lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Novinky staré niekoľko storočí

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 19.1.2001
späť
Späť

Poslať
 



Zemiaky

Vždy keď som krájala „nahrubo“ zemiakové šupky, hádala sa so mnou moja dobrá, trpezlivá stará mama. Vravela, že ničím to najvzácnejšie, čo na zemiakoch je. Myslela som si, že je to povera z jej detstva, keď v rodinách bolo po desať detí a chudoba trčala z každého kúta. Aby som sa vyhla hádke, často som si načistila zemiaky do mrazničky, alebo som ich dávala do kompótovej fľaše zaliala vodou a uložila do chladničky. Dnes sa potvrdilo, že mala pravdu. Vedci z univerzity v Ohiu zistili, že zemiaková šupka obsahuje zvláštny druh antibiotík, ktoré síce nezabíjajú mikróby, ale bránia im v kontakte s bunkami. Hoci sa tento objav považuje za prevratný, nepoznala ho iba moja stará mama, ale aj pôvodní obyvatelia Ameriky, ktorí považovali zemiaky za liečivú rastlinu. Výsledky výskumu z ohiajskej univerzity tiež otvárajú cestu k novým liečebným postupom, ktoré menej zaťažia organizmus a nepovedú ku vzniku rezistentných kmeňov.


Cibuľa

Ešte staršia, má asi 5000 rokov, je liečivá história cibule. Napriek tomu, že cibuľa smrdí a núti nás poplakať si, právom ju môžeme považovať za zlato kuchyne. Rakúski vedci zistili, že užívanie cibule nás chráni pred rakovinou, infarktom, šedým zákalom a posiľňuje obranyschopnosť nášho organizmu. Cibuľa pomáha tráviť, je močopudná a v kombinácii s medom je nenahraditeľným liekom pri kašli a katare horných dýchacích ciest. Cibuľa je významným zdrojom minerálnych látok ako sú fosfor, síra, selén, kalcium. Jej pozitívne liečebné účinky sa však prejavia naplno, keď ju konzumujeme surovú..

Diskusia k článku:

Je to na picu
Neregistrovaný - , 11.11.2004 12:46
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!