lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nové zistenia z oblasti sexuality

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 12.3.2008
späť
Späť

Poslať
 

Sexuálne deviácie a ich liečba bola ústrednou témou 20. ročníka Bohnických sexuologických dní, ktoré sa konali 28. a 29. februára v Prahe. Konferencie sa zúčastnilo aj niekoľko odborníkov zo Slovenska.
 
Podľa vyjadrenia predsedníčky výboru Slovenskej sexuologickej spoločnosti MUDr. Danice Caisovej, prezentácie sa netýkali len úchyliek, ale i klasifikácie sexuálnych porúch a koncepcií sexuológie a medziodborovej spolupráce. „Opäť sa potvrdilo, že česká a slovenská sexuológia je jedinečná. Nikde inde na svete nemá taký silný interdisciplinárny charakter,“ zdôraznila D. Caisová.
 
Ktorý orgazmus je lepší?
Veľkú odozvu vzbudila prednáška amerického sexuológa, Stuarta Brodyho, žijúceho v Škótsku, podľa ktorého má pre ženu najväčšiu hodnotu vaginálny orgazmus. Tvrdí, že ženy, ktoré ho prežívajú, sú psychosexuálne zrelšie, čím vlastne potvrdzuje Freudovo učenie. Rozdiel medzi klitoriálnym a vaginálnym orgazmom možno podľa neho pozorovať aj na zmenách hormonálnych hladín prolaktínu, ktorý v podmozgovej žľaze potláča produkciu hormónov riadiacich ovuláciu. Táto teória má mnoho oponentov a v kuloároch pražskej sexuologickej konferencie sa o nej rozpútala búrlivá diskusia.
K zaujímavým témam patrila aj prednáška o atrofii, čiže zmenšení vaginálnej sliznice počas dojčenia, čo môže mať za následok koitálny a sexuálny diskomfort – nepríjemné pocity pri pohlavnom styku. Atrofia je pritom viazaná na frekvenciu dojčenia, nie na množstvo materského mlieka. Lieči sa aplikáciou estrogénového gélu do pošvy.
 
Po sexe viac túžia ženy
Viacero prezentácií sa týkalo sexuálneho života mužov po kastrácii a jej dopadoch na telesné a sexuálne zdravie. V tejto súvislosti je dôležitý najmä úbytok kostnej hmoty, čo je jeden z hlavných nežiaducich sprievodných javov kastrácie. Navyše muži po kastrácii častejšie ochorejú na rôzne telesné ochorenia, cukrovku či srdcovo cievne choroby. Sexuológovia sa tiež venovali výskytu sexuálnych deviácií pred pätnástym rokom veku, ktorých liečbu komplikuje skutočnosť, že nie sú trestne postihnuteľné.  Práve evolučná sexuológia ponúka možnosti liečby. V poznaní vlastnej sexuality a aj vlastnej deviácie získava muž náhľad a v kombinácii s liekmi sa riziko recidívy deviantného správania znižuje na minimum.
„Pomerne veľa priestoru dostali gay komunity. Na konferencii odzneli zaujímavé informácie o homosexuálnych dvojiciach žijúcich spolu päť až dvadsať rokov – kto hrá v páre akú rolu. Podľa najnovších poznatkov nemožno jednoznačne tvrdiť, že sa delia podľa heterosexuálnych pohlavných rolí a jeden z páru je viac feminínny a druhý viac maskulínny. Niekedy to platí, inokedy nie. Variácie ich spolunažívania sú oveľa širšie,“ dodala D. Caisová.
V závere Bohnických sexuologických dní odznelo jedno zaujímavé zistenie – muži sú svojím sexuálnym životom všeobecne spokojnejší, ale po sexe viac túžia ženy.
 
Skúsenosti zo Slovenska: Modrá linka a www.potencia.sk
Podľa skúseností MUDr. Caisovej otázok v online poradni neustále pribúda, pomerne zriedka sa vyskytujú otázky nekonkrétne, nezrozumiteľné či neprehľadné. Vidno, že Slováci sú v oblasti sexuality o niečo vzdelanejší ako v čase vzniku Modrej linky (0850 111 218) a web stránky www.potencia.sk. Najčastejšie otázky sa týkajú erektílnej dysfunkcie, predčasnej ejakulácie, neschopnosti dosiahnuť orgazmus, sťažností na frekvenciu sexuálnych stykov, nevery, promiskuity, výživových doplnkov. Najvýraznejšie sú zastúpené dve vekové kategórie - do 30 rokov a nad 50 rokov, zastúpenie pohlaví je vzácne vyrovnané. Ročne príde do online poradne vyše dvetisíc otázok.

Diskusia k článku:

To sa nik nic nepyta? :-)
Neregistrovaný - 6767, 13.3.2008 11:56
a co sa maju pytat ked si myslia ze uz vsetko vedia?
Neregistrovaný - , 13.3.2008 16:07
Hi lady.sk webmaster, Great content!
Neregistrovaný - , 28.1.2023 03:09, souza.forrest(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!