lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dojčenie prehlbuje vzťah medzi matkou a dieťaťom 2/3 (Správne dojčenie nebolí!)

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 2.8.2004
späť
Späť

Poslať
 

Ak ste sa  po narodení bábätka rozhodli dopriať mu tú najlepšiu výživu- teda materské mlieko, ponúkame prehľad niekoľkých zásad a malých trikov . Pri dojčení sa zúročia a dieťatko bude správne kŕmené tým najvzácnejším, čo mu môžete poskytnúť.

Stimulovanie tvorby mlieka:
Najsilnejším podnetom na tvorbu mlieka je vyprázdňovanie prsníkov a ich dráždenie pitím dieťaťa. Čím častejšie sa dieťa prikladá a čím viac pije, tým viac mlieka sa tvorí. Stres a nedôvera vo vlastnú schopnosť dojčiť oslabuje tiež tvorbu mlieka. Tak ako mnohé pred Vami, aj Vy to zvládnete!
·           Vystrekovací (let-down) reflex: Dráždenie bradavky a dvorca ústami dieťaťa  vyvoláva reflexné stiahnutie svalových vlákien v prsníku, ktoré vytláča mlieko  smerom k bradavke, prípadne až von z prsníka. Postupom času sa tento reflex zvýrazňuje. U mnohých dojčiacich žien sa mlieko uvolňuje už pri pohľade na dieťa, začutí jeho plaču, alebo dokonca len pri pomyslení na dieťa. Stres, strach a nedôvera vo vlastnú schopnosť dojčiť oslabuje vystrekovací reflex.
·           Správne uchopenie prsníka: Mlieko sa nachádza v dvorci prsníka, nie v bradavke. Dieťa preto musí do úst uchopiť nielen bradavku, ale aj väčšiu časť dvorca. Dieťa pri pití stláča dvorec prsníka dolnou čeľusťou a jazykom ho zároveň masíruje smerom k bradavke. Ústa má pritom doširoka otvorené, bradička sa tesne dotýka matkinho prsníka a pery má zatlačené dozadu (pod dolnou perou možno občas zazrieť „pracujúci“ jazýček). Líca má zaokrúhlené (nie vtiahnuté), niektoré deti pri pití „kývu“ ušami. Pitie nebolí. Chybou je, ak má dieťa málo otvorené ústa a cmúľa iba bradavku. Chybné uchopenie môže mať za následok bolestivosť bradaviek.

Správne polohy pri dojčení
Poznáme rôzne polohy pri dojčení a matka si z nich môže vybrať tú, ktorá jej a jej dieťaťu vyhovuje najlepšie. Dôležité je, aby matka bola uvolnená a aby pridŕžala svoje dieťa pri prsníku pohodlne.  Mala by si zvoliť polohu napr. v sede, v ľahu, v polosede – tak, aby netrpel chrbát. Dieťa sa má o matku opierať bruškom, nie bokom. Úchop prsnej bradavky má byť „céčkový“ medzi palcom a ukazovákom (nie „cigaretový“ medzi ukazovákom a prostredníkom, tento úchop je možné používať len pri dojčení staršieho dieťaťa). Pri bočnom držaní pri dojčení – tzv.  futbalové držanie – sa uvoľní mlieko aj z bočných mliečnych žliaz. Dojčenie takýmto spôsobom niekedy matke pomôže viac ako odstriekavanie, keď má problémy s prsníkmi a musí si mlieko odstriekavať.
Poloha dieťaťa pri dojčení:
1. hlava a telo dieťaťa musia byť v rovnakej línii (dieťatko nemá mať hlavičku otočenú na bok, ale má byť otočené celé jeho telíčko)
2. dieťa má byť tvárou k prsníku s nosom oproti bradavke,
3. matka si má pridržať dieťa blízko k svojmu telu,
4. je potrebné podopierať odspodu celé telo dieťaťa, nie iba hlavu a ramená.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!