lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
On-line poradňa Tabletkapo.sk za prvý mesiac zodpovedala vyše 150 otázok

  Spracoval(a) : Kateryna Matušková
Dátum : 27.11.2007
späť
Späť

Poslať
 

V apríli 2007 bol na slovenský trh uvedený nový preparát núdzovej antikoncepcie Escapelle. Práve tejto pilulky sa týka väčšina otázok, ktoré prichádzajú do on-line poradne Tabletkapo.sk. Poradňa funguje od 24. septembra 2007 a už za prvý mesiac existencie zodpovedala viac ako 150 otázok. Denne sa na ňu obracia do desať žien, pričom cez víkend sa počet otázok zdvojnásobuje.

Na otázky odpovedá MUDr. Jana Chabadová z gynekologickej ambulancie Zdravotného strediska v Rusovciach v Bratislave. Ako uviedla, takmer tretina otázok sa týka správnosti používania Escapelle, štvrtina jeho ceny a dostupnosti, ale na poradňu, ktorá je v prevádzke sedem dní v týždni, sa ženy obracajú aj so všeobecnými otázkami o možnostiach otehotnenia.

Mnoho žien sa pýta, či možno Escapelle použiť, aj keď neužívajú antikoncepciu. „Tabletku po možno nasadiť nielen pri zlyhaní antikoncepcie, napríklad pri chybe v užívaní pravidelnej hormonálnej antikoncepcie, pri zvlečení alebo prasknutí kondómu, ale aj po nechránenom pohlavnom styku. Môžu ju teda užiť aj ženy, ktoré neužívajú pravidelne antikoncepciu, alebo ktoré majú zriedkavý pohlavný styk,“ hovorí MUDr. Chabadová s tým, že Escapelle je dostupná v lekárňach bez lekárskeho predpisu.

Významná časť otázok sa týka toho, ako často je možné opakovane aplikovať Escapelle. Podľa J. Chabadovej, hoci nie je presne určené, koľkokrát do roka sa môže tabletka použiť, nemala by sa užívať opakovane počas jedného menštruačného cyklu, aby nedošlo k jeho narušeniu a tým aj možnosti otehotnieť. „Treba si uvedomiť, že ide o núdzovú antikoncepciu, ktorá nie je náhradou za pravidelnú antikoncepciu,“ prízvukuje MUDr. Chabadová.

Veľa žien trápi, či môže mať Escapelle nežiaduci vplyv na bábätko v prípade, že nezaúčinkuje a otehotnejú. „Napriek vysokej účinnosti Escapelle môže v mizivom percente prípadov dôjsť k otehotneniu,“ pripúšťa J. Chabadová, ale doteraz neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky na plod. V každom prípade však pri podozrení na tehotnosť treba samozrejme čo najskôr navštíviť gynekológa.

Escapelle je postkoitálna, núdzová tabletková antikoncepcia, ktorá sa používa príležitostne a nenahrádza pravidelné antikoncepčné preparáty. Pri použití najneskôr do 72 hodín po nechránenom styku má priemernú účinnosť 84 percent. Núdzová antikoncepcia je jedinou metódou, ktorá sa používa po nechránenom pohlavnom styku. Jej použitie má opodstatnenie v krízových situáciách. Slovensko sa pred dvoma rokmi zaradilo medzi krajiny, ktoré umožňujú jej voľný predaj.


 


Diskusia k článku:

Dobry vecer, kedze som mala pocit,ze nieco take,musim uz druhykrat vyuzit/rozpatie niekolkych rokov/ bola som hned dvakrat neprijemne prekvapena. Viem,ze ani Postinor ani tento pripravok nie su nic dobre pre telo. Otrasne bolo: o tretinu vyssia cena a zimnicva, ktoru som dostala par hodin po uziti,nehovoriac o tom,ze sa mi aj hlava tocila. Bolo to minulu nedelu a priznaky menzes mam po 18tich dnoch od bezneho cyklu. Vsetko nasvedsuje tomu,ze opat sa raz niekto,ludovo povedane nabali, a chudak obcan... Moj nazor: nie prilis dobry prostiedok sa vymenil za zly.
Neregistrovaný - ela, 3.12.2007 17:52, skorojasne(`na`)azet.sk
... Mila moja, mozes byt rada, ze vobec nieco take existuje. A uplne by mi bolo jedno kolko to stoji a ze ma bude boliet hlava.
Neregistrovaný - , 6.1.2008 18:29
ja s tymto pripravkom nemam take skusenosti,ako ty...nebolo mi zle....zalezi od kazdeho cloveka,a myslim si,ze cena nehra velku ulohu...ked musis,tak musis...
Neregistrovaný - , 13.1.2008 13:41
ja som ho tiez uzila a som dostala menstruaciu po 18 dnoch a este k tomu sa nedala zastavit,zvycajne mavam krvacanie do 7dni fuc,ale teraz som na11den utekala ku doktorovi....
Neregistrovaný - magi, 7.2.2008 22:22
a kolko to stojí?? prosím Vás?
Neregistrovaný - , 3.3.2008 12:07
640 SK
Neregistrovaný - xx, 28.4.2008 21:09
escapelle som uzila do dvoch hodin ako sa nam stala "nehoda" tabletka zabrala, nenarusil sa mi cyklus..obcas som len mala pocit v podbrusku ako ked ma prist menstruacia a hlava ma viac bolela ako inokedy, ale co clovek nespravi pre istotu :-)))
Neregistrovaný - , 4.6.2008 20:07
Chcem sa opytat aka je pravdepodobnost, ci som tehotna, ak som uzila 4 tabl. HAK...v pondelok som uzila prvu a nechr. pohl.styk som mala vo stvrtok, po 4-ej tabl. Mozyem otehotniet???Tabl.som zacala uzivat po menstruacii. Mala by som si kupit radsej tabl. proti otehotneniu??? Lebo som si robila test a vysiel mi negativny. Kedy vlastne zistim, ze som tehotna??? Podla coho???
Neregistrovaný - dendi, 7.6.2008 21:51
A co ked ju uzijem neskor ako do 72 hodin???To uz zbytocne ju uzivat, co???
Neregistrovaný - dendi, 7.6.2008 21:52
Ja som ho tiež užila a bolo to našťastie všetko v pohode:-)
Neregistrovaný - Dharma, 9.6.2008 12:42
dobry vecer chcem sa opytat mala som pohlavny styk a kondom sa pretrhol a mam jeden den po menstruacii.je moznost ze otehotniem?a ak si dam tabletku ESCAPELLE aj ked nie som tehotna ublizi mi to? pretoze tehotensky test mi neukaze do 72 hodin ci som tehotna alebo nie.prosim vas je to surne
Neregistrovaný - ada, 7.7.2008 22:48
ahojte vsetci.....chcem sa spytat ci mozem byt tehotna ked som uzila tabletku escapelle na treti den a uz je tomu 8 dni a ja som krvacanie stale nedostala????uz som ju raz uzila a krvacanie sa dostavilo na 5-ty den ale teraz je 8-mi a stale nic mam strach ze som tehotna
Neregistrovaný - dada, 15.7.2008 08:18
ahojte užila som tabletu rano po ešte 28.06. menštruacia prišla tak ako mala aj v juli aj v auguste ale boli ma v podbrušku a akoby sa mi nalievali aj prsia možem byť tehotná
Neregistrovaný - matia, 3.9.2008 00:10
Dobrý deň,ja sa chcem opýtať ja som taktiež užila tabletku po,bolo mi po nej fajn,žiadne závraty a ani nič podobne.užila som ju 7 dní po mneštruácii do 12 hod.môžem otehotnieť?ja som dostala slabé vytoky až po 11 dnocj,je to normalne?a dostanem aj normalnu menštruáciu??a kedy asi?dakujem
Neregistrovaný - selli, 29.3.2010 18:58, tonka.j(`na`)centrum.sk
dobry den.ja by som sa chcela spýtat po nechranenom pohlavnom styku som uzila tabletku po ellaone.ale menstruacia sa stale nedostavila.som asi 5 mesiacov po innterrupcii.myslite ze som mohla znovu otehotniet aj napriek tabletke po aj po interupcii?
Neregistrovaný - Romanka, 20.4.2010 15:36, romankakote(`na`)azet.sk
Dobry den, nam sa pri milovani roztrhol kondom (mala som tesne po menstr.), Escapelle som uzila do 12 h. Do 24 h som zacala farbit na hnedo, boli ma brucho akoby som mala dostat menzes, navyse nevolnost. Vedlajsie ucinky su zrejme vyraznejsie a castejsie ako sa opisuje v pribalovom letaku. Navyse ucinnost na 84% sa mi zda dost nizka.
Neregistrovaný - Dadka, 20.10.2010 10:28
urcite to stoji len 640sk cize 21eur?
Neregistrovaný - , 3.4.2011 20:12
ESCAPELLE som užila v posledný den pouzitia cize do 72 h. stale ale krvacam a pritom som menzes tento mesiac uz mala.. je sanca ze som tehotna alebo je to sfarbenie normalne a bude to trvat este niekolko dni? co si mam o tom mysliet? prosim poradte mi som zufala :(
Neregistrovaný - Lucynka963, 17.4.2011 08:56, strange666(`na`)zoznam.sk
ano stoji to tolko.teda ja osobne som za to dala 22eur
Neregistrovaný - , 18.4.2011 09:38
chcem a opytat, ja som uzila tabletku pred tyzdnom aj nieco a teraz mam nejake bolesti, mam strasne nafuknute brucho, bolia ma ladviny, oblicka na lavej strane chcem vediet ci je mozne ze je to tym..a ci to neni aj tym ze mam pred menstruaciou..dakujem poslite mi odpoved na email
Neregistrovaný - Jaa, 5.11.2011 12:06, slnieckojany(`na`)azet.sk
Dobrý večer, chcem sa opýtat, či možem byt tehotná, ak sme s priatelom ležali na sebe nahý, no nevošiel do mna. dakujem za odpoved.
Neregistrovaný - eva, 13.3.2012 21:06
ahoj mam na predaj tabletku po ellaone do 5 dni. Kupila som ju nakoniec som ju nepoužila nebolo treba. Preto ak by mal niekto záujem kludne ma informujte na e mail verka14292@azet.sk
Neregistrovaný - verka, 25.6.2012 19:01, verka14292(`na`)azet.sk
Chcela by som informovat ohladom uzitia tabletky po, po nechranenom sexualnom styku, ale este pocas menstruacie, ci je tam riziko otehotnenia, alebo naopak.
Neregistrovaný - dana, 23.3.2013 11:36, petra.dujnic(`na`)centrum.sk
Dobrý deň. Mám obavy. S priatelom som mala pohlavný styk počas menštruácie(4 deň) a pretrhol sa nám kondóm. Tabletku escapelle som užila po 13-14 hodinách po tom. Žiadne vedlajšie účinky som nemala,len v ten deň ako som ju užila ma zaviedli do nemocnice a ma operovali na slepé črevo.Tak či to nejako neohrozilo ten účinok tej tabletky a dnes 26.7.2013 čiže 5 deň od užitia escapelle a od skončenia menštruácie som dostala znova menštruáciu a bez bolesti.Mávam nepravidelný cyklus 31-37deň.V auguste mám dostať menštruáciu normálnu 17. Tak sa trošku obávam čo to znamená či je to od tej tabletky a či mi môžu po tomto prísť v normálnom termíne a či mám ísť ku gynekologičke na prehliadku po 3 týždňoch od užitia escapelle ako sa píše v letáčiku.
Neregistrovaný - Dominika, 26.7.2013 18:19, domca2191(`na`)gmail.com
Ja som vyuzila tabletku 1x, ked nevydrzal kondom. Tiez mi nebolo vsetko jedno, ale ked ina moznost nebola...nakoniec to bolo maximalne v pohode. Asi som bola ukazkovy priklad, ale dalsi menzes bol uplne ok.
Neregistrovaný - Kamca, 6.12.2013 14:52, kamilakasd(`na`)gmail.com
Co pomozo po 5 tyzdnoch ????? Prosim o radu
Neregistrovaný - Eugenie, 15.5.2014 16:26, Eugenia66(`na`)azet.sk
Dobrý deň, nedopatrením som antikoncepciu neprestala užívať po 21. dňoch ale až po 24. dňoch. Namiesto do pondelku som užívala tabletky do štvrtku. Tri dni teraz neužívam. O desať dní ideme na dovolenku. Dostaví sa mi teraz menštruácia s oneskorením alebo mám radšej pokračovať v užívaní tabliet, aby sa menštruácia objavila až v ďalšom cykle?
Neregistrovaný - Martina Ďuricová, 14.7.2014 08:45, mm.duricova(`na`)gmail.com
Dobrý deň, v štvrtok som mala dostať menštruáciu ktorá neprišla, v sobotu som mala nechránený pohlavný styk a do 10 hodín som si vzala tabletku "po" a menštruáciu stále nemám aj keď prešlo už viac ako 5 dní od použitia tabletky "po".. mám sa báť že som tehotná alebo mi len tabletka "po" posunula cyklus ktorý mam aj tak dosť nepravidelný ?
Neregistrovaný - Domi, 22.8.2014 00:23, dominika.popovicova94(`na`)gmail.com
Dobrý chcem sa spýtať kde sa da tabletka escapelle kúpiť
Neregistrovaný - Dávid Podolsky, 2.1.2015 00:06, 12sponspop12(`na`)azet.sk
Dobrý večer dostala som sa do nepríjemnej situácie kedy som mala chránený pohl.styk ale kondom praskol a priateľ sa spravil do mňa hned do hodiny som zobrala escapelle ale ja mám plodné dni a obávam sa že tabletka nezaberie prosím súrne o radu či je to možne aby som bola tehotná aj ked som ju užila ale počas plodných dní.... ďakujem
Neregistrovaný - Zuzulik, 4.2.2015 17:46, korci(`na`)post.sk
Dobry den. V piatok som mala nechraneny pohlavny styk a v sobotu som uzila tabletku escapelle.bolo to do 24 hodin. V utorok som mala dostat menstruaciu ale neprisla a v stredu som len slabo spinila čo som nikdy nezvykla. Dosť sa stresujem tak myslim ze aj to vplýva na moj cyklus. Myslite ze môžem byt tehotná? .Ďakujem
Neregistrovaný - Ivana, 16.7.2015 09:08, ivka4495(`na`)azet.sk
Mozem uzit tabletku po ked este kojim???
Neregistrovaný - gabca, 19.7.2015 10:14, maslo.milos(`na`)gmail.com
Dobrý deň,v sobotu ráno som mala stik ale kondom sa nám pretrhol ale našťastie sa chalan do mňa neurobil ale pre istotu som si zobrala tabletku po, asi za hodinu od styku ale o hodinu aj niečo som mala hnačku, chcem sa opýtať že či to nejak narušilo tú tabletku alebo nie. Ďakujem vám
Neregistrovaný - Monika, 21.10.2015 17:43, badikovanikoleta(`na`)gmail.com
Prosim vas dnes som uzila tabletku po. Chcem sa opytat uz ked dme to posrali ci mozme mat sex nnaplno
Neregistrovaný - , 3.2.2016 20:06, malickaa4(`na`)gmail.com
dobry den 3x za jeden cyklus som uzila tabletku po mam len slabi vitok priesvitnej farby menstruacia mi meska 7den tet som si este nerobila dakujem za odppved
Neregistrovaný - Mária, 20.3.2016 13:51, mara1222(`na`)azet.sk
prosim vas pekne chcem sa spytat mala som pohlav.styk den pred menstruaciou ...a teras mi to meska skoro 2 tyzdne ..bol to moj prvy pohlavny styk
Neregistrovaný - Kamila, 17.5.2016 22:18, hena251(`na`)azet.sk
Ahoj uzivam som tabletky po, ale menstruaciou sa mi nedostavila do 5 dni od dna uzitia. Je to signal ze tabletka zlyhala?
Neregistrovaný - Frederika, 16.7.2016 14:53, goofy1(`na`)azet.sk
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či ESCAPELLE účinkuje aj cez plodné dni . Mám 18. deň cyklu čiže posledný cez ovuláciu a tabletku som užila hodinu od nehody . Bude účinkovať alebo sa mám báť ? ďakujem za odpovede
Neregistrovaný - somia, 22.6.2018 18:23, somia(`na`)azet.sk
Ahojte, moj problém je taky, ze od 22.6. do 26.6. Som mala menzes, 29.6. nechránený styk. Dva dni na to som vzala tabletku ellaone. Len sa bojim, ze nezabrala, dnes, 8.7. mam bolesti brucha ako pred menzesom a trosku ma bolia bradavky. Pred dvoma dnami som spozorovala aj výtok z bradaviek. Tak teraz neviem. Kedy si urobit test? Ako vlastne funguje ta tabletka? O kolko dni posunie ovulaciu? Ked mam sex pocas ovulácie, znamená to, ze aj v ten den otehotniem a na druhy den tabletka uz nema vyznam? Ci ako? Vsade sa píše, ze do 5 dni sa moze zobrat? Ale co ked mam sex prave pocas ovulácie? A ja ju užijem az o dva tri dni? Dufam, ze tu je nejaky gynekológ, ktory mi bude vediet odpovedat na vsetko, lebo sa idem zblázniť. Dakujem.
Neregistrovaný - Tvoja125, 8.7.2018 09:48, Tvoja125(`na`)azet.sk
Vážená Emilia, dúfam, že si tento príspevok prečítate, som tak vďačný a moje srdce je naplnené veľkou radosťou. Som hrdý na spoločnosť Annie Finance !! po prečítaní príspevku od vás emilia o Annie Terry na tejto stránke minulý týždeň v piatok som sa rozhodol kontaktovať Annie Financial Company v pondelok 12. novembra. Chcem všetkým informovať na tejto stránke najmä emilia, že som dnes úspešne dostala pôžičku. info.annie_finance@yahoo.com Modlím sa, aby každý, kto má finančné ťažkosti, mohol prečítať tento príspevok a obrátiť sa na Annie Terry, aby dostal finančnú slobodu. To nie je vtip, že táto spoločnosť je dobrá a ochotná vám pomôcť získať rýchly a cenovo dostupný úver.
Neregistrovaný - Julia, 14.11.2018 18:20, info.annie_finance(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!