lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Špargľa je kulinársky hit

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 23.5.2013
späť
Späť

Poslať
 

 

Špargľa biela sa stáva na jar obrovským hitom nielen na tanieroch začínajúcich gazdiniek, ale aj skúsených šéfkuchárov v špičkových hotelových reštauráciách. Práve teraz zbierajú pestovatelia úrodu a sú schopní pokryť dopyt denne čerstvými dodávkami tejto výživnej zeleniny. Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa k nám väčšinou dováža z celého sveta a máme ju k dispozícii počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie. Výživové hodnoty oboch typov sú porovnateľné, len bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie pod zemou. Menej známa fialová špargľa zase obsahuje väčšie množstvo cukru.    

 

Pri nákupe špargle odporúča Tomáš Sika, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, zamerať sa na jej čerstvosť. „Špargľa by mala byť pružná, pevne tuhá a nesmie sa ľahko ohýbať. Ak sa ju snažíte zohnúť, mali by ste mať pocit, že vám skôr v ruke praskne, ako sa zohne,“ radí T. Sika. Tiež sa pozrite dolu na jej rez, pretože niekedy zvykne plesnivieť, najmä pokiaľ bola dlhšie skladovaná. „Ochutnajte zo šupky, nemala by byť až príliš horká,“ dodáva šéfkuchár.

 

Povestnej horkosti sa pohodlne zbavíte pri varení. „Pripravte jednoduchý kúpeľ v osolenej vode, do ktorej pridáte trochu cukru a niekoľko plátkov citróna. Ten nielen potlačí jej horkosť, ale pozdvihne a zvýrazní jej chuť. Prípadne pridajte do vody kúsok chlebovej kôrky,“ hovorí T. Sika.     

 

Špargľu môžete v kuchyni využiť celú. Keďže biela špargľa je drevnatejšia, vždy ju ošúpte. Šéfkuchár odporúča zakrojiť ju na spodku, po uvarení je výrazne vidieť, kde končí jej drevnatosť. Zelenú stačí umyť a očistiť, zelená baby špargľa sa dokonca dá chrúmať aj surová, prípadne ju môžete položiť priamo na gril bez predvarenia. „Šupky a spodok z bielej špargle si nechajte napríklad na vývar, ktorý môžete použiť do polievky alebo poliať ním rizoto, či cestoviny. Strednú časť použite priamo v jedle a špičku – kvetinku využijete pri dekorácii na tanieri,“ radí T. Sika.   

 

„Špargľa je už niekoľko sezón kulinárskym hitom, a preto má svoje miesto aj v hotelovej reštaurácii,“ vysvetľuje Ladislav Olcsváry, riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum. Jej zaradenie do menu má podľa neho svoje opodstatnenie vzhľadom na zdravotné benefity, ale aj pestré možnosti prípravy. „Jednak je vďačnou surovinou pre našu kuchyňu,  no je veľmi obľúbená aj medzi hosťami, či už vo forme predjedla, polievky, hlavného jedla alebo dezertu,“ dodáva hotelier.

 

Reštaurácia Signature ponúka svojim hosťom špargľu v spojení s tradičnými našskými špecialitami. Ako predjedlo si môžete dať  šalát zo záhoráckej špargle s marinovaným pstruhom, či špargľovú krémovú polievku so sušenou slovenskou šunkou. Viaceré spôsoby prípravy špargle si vychutnáte napríklad pri varenej špargli so slovenským modrým syrom, bylinkovou strúhankou a šalátom z bulguru, restovanej špargli, farmárskymi kuracími prsiami, grilovanými zemiakmi a žĺtkovou omáčkou. Ochutnať môžete netradičné domáce zemiakové gnocchi so špargľou, hráškom a jarnou cibuľkou a syrom vršatec, alebo rizotom zo špargle a paradajkovým concassé. 

 

Sezóna špargle prichádza so sezónou jahôd, jej spojenie si môžete vychutnať v reštaurácii Signature s dezertom Špargľové crème brûlée s jahodovým šalátikom, ktoré si podľa priloženého receptu môžete pripraviť aj doma.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!