Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/web/lady.sk/www/inc/poradna.php on line 709
Lady.sk
lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * Iné

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Keramická forma na bábovku<<Späť
Gianni, 4.3.2015 17:58 reakcii: 68   nove: 68  
Taká aktualizácia mojho predošlého príspevku...mám krásnu formu, ktorá sa javí ako fungl nová, tak ma napadlo, či nie je namieste ju 1x nechať vypiecť len tak naprázdno alebo to netreba??   <reaguj>

1)  Juraj.A, 4.3.2015 18:06
Podľa mňa asi zbytočné. Ak je to keramika, predpokladám že je samozrejme glazovaná a tá sa pri výrobe vypaľuje pri 980-1020°C       <reaguj>
2)  Gianni, 4.3.2015 18:09
áno áno Juri , je glazovaná..neviem už, odkiaľ to mám, ale viem, že to tak raz písali, tak som sa len chcela uistiť, ďakujem      <reaguj>
3)  Gianni, 4.3.2015 18:13
a ešte ma napadlo, či je zapotrebí ju vymasťovať a vysýpať múkou, ak je tam tá glazura?    <reaguj>
4)  Juraj.A, 4.3.2015 18:23
3. Tak toto Ti zodpovedne nepoviem, ale ja by som ju asi vymazal a vysypal strúhankou. Múkou vysýpam nerád, lebo sa mi zdá, že sa skôr pripáli.       <reaguj>
5)  Gianni, 4.3.2015 18:26
4) hmm tej nemám veru veľa a strúhanku mám taktiež spojenú s pečením slaných vecí, tak neviem...a čo taká detská krupica, keď už...?       <reaguj>
6)  Juraj.A, 4.3.2015 18:34
5. Tak to som naozaj neskúšal. Ja mám strúhanku jemnú, lebo keď nastrúham pečivo, tak ju preosejem cez sitko a je úplne, ako hrubá múka.       <reaguj>
7)  Gianni, 4.3.2015 19:08
ajeeej tak to ja mám kupovanú len, lebo nemám ten mlynček, takže preto...no ale asi to dám 50 na 50 so strúhankou a uvidím...ak sa to nevydarí, tak to budem u teba reklamovať ...alebo mi ju za trest upečieš ty       <reaguj>
8)  Juraj.A, 4.3.2015 19:12
7. Sranduješ? Ja som bábovku nerobil ani nepamätám. Ale si ma inšpirovala s tou formou. Nemám síce keramickú, ale starú smaltovanú ešte po babke. Asi si budem musieť niekedy precvičiť pečenie bábovky.       <reaguj>
9)  Gianni, 4.3.2015 19:16
Ja? Kdežeee, práve sa chystám na jednu z nich, tak dúfam, že vyjde... bábovky sú úžasná vecička, tak sa len do nich pusť a neoľutuješ si myslím       <reaguj>
10)  Juraj.A, 4.3.2015 19:22
9. Ja som v poslednej dobe prišiel na chuť niečomu inému. Prvé dva pokusy dopadli clkom dobre - dokonca až nad moje očakávanie a teraz to budem už len "pilovať" k dokonalosti.   

https://picasaweb.google.com/115603964216486270050/Banica    <reaguj>
11)  Gianni, 4.3.2015 19:30
10. no fíha    tá banica pochádza odkiaľ? mne to príde ako cesto z ťahanej štrúdle, do ktorého sa naleje sladká tvarohová plnka...ale asi sa mýlim, že?    <reaguj>
12)  Juraj.A, 4.3.2015 19:33
11. Banica je vraj bulharský národný koláč. Dá sa robiť aj na slano aj na sladko. Ja som robil na slano a vylepšil som ju tým, že namiesto balkánskeho syra som použil tvaroh s bryndzou 1:1 A je to robené s veľmi na tenúčko vyvaľkaného lístkového cesta. Napíšm Ti sem recept?    <reaguj>
13)  Gianni, 4.3.2015 19:39
tak ak možeš a máš čas s chuťou, tak kludne, poteším sa   a jako tak čítam, tak som ani nebola ďaleko od pravdy, takž to bude fajnotka    <reaguj>
14)  Gianni, 4.3.2015 19:40
a ako si spomínal tú smaltovanú formu po babičke - prosím ťa, skús jej zmerať priemer a výšku, díkes    <reaguj>
15)  Juraj.A, 4.3.2015 19:40
Nech sa páči, mám ju v receptoch, takže len skopírujem.

Ten recept na koláč je veľmi jednoduchý. Je síce iný, ako pôvodný, ale napíšem Ti moju verziu.
Potrebuješ 1 mrazené lístkové cesto, jeden kelímokPilos hrudkového tvarohu, 15dkg bryndze, tri vajíčka a asi 3-4 lyžice kyslej pochúťkovej smotany. Soľ, mleté korenie, mleté chili podľa potreby a trochu olivového oleja.

Rozmrazené lístkové cesto rozdelím na dve polovice. Prvú polovicu
rozvaľkám na pomúčenej doske tak na tenko, ako sa len dá, aby sa
netrhalo a bolo o kusisko väčšie, ako forma na pečenie piškótového
cesta, taká s tým vrúbkovaným okrajom, asi 2,5cm vysoká. Ja som ho
rozvaľkal na skoro celú dosku. Formu som vyložil papierom na pečenie
a položil to vyvaľkané cesto. Upravil tak, aby pekne sedelo vo forma a
okraje som nechal na každú stranu vonku z formy. cesto jemne potrieť
olivovým olejom a medzi prstami rozmrviť tvaroh a bryndzu a rovnomerne
posyoať cesto. Posoliť, pokoreniť a posypať pomletou chili paprikou.
Druhú polovicu cesta tak isto rozvaľkať na tenko a nakrájať na pásiky
asi 5cm široké, ako na rezance do polievky. Zobrať jeden pásik a
stočiť ho asi trikrát po dĺžke, aby vznikla taká ako vrtuľka. Také
štyri pásiky položiť jeden vedľa druhého do formy tak, aby medzi nimi
ostala medzera. Zase posypať tvarohom a bryndzou, posoliť, pokoreniť
posypať mletým chili. Potom položiť ešte jednu vrstvu stočených pásov
cesta a zase posypať tvarohom a bryndzou. Potom si rozmiešať v hrnčeku
tri vajíčka s kyslou smotanou a celé to rovnomerne zaliať. Po zaliatí
tie časti cesta, ktoré boli momi formy preložiť dovnútra a celý vrch
tak prikryť. Cesto na povrchu potrieť trochu olivovým olejom a dať do
vyhriatej rúry piecť na 180°C na 45-50 minút. Uvidíš podľa toho, aby
to bolo na povrchu upečené pekne do hnedasta a do krehka. Po vybratí z
rúry som vrch potrel strúhaným cesnakom v osolenom olivovom oleji.
Hotovo. Práve nebuď nedočkavá a nechaj to chvíľu vychladnúť, aby si
nedopadla ako ja pri prvom pokuse, že ešte z horúceho mi vytiekla
brandza. Nemusíš to nechať úplne vychladnúť, teplá sa to už dá krájať
a konzumovať. Dobrú chuť.    <reaguj>
16)  Gianni, 4.3.2015 19:58
hmm to musí ale chutiť, a teraz při pc by mi to bodlo s nejakým zeleninovým šalátom mňam..ešte raz ďakujem za recept    a náhodou tú formu si nepozeral, prosím?    <reaguj>
17)  Juraj.A, 4.3.2015 20:00
16. Nieje za čo. Niečo som prehliadol? Akú formu som mal pozrieť? Pripomeň mi, ja som už sklerotik...       <reaguj>
18)  Juraj.A, 4.3.2015 20:06
16. Jáááj, už som našiel. Sklamem Ťa, nezmeriam ju, lebo ju mám na chalupe a teraz som niekde úplne inde. Ak ma moja hlava nesklame, tak cez vékend. OK?       <reaguj>
19)  Gianni, 4.3.2015 20:18
jasné, v pohode...len ma zaujalo to, že je smaltovaná a tuším ju máš aj v albume, na ktorý si mi dal link, a vyzerá skoro ako tá moja, v ktorej mi to cesto pretieklo a tebe, zdá sa, na tých fotkách bolo akurát...tak preto som chcela vedieť tie miery tej bábovky, príp. aj recept na to cesto, ktoré si do formy použil, že ti neutieklo von    <reaguj>
20)  Juraj.A, 4.3.2015 20:30
19. V tom albume som pri prvom pokuse použil klasickú tortovú formu a pri druhom pokuse formu na pečenie piškótového cesta. Takú asi 3cm hlbokú s vrúbkovaným okrajom. Aj ten recept je písaný na tú druhú formu.       <reaguj>
21)  Gianni, 4.3.2015 20:35
20) joj ale ja sa už dávno nepýtam na ten recept, ale na tú smaltovú bábovkáreň, ale aj tak vďaka za pripomenutie       <reaguj>
22)  Juraj.A, 4.3.2015 20:38
20. Ja už ani neviem, čo všetko mám v albume. Ale tuším som tam aj nejakú bábovku mal...       <reaguj>
23)  Gianni, 4.3.2015 21:56
22) no to bola asi ona, čo som teda videla    inak bábovka sa už pečie - nakoniec som formu vytrela domácou bravčovou masťou a vysypala strúhankou a hrubou múkou pol na pol...tak uvidíme, čo z to všetkého vzíde    <reaguj>
24)  Juraj.A, 4.3.2015 22:03
23. Tak nech sa podarí.    Niekedy vyskúšaj bábovku tak, že do cesta dáš pred pečením marhule, alebo nejaký džem. To je tiež veľmi dobré.       <reaguj>
25)  Gianni, 4.3.2015 22:40
no to dávam džem aj zavárane ovocie, keď robím perníkovú a dodá jej úžasnú chuť aj vláčnosť. Pomaly dopekám, tak idem kuk, či už je       <reaguj>
26)  Juraj.A, 4.3.2015 22:51
25. A ešte ju budeš teraz aj konzumovať?       <reaguj>
27)  Gianni, 5.3.2015 07:24
26) no nebudem už nikdy, lebo po vyklopení som zjistila, že upečený bol len asi centimetrový okraj a zvyšok zostal tekutý, a to som pritom cesto počas pečenia skúšala špajdlou x krát, takže krásne letelo všetko do smetiaka... no nič, keramika je niečo iné než teflón, musím si to už zapísať za uši       <reaguj>
28)  Juraj.A, 5.3.2015 07:51
27. No tak to nieje dobrí správa. A ja som rábo čakal na kúsok bábovky ku káve. Asi tá keramika potrebuje iný čas pečenia a možno aj inú teplotu. Škoda.       <reaguj>
29)  Juraj.A, 5.3.2015 07:51
.. dobrá správa a ráno...       <reaguj>
30)  Gianni, 5.3.2015 12:43
ach jaj teraz to skúšam znova na vyššej teplote aj s teplovzduškou už 2 hodky a zasa centimeter upečený a celá celučká je tekutá, tak ja už neviem, je mi to ľúto znova vyhodiť       <reaguj>
31)  Gianni, 5.3.2015 12:44
inak krásny polozamračený a polozasnežený deň aj tebe       <reaguj>
32)  hexenschuss, 5.3.2015 18:18
Hmmm, to je škoda
Pekavam na Vianoce babovku v tvare ryby v keramickej forme, na 180 stupňov, hodinu a 10 minut, bez fukania    <reaguj>
33)  Juraj.A, 5.3.2015 18:20
30. Neboj sa ešte zopár pokusov a nájdeš ten správny grif, ako na to.       <reaguj>
34)  Gianni, 5.3.2015 19:26
32) hmm tak som sa dočítala, že keramika je vhodná práveže na tvary, ktorý máš napr. aj ty, lebo klasický tvar bábovky sa vraj v nej pečie veľmi dlho, čo nakoniec aj bola pravda    <reaguj>
35)  Gianni, 5.3.2015 19:27
33) tak nakoniec som sa naštvala a dala to takmer až namaximum a po 3a1/4 hod bola upečená..je sice trošku tuhšia, ale dá sa zjesť, teraz to už fakt len vypilovať..hádam budeš mať nakoniec recht       <reaguj>
36)  Juraj.A, 5.3.2015 19:31
35. No vidíš, už do víkendu budeš mať všetko pod kontrolou.       <reaguj>
37)  Gianni, 5.3.2015 19:42
no uvidíme, ale ak to pojde tak, ako si myslím, tak to budem každú chvílu utekať k rúre a točiť gombíkmi jako divá       <reaguj>
38)  Juraj.A, 5.3.2015 19:49
37. Nemaj strach, naučíš sa v nej piecť a uvidíš, ako si ju obľúbiš.    Ja strašne rád pečiem v kuchynskom sporáku na drevo mäso, kačicu a robím šólet v hlinenom rímskom pekáči. To má to jedlo celkom inú chuť. A tiež som musel prísť na to, že ako sa v tom pečie.       <reaguj>
39)  Gianni, 5.3.2015 20:00
38) asi mi neuveríš, ale před malou chvílou som poškulovala po hlinených rímskych pekáčoch priamo na kačku, ktorú zbožňujem a teraz ty s tým vyrukuješ, toto mi nerob, lebo......         <reaguj>
40)  Juraj.A, 5.3.2015 20:01
39.       <reaguj>
41)  Gianni, 5.3.2015 20:10
ale je veru zaujímavé a cti hodné, že aj chlap sa takto seriózne venuje kuchárčeniu, klobúk dolu    <reaguj>
42)  Juraj.A, 5.3.2015 20:14
41. Ďakujem pekne. To je jeden z mojich viacerých koníčkov. Len keby času bolo viac.   
Ak Ti môžem poradiť ohľadom toho rímskeho pekáča (hrnca) tak si zaobstaraj taký, ktorý je z vnútornej strany glazovaný. Neglazovaný sa dosť ťažko umýva a navyše neglazovaná hlina napáchne tým, čo si varila. Teda ak budeš náhodou robiť niečo aromatické, s cesnakom, bylinkami a potom budeš chcieť robiť niečo iné, bude to cítiť. To je len môj názor. Sú ľudia, ktorí zase naopak zastávajú pečenie v neglazovanom.       <reaguj>
43)  Gianni, 5.3.2015 20:56
42) tak kao inak s galzúrou na večné časy!!Aj bábovku mám zvnútra galzovanú, a tak krásne ju šlo vymazať a pomúčiť a hneď po vybratí z rúry upečená bábovka krásne vypadla von z nej...čo som čítala, tak tie formy s glazurou len zvonku v rúre strašne čadili a čmúdili, takže aspoň to ma teší, že ja takú nemám    <reaguj>
44)  vrcharka, 5.3.2015 22:27
mla si ju prazdnu dat vypiect.. a piskotove cest o sa pecoie tak zae sucasne v niecom das vodu do ruchy..

precitj disjusie na netem vareche a pod..

kuk http://sem-tam.blog.cz/1111/plnena-vanocka    <reaguj>
45)  Gianni, 6.3.2015 09:51
44) vďaka vrcharka za link, ale ten už mám dávno pozretý..a k tomu vypečeniu - načo to robiť, keď tá keramika je vypálená pri oveľa vyšších teplotách a má glazuru...?A aj keby sa vypálila, pochybujem, že by sa cesto upieklo za menej než hoďku, ako je tomu napr. u bábovk. venca....ale s tou vodou do rúry si ma prekvapila - to používam často, ale pri tomto ma to nenapadlo...može sa to tak robiť, aj keď do ofrmy dám napr. kysnuté cesto, nevieš?    <reaguj>
46)  Juraj.A, 6.3.2015 21:12
Práve som meral tú formu, tak vysoká je 14cm a priemer hore 26cm.       <reaguj>
47)  Gianni6, 6.3.2015 21:17
47) a zrovna ma sem na lady niečo tiahlo a ľaľa- nový príspevok    no super ďakujem za rozmery, jako čítam, ty ju múš oveľa vačšiu od tej mojej...aj prozradíš tvoj recept, ktorý si použil a máš ho aj na tvojich fotkách v albume?    <reaguj>
48)  Gianni6, 6.3.2015 21:19
48) a keď si tu, tak sa ťa hneď spýtam na ten rímsky hrniec...práve som volala s rodičmi a vraveli, že v pivnici majú jeden taký odložený, ale nevedia, jako s ním zaobchádzať...nemožeš napísať sem pár tipov na jeho použitie, aby fungoval tak, ako má ? ďakujem       <reaguj>
49)  Juraj.A, 6.3.2015 21:25
47. Recept na bábovku mám len jedne, od mojej mamy a tá ho mala určite od svojej mamy. Neviem, či je práve taký najlepší, ale robím podľa neho.

Bábovka

2 hrnčeky hrubej múky
1 hrnček práškového cukru
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajíčka
1 prášok do pečiva
2 lyžice kakaa


Všetky suroviny okrem kakaa spolu dobre premiešame.Polovicu cesta dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy.Do druhej polovice cesta pridáme kakao,zamiešame a vylejeme do formy.Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút.
   <reaguj>
50)  Juraj.A, 6.3.2015 21:27
48. A ten rímsky hrniec je z vnútra smaltovaný, či nie? So smaltovaným som nerobil žiadny cirkus. Vložil som do neho všetko, čo do pripravovaného jedla patrilo a robil som tri hodiny.
Ak máš neglazovaný, tak ten treba namočiť na dlhšiu dobu do vody, aby tá hlina nasiakla vodou, lebo inakšie by praskol (aspoň tak hovoria skúsení) A potom v ňom pečieš, či dusíš tak isto, ako aj v glazovanom.       <reaguj>
51)  Gianni, 6.3.2015 21:28
ten recept vyzerá jednoducho, a práve také veci sú vačšinou tie najlepšie, tak si asi spravím túto pre seba a malú a inú, citrónovú pre polovičku...ozaj a z tej hrubej múky nie je tuhšia?    <reaguj>
52)  Gianni, 6.3.2015 21:30
50) aha to je teda tak ľahké? a ja že třeba nejaké úkony před tým robiť a podobne...inak asi je glazovaný si myslím...a dá sa v tom robiť aj kura? a pečie sa to podobne jako v klasickom pekári, len o niečo dlhšieu tipujem a na konci sa to veko dá dole, tak?    <reaguj>
53)  Juraj.A, 6.3.2015 21:34
51. Neviem inú som neskúšal. Ja by som sa skôr bál, či by z hladkej múky nebola moc taká hutná, ťažká. Vyskúšaj a možno ma budeš preklínať.   
V galzovanom urobíš hocičo a ak chceš mať kura s chrumkavou kožou, tak samozrejme ku konci pečenia to musíš dopiecť odokryté. Ono sa to v podstate v tom rímskom hrnci dúsí v pare, Skoro ako tlakový hrniec. Také veci, ako sviečková, ktorú robíš na zelenine, guláš, nejaké dudené hovädzie, na to je úplne ako stvorený.       <reaguj>
54)  Gianni, 6.3.2015 21:40
53) no ja bábovku robím vačšinou len z polohrubej, výnimkou ej eln tá polovičiakova citrónová z hladkej múky, ktorá je fakt jak vata...tak skúsim aj tvoju, neboj a keď, tak ti ju pošlem poštou aj s navrátením financií za ňu utratených    s tým rímskym hrncom si ma prekvapil, že guláš al. sviečková sa tam dá robiť,...ma to normálne láka, len sa bojím, že mama bude proti kvoli tomu dlhúmu pečeniu, ona je háklivá na časy pečenia, a stále opakuje, že ak jej odíde trúba, tak kto jej zaplatí novú       <reaguj>
55)  Juraj.A, 6.3.2015 21:40
Idem si ja ľahnúť, lebo dnes som od pol piatej na nohách a mám za sebou 600km jazdy autom.       <reaguj>
56)  Juraj.A, 6.3.2015 21:42
54. Jááááj... tak to ja som zase naopak zástanca dlhých časov prípravy. Ja večer nasolím kačicu a robím ju od rána od pol ôsmej do pol dvanástej. Sviečkovú rovanako. Na najslabšie, ako sa len dá a stráááášne dlho.    <reaguj>
57)  Gianni, 6.3.2015 21:43
ajajaaj to poznám ...toľko jazdíme aj my za našimi a poviem ti, že taká dlhá cesta a u nás ešte aj s malým bábom je riadna fuška, tak si len choď odpočinúť. A ešte raz ďakujem za rady      <reaguj>
58)  Juraj.A, 6.3.2015 21:44
57. Nemáš za čo, dobre sa s Tebou debatuje. Ahoj.       <reaguj>
59)  Gianni, 6.3.2015 21:45
56) no to aj ja rada dlho varím, aj keď tu každý kuká na mňa jak na blázna, kačku sme mali před 2 tt a tiež som ju mala cez noc v chlade pripravenú ; 5 hod pečenia pomalého, ale tak vieš, staršia generácia naučená šetriť, tak s ňou tak ľahko nepohneš...    <reaguj>
60)  Gianni, 6.3.2015 21:46
58) uff ty lichotník    máš zato jedno (bezvýznamné) plus         <reaguj>
61)  Gianni, 8.3.2015 13:45
Juraj, mal si pravdu, dnes v nedeľu som mala druhý pokus s tou formou a čuduj sa svete, za hodinu na 200°C+plech s vodou (minule 3 hod a 190°C+teplovzduch) sa mi podarila nádherná bábovka, až mis rdce piští, no a k tomu bola výborná slepačo-bravčová polievka a sviečkovica s knedľou, ktorá sa mi ešte tiež taká dobrá nepodarila nikdy, no proste dnes nechápem, že slniečko nesvieti len vonku, ale aj u mňa vo vnútri       <reaguj>
62)  Gianni, 8.3.2015 13:46
Jaj a aby som nezabudla: ďakujem za blahoželanie k MDŽ, potešilo a veľmi, a s každým ďalším rokom ma toto teší viac a viac, jedno od koho dostanem blahoprianie      <reaguj>
63)  Juraj.A, 8.3.2015 14:08
61. Tak gratulujem. A teraz mi ešte prezraď, tú sviečkovú si robila už v rímskom hrnci, či ešte nie?
62. Nemáš za čo.       <reaguj>
64)  Gianni, 8.3.2015 14:18
61) nie nie , ten hrniec majú moji rodičia doma a je celý glazovaný, jako mi už stihli prezradiť... sviečkovú som teda robila v mojom liatinovom hrnci, ale tak rada by som sa spýtala teba , že jako ty robíš sviečkovú v tom rímskom hrnci- to na dno dáš zeleninu, nato maso opecene na panvici, a zalejes to a nechas piect zakryte, a nakoniec len odokryjes, maso vyberies a masu rozmixujes ci si to az moc lahko predstavujem????
Ozaj a ten rimsky hrniec sa dava do studenej al. uz vyhriatej rury? A asi na kolko stupnov??
Dakujem za odpověď      <reaguj>
65)  Gianni, 8.3.2015 14:19
63) tak aspoň symbolicky ti posielam kusok tej krasnej vatovej bábovky, co tu prave s dietkom jeme, a za pohar cervenho cabernetu, co tu caka na vypitie       <reaguj>
66)  Juraj.A, 8.3.2015 14:36
64. Na spodok rímskeho hrnca poukladám na tenko nakrájené plátky údenej slaniny, aby bola po celom dne. Všetkú zeleninu, teda mrkvu, petržlen, trochu zeleru, pór a cibuľu nakrájam na kolieska. Na slaninu dám vrstvu zeleniny (zo všetkého trochu) pridám čierne a nové guličkové korenie, dva-tri bobkové listy (ja dávam hodne korenia) a posypem trochou vegety. Na to položím mäso, ktoré mám prešpikované údenou slaninkou a nasolené (ako špikojem špikovacou ihlou, tak aj robím hlboké vpichy a prstom do vnútra vtlačím soľ) A potom zase na vrch mäsa poukladám na tenko nakrájané plátky údenej slaninky, pridám zvyšnú zeleninu, zase posypem čiernym a novým guličkovým korením, položím zase dva-tri bobkové listy a posypem trochou vegety. Ja dávam zeleniny dosť veľa, takže mäso je celkom zakryté a ani ho nieje vidieť pod vrstvou zeleniny. Podlejem cca pol litrom vody a dám na noc do chladničky. Na druhý deň skoro ráno dám mäso na úplne slabý plyn do rúry, alebo do kucjynského sporáku dusiť. Dusím ho celý čas zakryté, iba občas pozriem, či nieje treba podliať vodou. Po cca troch hodinách je mäso úplne mäkké, vyberiem ho na tanier a z toho, čo ostalo v pekáči povyberám guličky korenia a bobkový list. Pridám asi za polievkovú lyžicu plnotučnej horčice, jednu-dve kyslé smotany a podľa potreby mlieko a všetko rozmixujem do hladka ponorným tyčovým mixérom. Na koniec ešte podľa potreby dochutím. Nerobím žiadnu zátrepku ani zápražku. Potom mäso nakrájam na plátky, poukladám na tanier a zalejem šťavou.   
a ďakujem za bábovku. Viem si predstaviť, aká je dobrá.       <reaguj>
67)  Juraj.A, 8.3.2015 14:38
Ešte jedna otázka ostala nezodpovedaná. Ja dávam do studenej rúry a na koľko stupňov, to naozaj neviem, lebo ani na sporáku a ani na plynovej rúre nemám termostat, takže tak podľa oka. Najprv na silno, aby sa to zohrialo a začalo dusiť a potom dám na úplné minimum. V teplovzdušnej som ešte sviečkovú robiť neskúšal.       <reaguj>
68)  Gianni, 8.3.2015 15:11
aha tak je to približne tak, jako som si myslela, ďakujem ešte raz za obsiahlu odpoveď    Hádam sa mi na Veľkú noc podarí prísť domov na Slovensko a budem mať možnosť vyskúšať ten hlinený zázrak    <reaguj>
Prispievať môžu len registrovaní používatelia. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!