lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Streda, 17. Apríl, , Dnes oslavuje Rudolf
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
KEĎ ANI POČÍTANIE OVEČIEK NEPOMÔŽE...

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 30.11.2013
späť
Späť

Poslať
 

Spánok je veľmi dôležitý pre rast, vývoj a každodennú regeneráciu dieťaťa. O to, aby zaspali, sa niekedy hodiny čo hodiny usilujú rodičia, no  niekedy celkom zbytočne. Bezsenné a nepokojné noci škodia nervovému systému vášho dieťaťa, tie môžu mať aj za následok  rozpad osobnosti či  psychickú poruchu vašej ratolesti. Ako tomu zabrániť?!

Človek prespí  asi tak tretinu svojho života. Dospelý človek potrebuje 6 až 8 hodín plnohodnotného spánku, novorodenec by mal prespať väčšinu dňa (hoci tomu vždy tak nie je), ročnému dieťatku postačí 12 – 15 hodín denne, trojročné dieťa prespí dokopy počas dňa okolo 13 hodín, 4 – 9 ročné 10 – 12 hodín, 10 – 12 ročné 8 – 10 hodín, dospievajúcemu tínedžerovi stačí klasických 8 hodín dieťa. Spánok  by mal však obsahovať 20% snového spánku a 20% hlbokého spánku.

Ľudia v minulosti si spánkom vysvetľovali stav nečinnosti tela a mozgu. Oddych je síce súčasťou spánku, no aktivity počas dňa neznamenajú, že potrebujeme viac spať a zasa fyzicky odpočinok počas dňa odbúrava pocit spánku, skôr naopak.  Napriek tomu, že sa naše telá menej hýbu a počas spánku vydávame oveľa menej hluku, v našom mozgu a mysli sa odohrávajú dramatické zmeny. Niektoré nervové bunky v našom mozgu dokonca pracujú s 5 až 10 krát väčšou frekvenciou ako počas bdenia. Počas spánku sa telo regeneruje,  dopĺňa zásoby energie, obnovujú sa bunky, zlepšuje sa hojenie rán, syntetizujú sa nové bielkoviny, aktivuje sa náš imunitný systém. Akonáhle dieťa začne zaspávať v priebehu niekoľkých minút, začne sa skutočne ponárať do čoraz hlbšieho spánku. Prekonáva postupne štyri fázy, z ktorých posledná je hlboký spánok.  Kvalitný a nikým nerušný  spánok prispieva k pocitu sviežosti a duševnej pohody, ktorý dieťa potrebuje pre svoj vývoj,  vysvetľuje všeobecná lekárka pre deti a dorast MuDr. Alena Trellová. “ Podľa posledných štatistických údajov, deti strácajú 20% spánku denne a percentá stúpajú vďaka nesprávnej strave, závislosti na internete a televízií a nedostatočnej starostlivosti rodičov, ktorý sú permanentne v strese, alebo majú periodické pracovné zmeny. Podráždenosť, únava či nechuť do jedla, sú príznakmi, že vaše dieťa trpí nespavosťou.

Ako tomu zabrániť? „Dôležite je mať aj v spaní istý systém, režim. To znamená – rýchlo zaspávať v rovnakú dobu a budiť sa v rovnakú dobu. Veľmi pozitívne na nerušivý spánok pôsobí aj čítanie rozprávok, bozk od rodičov s prianím krásnych snov, voňavý kúpeľ, masáž či pohár teplého kakaa. Samozrejme, následné je dôležité tiché prostredie, tma, vlastná pohodlná postieľka s kvalitným matracom, obľúbená hračka –všetko symbiózne vytvára pocit istoty, čo je najdôležitejšia podmienka pre zdravý spánok, radí MuDr. Alena Trellová.

Dobrý spánok, keď je :

-          vyvetraná miestnosť

-          aspoň 0,5 hod. pred spánkom nepozerať televízor, alebo internet

-          pravidelný večerný rituál ( masáž, rozprávka, teplé kakao, alebo teplé mliečko s medom)

-          rovnaká hodina ukladania

-          dostatočná únava, nie však prehnaná

-          kvalitný detský matrac

Čo mohlo spôsobiť nespavosť dieťaťa:

-          niečo ho pre spaním rozrušilo ( televízia, ineternet..)

-          nemalo pred spaním svoj obvyklý rituál

-          úroveň hluku je vysoká

-          príliš ostré svetlo z ulice

-          v rodine je napätie, chýba pocit lásky, pohody a bezpečia

-          v miestnosti je príliš teplo, chladno, alebo sucho

-          matrac, na ktorom dieťa spí nezodpovedá jeho potrebám

-          išlo spať v inú hodinu

-          uložil ho niekto iný, ako je zvyknutý

Vyskúšajte: Detský matrac MIMI, Gumotex

Detský matrac Mimi od spoločnosti Gumotex je luxusný detský penový matrac - zdravotný matrac. Jadro tvorí špeciálna, vysoko pružná HR pena ("studená pena") o vysokej objemovej hmotnosti (40 kg/m3), ktorá vytvára dostatočne pevný a tvrdý podklad pre správne tvarovanie chrbtice rastúceho dieťatka. Jemné vlnité tvarovanie na oboch ložných stranách matraca naviac prispieva k lepšiemu prekrveniu tela. Matrac je vhodná pre obojstranné použitie a určená výhradne do detských postieľok. Poťah s detskými motívmi je snímateľný a prateľný. Mamička ma možnosť výberu unikátneho poťahu Jabu Pur, ktorý chráni bábätko. Poťah je paropriepustný, súčasne však vodeodolný, čo vytvára pre bábätko dokonalú ochranu a pocit pohody potrebný pre jeho kvalitný spánok. Matrac v poťahu spĺňa limity emisií VOC látok pre vnútorné prostredie pobytových miestností a zodpovedá požiadavkám na zdravotnú nezávadnosť podľa Öko-Tex Standard 100, trieda I vhodný pre deti do 3 rokov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!