lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tradičný i menej tradičný cukor. Viete ako ho používať?

  Spracoval(a) : Monia
Dátum : 30.4.2014
späť
Späť

Poslať
 

Hnedý, alebo biely? Repný, alebo trstinový? Existuje veľa druhov cukru, ktoré sa môžu líšiť nielen pôvodom a cenou, ale i spôsobom použitia.

Zatiaľ čo v minulosti bol trh s cukrom pomerne jednotvárny, dnešný spotrebiteľ si má z čoho vyberať. Na pultoch predajní sa môžeme stretnúť s cukrami naozaj od výmyslu sveta. Majú rôznu farbu, veľkosť kryštálov i balenia, ale napríklad i výrobcu. Nie je jednoduché sa v takejto ponuke vyznať. Pomôcť zorientovať sa pri výbere môže aj znalosť základných pojmov súvisiacich so svetom sladkých kryštálikov.

Cukor a cukry

Pred tým, ako sa zoznámime s rôznymi druhmi cukru, je dôležité objasniť  si pojem najzakladanejší a tým je cukor. Totiž nie všetko čo je sladké môžeme takto označiť. Cukor je čistá prírodná sacharóza patriaca do skupiny disacharidov a vyrába sa z  cukrovej trstiny a z cukrovej repy. Teda len repný a trstinový cukor možno pomenovať ako tradičný „cukor“. Sacharóza sa v našom tele po konzumácii rozkladá na monosacharidy glukózu a fruktózu, čo sú podstate jednoduché cukry. Tie organizmus ďalej spracováva a získava z nich energiu. Odporúčaný denný príjem cukrov pre dospelých nie je viac ako 90 g a je potrebné kalorický príjem v ňom obsiahnutý regulovať, vhodne vyvažovať pohybom a dbať na pestrosť stravy.

Do všeobecnejšej skupiny cukrov však patrí aj množstvo iných látok, s ktorými sa často stretneme najmä na etiketách s nutričným zložením výrobku. Mnohokrát sa pojmy cukor a cukry zamieňajú a to buď zámerne, alebo len na základe nedostatočných znalostí. Zákazník a spotrebiteľ však v oboch prípadoch získava rad neúplných a dokonca i zavádzajúcich informácií. Je veľmi časté, že v zložení výrobku býva cukor nahrádzaný lacnejšími, no stále použiteľnými druhmi sladidiel. Najčastejšie sa jedná o obilné sirupy vyrobené z kukurice alebo pšenice – glukózo-fruktózový sirup, vysoko-fruktózový kukuričný sirup HFCS (z angl. high fructose corn sirup = HFCS), obilné slady a podobne. Tieto látky navyšujú v produktoch obsah cukrov, nie však repného cukru ,sacharózy, čo z etikety nie je vždy zrejmé. Napríklad vysoko-fruktózový kukuričný sirup  sa v súčasnosti pridáva do mnohých potravinárskych výrobkov. Špeciálne  nápoje s prídavkom HFCS sú veľmi sladké, čo môže byť základom pre vzťah medzi obezitou a nadmernou konzumáciou  sladených nealkoholických nápojov.

Druhy a ich použitie

Ponuka predajní je však najbežnejšie zostavená predovšetkým z repného a trstinového cukru, prípadne ovocných cukrov. Prídavné cukry a sladiace sirupy sú častejšie súčasťou hotových produktov, ako samostatného predaja. O to obozretnejší by sme mali pri ich konzumácii byť.

Z hľadiska pôvodu cukor delíme na už spomínaný repný a trstinový cukor.  / Vizuálny rozdiel medzi rafinovaným repným a trstinovým cukrom nie je/. V obchode ponúkaný  Repný cukor je väčšinou bielej farby, zatiaľ čo trstinový máva celú škálu farieb od zlatej až po sýto hnedú.

Biely repný cukor

Jedná sa o čistú prírodnú sacharózu zbavenú nečistôt. Repný cukor sa najčastejšie vyrába v Európe, je preto pre náš organizmus najprirodzenejší. Na Slovensku v súčasnosti fungujú 2 cukrovary, ktoré produkujú vysokokvalitný cukor zo slovenskej cukrovej repy predávaný pod značkami SweetFamily a Korunný cukor. V kryštálovej podobe sa hodí do bežnej kuchyne, na sladenie nápojov i jedál, pomocníkom je napríklad i pri zaváraní, keďže cukor je výborným prírodným konzervantom. Jemnejšia krupicová verzia cukru nachádza uplatnenie pri pečení nadýchaných múčnikov i pri príprave dezertov. Práškový cukor, vyrábaný rozdrvením väčších kryštálov, nemôže chýbať v žiadnom sladkom kréme, poleve, či pudingu. Vďaka svojej jemnej chuti biely cukor prisladí širokú škálu pokrmov bez toho, aby potlačil chuť a farbu ostatných ingrediencií. V súčasnosti je v domácnostiach najpoužívanejším sladidlom.

Hnedý cukor

Cukor skrývajúci sa v obale s týmto názvom je charakteristický predovšetkým svojou zlato-hnedou farbou, ktorú mu dodávajú sirupy z melasy. Cukor je buď nerafinovaný, alebo čiastočne rafinovaný vznikajúci kryštalizovaním šťavy z cukrovej repy,alebo cukrovej trstiny. Môže sa však vyrábať aj obohatením bieleho rafinovaného cukru o prídavok melasy. Má výraznú arómu i chuť s nádychom karamelu. Mimoriadne sa hodí do pečenia, kde výborne dopĺňa orechy, mandle, kandizované ovocie, alebo likéry. Používa sa tiež do pokrmov, ktoré majú vyniknúť bohatou vôňou i chuťou, teda do omáčok, čatní, do marinád s pikantným až ostrým korením. Vďaka kryštálovej konzistencii sa cukor dobre rozpúšťa, jeho využitie je preto všestranné. Hnedý cukor ocení každý správny gurmán, ktorý sa nebojí experimentovania pri príprave jedál i nápojov.

Trstinový cukor

Prírodný produkt vyrábaný z cukrovej trstiny pestovanej na rozsiahlych plantážach. Po rozomletí a lisovaní sa získa sladká šťava, ktorá sa varí dohusta, kým nezačne kryštalizovať. V procese odstreďovania potom vznikajú už separované kryštály surového trstinové cukru. Rôzne druhy a sfarbenia trstinového cukru sú výsledkom ďalšieho spracovania.

         Muskovado, označovaný tiež ako barbadoský alebo vlhký cukor, je druh nerafinovaného tmavého trstinového cukru so silnou melasovou arómou. Vďaka intenzívnej farbe sa pridáva najmä na dodanie farby a sýtej chuti do koláčov s posýpkou, keksov, na dochutenie sušeného ovocia, ale i na bežné sladenie kávy alebo čaju, ktoré vďaka jeho charakteristickej chuti získajú nádych exotiky.

         Demerara je u nás najdostupnejší druh trstinového cukru, ktorý pôvodne pochádza z Guayany. Kryštály sa získavajú v procese, kde sa cukrový sirup odstreďuje, preto je pravá demerara len mierne lepkavá avšak dostatočne aromatická. Svoju nezameniteľnú chuť dodáva rôznym miešaným nápojom, ale i jedlám. Len ťažko si možno napríklad slávne mojito predstaviť bez trstinového cukru. Vďaka svojej príjemnej štruktúre a jemnej chuti nachádza svoje uplatnenie aj v našej kuchyni.

Kandizovaný cukor sa získava extra pomalou kryštalizáciu, počas ktorej vznikajú veľké kryštály cukru. Vďaka tomu, že sa pomaly rozpúšťajú  a majú krásnu medovo-hnedú farbu, alebo krištáľový lesk, vyniknú pri sladení nápojov vo veľkých nádobách. Napríklad vo varenom víne, punči, ale i v osviežujúcej limonáde.

Ovocný a hroznový cukor

Jednoduché cukry, ktoré sa v prirodzenom stave vyskytujú v ovocí a zelenine. Sú zdrojom rýchlej energie, preto sa hodia na povzbudenie organizmu v záťažovom režime, napríklad pri športe, v rekonvalescencii, alebo pri náročnej psychickej aktivite. Z hľadiska použitia sa vďaka svojej rýchlej rozpustnosti jedná o cukor vhodný najmä pre studenú kuchyňu, teda do ovocných šalátov, letných pohárov, ovocných drení, jogurtov a na prisladenie štiav. Treba mať na pamäti, že ovocný cukor má vyššiu sladivosť, preto ho stačí používať v menších množstvách.

Kockový cukor

Špeciálnou kategóriu cukru je cukor zlisovaný do tvaru kocky. Tá  môže mať rôznu veľkosť a vyrába sa tak z trstinového, ako z repného cukru. Zatiaľ čo menšie kocky sa hodia na sladenie silného espressa, väčšie sa častejšie servírujú k čaju, alebo k nápoju vo vyššom pohári. Výhodou kockového cukru je presné množstvo cukru a pevný tvar, s ktorým sa ľahko manipuluje pri sladení. Je možné predávať ho v praktických baleniach a servírovať v elegantných cukorničkách. Milovníci kávy hovoria, že pohľadu na kocku cukru pomaly sa prepadávajúcu v hustej pene kávy, či cappuccina sa nič nevyrovná.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!