lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Školák v byte, nastanú zmeny

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 1.12.2003
späť
Späť

Poslať
 

Keď sa z dieťaťa stane školák, nastávajú zmeny i v jeho izbe. Pribudnú domáce úlohy a hry dostívajú úplne nové rozmery. Detský interiér v tomto veku musí byť čo najvariabilnejší, aby bez problémov zniesol okamžitú inšpiráciu na úpravy. V každej fáze vývoja potrebuje dieťa dostatok súkromia a nerušené prostredie na sústredenú činnosť a učenie.

Na začiatku školskej dochádzky vzniká potreba zriadenia pracovného kútika na vykonávanie školských prác a povinností. To, že písací stôl má byť pri okne a svetlo pre právakov by malo dopadať zľava, je samozrejmosťou. O to komplikovanejšie býva dodržať túto zásadu v menších izbách. Avšak i vtedy, keď sa o detskú izbu delí viac detí, by malo mať každé z nich svoj pracovný kútik. Prispôsobením stolovej plochy postupnému rastu dieťaťa sa podporuje správne držanie tela pri písaní, čítaní a zamedzuje sa vzniku nesprávnych návykov pri sedení a následnému nežiadúcemu vývoju chrbtice. Stôl s nastaviteľnou výškou má i tú výhodu, že ho dieťa môže používať dlhší čas. Pri umiestnení počítača platí, že vzdialenosť očí od monitora by mala byť minimálne 50cm. I naďalej v izbe pribúda množstvo najrôznejšich pokladov, plagátov, fotografií, športových potrieb, knižiek a hračiek. Rátajte s tým, že sa detská izba bude zapĺňať tým viac, čím viac sa budú meniť záujmy i obľúbenci jej obyvateľov. A verte, že váš potomok vyskúša kdečo. Poslúži mu skladný nábytok umožňujúci ukladanie školských potrieb, technického vybavenia, predmetov súvisiacich s hrami, záujmami, šporotom a inými činnosťami. Na uloženie školských pomôcok a kníh slúžia zásuvkové diely alebo samostatné mobilné kontajnery, škatule, poličky na stenách a skrinky. Na správny výber detskej stoličky treba klásť veľký dôraz, pretože na nej dieťa v tomto veku strávi veľa času. V súčasnosti lekári najviac odporúčajú takzvaný dynamický sed, ktorý umožňuje vrtenie sa na sedadle. To znamená, že sedacia časť je uložená na mechanických alebo pneumatických perách, čo umožňuje kývanie sa dopredu, dozadu a do strán.
 Pri zariaďovaní izby je potrebné usmerniť vášho potomka, ale súšasne ponechať dostatočnú mieru voľnosti na vlastnu tvorivosť a fantáziu. Protredie detskej izby má poskytovať priestor na strtávanie, ale i chvíle chráneného súkromia. Má byť miestom, kde dieťa jasne pociťuje, že je vo svete blízkych ľudí a že je súčasťou života rodiny. V takomto prostredí sa môže vyvíjať zdravo, cítiť sa dobre a byť spokojné.


Diskusia k článku:

Škatuľa je spisovné slovo?
Neregistrovaný - *.*, 1.12.2003 14:25
ano je.stve ta to tam moc?vadilo ti to ked si citala ten clanok?
Neregistrovaný - sonicka, 1.12.2003 19:01
Sonicka, ani nie, len som si spomenula na jednu diskusiu na inej stránke, či je po slovensky škatuľa alebo krabica.
Neregistrovaný - *.*, 2.12.2003 13:05
Tu sa musím autorky zastať, škatuľa je práve ten spisovný výraz, nie krbica. To je tuším slovo z češtiny.
Neregistrovaný - Peta, 3.12.2003 12:15
Krabica je samica kraba :)
Neregistrovaný - Bellezza, 6.10.2004 09:20
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!