrejme, na radosť vinníkov. Pritom v mnohých firmách je verejným tajomstvom, že platový postup pracovníčok závisí od toho, či sú "milé" k šéfovi...

Sexuálne obťažovanie môže mať viacero podôb - od nevhodných poznámok, sexistických vtipov, až po ohmatávanie či otvorené návrhy na sex. V každom prípade tu ide o demonštráciu moci. Sex sa využíva ako prostriedok na zastrašenie a ovládnutie človeka, väčšinou ženy.

Pravda, neraz sa ťažko určuje hranica medzi sexuálnym obťažovaním a prejavovaním istého záujmu zo strany druhého pohlavia. No ak niekto na vás vyvíja nátlak, ak vám je jeho "dvorenie" nepríjemné, urobte s tým rázny koniec.

Len čo máte pocit, že vás niekto sexuálne obťažuje, dajte mu jasne najavo, že to nemienite trpieť. Ak to nepomôže, sťažujte si na vedení alebo rovno podajte súdnu žalobu. Ak sa chcete vyhnúť oficiálnej ceste, celkom účinné je, ak vinníkovi pohrozíte, že mu zavaríte u jeho manželky. Alebo ho zoznámte so svojím priateľom s výzorom zápasníka a naznačte mu, čo ho čaká, ak sa ešte raz bude k vám správať drzo.

Uvedomte si, že pracovisko je vaším druhým domovom. Ak sa tam budete cítiť zle, stiesnene, alebo budete do práce chodiť so strachom či obavami, môže to zájsť až tak ďaleko, že sa to odrazí aj na vašom súkromnom živote alebo dokonca skončíte na psychiatrii. Stojí vám to za to? Určite nie!


Diskusia k článku:

"Okrem problémov, ktoré láska na pracovisku môže spôsobiť, môže byť aj prospešná. Americkí psychológovia totiž dokázali, že ak je človek zaľúbený, vykazuje menšiu práceneschopnosť, má viac tvorivých nápadov a svižnejšie pracovné tempo." Súhlasím, ale to isté sa dá povedať aj pri tých zaľúbencoch, ktorí nemajú svoju lásku na pracovisku. Neplatí to len pre lásku na pracovisku. To nie je ospravedlnením. Dobrý výkon podávajú všetci zaľúbení.
Neregistrovaný - Lila, 11.8.2003 10:46
toz aby som spomalil pracovne tempo hehe :-)
Neregistrovaný - mato, 11.8.2003 11:16
proti sexu na pracovisku je hrozba nezamestnanosti hehe tak toto je ten najvacsi strasiak co ma zabranit nevere?apropos nevere,alebo vyhodeniu z prace?hehehe sef spi so vsetkymi?hehehe kurnajs to je triedna rovnopravnost :-) ... je mi to jasne,na vine su muzi :-)))
Neregistrovaný - mato, 11.8.2003 11:20
ja nechcem byt seefooom hehehehehehe ... uffffff tazky zaber dneska :-))
Neregistrovaný - mato, 11.8.2003 11:21
mato, existujú aj šéfky..
Neregistrovaný - Lila, 11.8.2003 15:04
lila,ved to hadam sedi pre obe strany ... mna serka ten pristup k tomu,je sloboda ludia mozu z vysoka na ludi,nuz ... /nuz ak mi niekto napise,ze si len nieco nahovaram tak si nahovara on/
Neregistrovaný - mato, 11.8.2003 15:32
No moja odpoveď bola na to, že na vine sú muži, tak vravím, že existujú aj šéfky.. a absolútne nechápem čo si k čomu napísal. inak povedané: nejak ti nerozumiem o čom točíš :)
Neregistrovaný - Lila, 12.8.2003 09:58
lila a presne tak to v zivote chodi :-) niekto pouziva pricasto sarkazmus,niekto kopu veci mysli vazne,az sa z toho ludia smeju atd a tak sa ludia akosi nechapu,inu svet je divotvorna krajina :-)
Neregistrovaný - mato, 12.8.2003 12:27
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!