lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Rozvoj imunity od prvých dní

  Spracoval(a) : Katarina
Dátum : 15.2.2011
späť
Späť

Poslať
 

Imunitný systém je jednou z najdôležitejších životných funkcií človeka. Určitá časť jeho vývoja začína už v mamičkinom brušku, po narodení však imunitný systém musí začať fungovať sám. Sú však spôsoby, ako mu účinne pomôcť!

 

Určitá časť imunitného systému dieťatka sa tvorí už u mamičky v brušku – je to tzv. primárny imunitný systém, ktorý je do istej miery ovplyvňovaný genetickými dispozíciami oboch rodičov. Mnohé je možné ovplyvniť i v čase tehotenstva samotným správaním budúcej mamičky. Zvlášť vtedy, ak sa vyskytujú v rodine poruchy imunity a alergie, mala by sa poradiť so svojím lekárom o prípadnej úprave svojho životného štýlu – či už pôjde o zmeny v jedálničku alebo úpravu a odstránenie prípadných alergénov z prostredia, kam si malého človiečika prinesie.

 

Pôrod – prvý krok do sveta baktérií

 

Prirodzený pôrod je pre dieťatko veľmi užitočný. Pri putovaní pôrodnými cestami prichádza do styku s baktériami, ktoré stimulujú jeho imunitný systém a pripravujú ho na nápor infekčných zložiek v jeho novom okolitom prostredí.

Už v prvých hodinách po pôrode prebieha veľmi dôležité osídľovanie slizničných povrchov dýchacieho, močového, predovšetkým však tráviaceho ústrojenstva infekčnými činiteľmi, predovšetkým baktériami. Tráviaci trakt novorodenca je v okamihu pôrodu sterilný. V priebehu niekoľkých ďalších hodín ho osídli množstvo baktérií, ktoré pochádzajú z pôrodných ciest matky, ale i z okolitého prostredia a potravy. Takmer 80 % imunitného systému je v črevách – preto je tak dôležitá kolonizácia čriev baktériami v priaznivom pomere pre rozvoj a správne fungovanie obranyschopnosti. „Črevná mikroflóra dieťaťa je najzdravšia vtedy, ak je bohatá na bifidobaktérie,“ vysvetľuje MUDr. Sabina Legnerová, odborník na detskú výživu. Materské mlieko výrazne podporuje rast týchto „priateľských“ baktérií vďaka svojmu unikátnemu zloženiu, ktorých je prirodzeným zdrojom. Pri každom dojčení sa naviac zloženie materského mlieka mení podľa aktuálnej potreby dieťaťa.

 

Probiotický ochrancovia zdravia

 

Obranné látky z primárneho imunitného systému, ktorý si dieťa prinieslo na svet ešte z maminho bruška, dokážu zabezpečiť prvé týždne života. Postupne sa však táto ochrana znižuje a začína sa budovať vlastný imunitný systém dieťaťa. Približne v 3. až 6 mesiaci dochádza k prechodnej nedostatočnosti imunitného systému. Preto je práve v tomto období také potrebné dodať jeho telíčku dostatočné množstvo obranných látok zvonka – prostredníctvom potravy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je mamičkám odporúčané dojčenie najmenej do 6 mesiacov veku dieťaťa. Nie všetko je však ideálne a nie všetkým mamičkám je dopriate dojčiť tak dlho, ako by si predstavovali. Preto by mali svojmu bábätku dať dojčenskú výživu, ktorá sa čo najviac podobá materskému mlieku. Napríklad takú, ktorá obsahuje vyvážené množstvo optimalizovanej bielkoviny OPTI PRO, polynenasýtené mastné kyseliny LC-PUFA podporujúce duševný vývoj a správnu psychomotoriku a tiež priateľské baktérie BIFIDUS BL.

 

Dojčenská výživa Nestlé BEBA 2 Pro obsahuje živé probiotické kultúry BIFIDUS BL., ktoré pomáhajú chrániť dieťatko posilňovaním zdravej črevnej mikroflóry, špeciálnym procesom získanú zmes bielkovín Opti Pro2, ktorá zodpovedá nutričným potrebám dieťaťa a nezaťažuje detské orgány a polynenasýtené mastné kyseliny DHA a ARA, ktoré prispievajú k rozvoju psychomotorického vývoja dieťatka. Táto pokračovacia dojčenská výživa posilňuje obranyschopnosť organizmu v kritickom období odstavenia dieťaťa alebo v čase zavádzania nemliečnych príkrmov, keď je dieťa vystavené vyššiemu riziku vzniku hnačiek a infekcií. Je vhodná pre deti od ukončeného 6. mesiaca, prípadne po porade s lekárom od ukončeného 4. mesiaca. 

 

Teraz nájdete náhradnú dojčenskú výživu BEBA v novom, luxusnom obale, ktorý mamičkám zjednoduší a uľahčí orientáciu v jednotlivých stupňoch. Zloženie a obsah účinných zložiek zostáva rovnaké – BEBA PRO je PROfesionál v oblasti dojčenskej výživy.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!