lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ste pripravení byť rodičmi prváka?

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 4.9.2002
späť
Späť

Poslať
 

Drvivá väčšina detí sa do prvej triedy teší. Azda rovnako sa tešia aj rodičia, že ich dieťa vymení škôlku za naozajstnú školu a začne sa učiť nielen písať a čítať, ale takisto získa väčšiu samostatnosť a trpezlivosť. Lenže predstavy rodičov sa od reality –  tak ako často  predtým– dosť líšia. Deti sa odrazu zmenia na notorických spáčov a ich počiatočné nadšenie vystrieda stres. Pre hravé deti môže školský poriadok znamenať doslova šok. Svoj podiel ,,radosti“ si samozrejme odnesú aj rodičia.

Prípravu na prvú triedu by sme v žiadnom prípade nemali podceňovať. Dieťa by sa malo do školy nielen tešiť, ale najmä byť na ňu psychicky pripravené.  Zabrať mu dajú aj zdanlivé drobnosti, ako je napríklad ranné vstávanie. Upraviť denný režim trvá vo väčšine prípadov niekoľko dní. Cez prázdniny neobyčajne živé dieťa dostane od septembra odraz spavú chorobu a dostať ho z postele si vyžaduje nekonečnú trpezlivosť.

Rozdielne nároky sú kladené aj na dieťa, ktoré ide ,,iba“ do školy ako na také, ktoré zároveň nastupuje  do družiny, dnes nazývanej školský klub.. Najmä u prvákov by rodičia mali využívať rannú družinu iba v prípadoch, keď to inak naozaj nejde. Rodičia, staré mamy a tety by mali dieťaťu aspoň niekoľko prvých týždňov dopriať luxus pokojného vstávania a zvážiť úpravu pracovného času.

Aj keď časy sú kruté a náhlivosť obrovská, nie je dobré dieťa ráno stresovať výkrikmi: ,,Pohyb, neflákaj sa, tebe to zase trvá, ty ešte nemáš umyté zuby...“ Malému človiečikovi rozhodne nepridajú na nálade a to od neho ešte chceme, aby sa do školy tešil! Lepšie je napočítať do desať a dieťa vystrojiť do školy trpezlivo a pokojne. Prvé dni formujú vzťah dieťaťa k tejto inštitúcii na celý život a skutočne sa oplatí, ak dieťa získa ku škole pozitívny vzťah.

Čo s úlohami?
S písaním úloh aspoň v prvej triede veľké problémy nebývajú. Sú jednoduché a v pracovných zošitoch pripomínajú viac hru ako učenie. Skôr je potrebné zamyslieť sa, kedy ich robiť. Do úvahy by sme mali brať temperament a povahu jednotlivých detí. Dievčatá si chcú prevažne úlohy urobiť hneď a sú veľmi svedomité. Chlapci obyčajne potrebujú viac času a pred prípravou do školy im prospeje prebehnúť a odreagovať sa.

Ako vyzerá správna desiata
Lekári neustále nabádajú  k dostatočnému pitiu a preto rodičia azda už iba výnimočne nechávajú svoje deti, takpovediac, ,,na suchu“ a nepribalia im k desiatej aj fľašku s nápojom.  Všakovakých fliaš je dostatok a netreba ani kupovať špeciálnu  - postačí napríklad aj plastová fľaška od bežne dostupných nápojov. Je vhodné zvykať deti skôr na balenú vodu a minerálky, poprípade slabý a málo osladený čaj. Sladké limonády smäd nezaženú a džúsy je vhodné rozriediť. Nedostatok tekutín sa môže prejaviť stratou pozornosti a únavou. Ak má dieťa po obede družinu alebo záujmový krúžok, je dobré  pridať mu napríklad druhú škatuľku s pitím a druhé menšie jedlo, najlepšie ovocie alebo zeleninu.


Diskusia k článku:

Mam 5 rocnu dceru, chodi do pripravky, kazdeho hned upozorni, ked sa jej niekto pyta ci ide do skolky, ona stale odpoveda, ze nie do skolky, ale do pripravky. Je velmi hrava, neposedna, do skoly sa velmi tesi, a to som si myslela, ze ju asi este necham v skolke jeden rok. Ked si kresli, vystrihuje, atd. nesmiem ju vyrusovat lebo "si robi ulohy". Ma to zo skolky, boli sa v tej skole aj pozriet. Teraz ma len same dobre informacie o skole, ale ako to bude, ked sa to zacne naozaj. Som s nou sama, bude musiet chodit do skolskeho klubu aj rano, aj poobede. Uz teraz ju lutujem, bude v skole viac hodim ako ja v praci. Velmi si zelam, aby nemala hned na zaciatku nejaku neprijemnu udalost, ktora by jej tu pociatocnu radost zneprijemnila. Je na to dost hakliva. Uz teraz viem, ze ja budem urcite nervoznejsia a nepokojnejsia ako ona. Velmi sa vsak snazim, aby som ju rano vela krat neupozornovala na nieco co jej poviem, aby odchadzala z domu s usmevom, aj ked niekedy so slzickami v ociach.
Neregistrovaný - Nika, 4.9.2002 14:34
Milá Nika, držím palce tebe aj tvojej usilovnej dcérke. Je to kruté, že mnohé deti musia stráviť v škole naozaj viac ako rodičia v práci. Nedalo by sa vytvoriť ,,klub bezradných rodičov", ktorý by sa o deti striedavo starali, aby mohli zo školy odchádzať skôr?
Neregistrovaný - Ja, 5.9.2002 09:42
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!