lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na aktuálnu tému...

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 26.1.2001
späť
Späť

Poslať
 

Omnoho viac ako Madonnina svadba zarezonovala v slovenskej verejnosti choroba šialených kráv. Správ je veľa a nie všetky sú jednoznačne pozitívne. Za najhoršiu z nich však považujem , že minister zdravotníctva Roman Kováč nevidí dôvod, aby sa v školských jedálňach nepodávalo deťom hovädzie mäso. Pán minister totiž skôr rozpráva, ako myslí a zásadne obhajuje niektorú z lobbistických skupín. Ak sa už nepamätáte, bol to práve on, kto pred rokmi rozprával, že treba rozbiť monopol zdravotnej poisťovne a najdôležitejšie je, aby bolo na Slovensku veľa zdravotných poisťovní. Vtedy slúžil nemeckému kapitálu. Dnes hovorí, že je dôležité, aby bola zdravotná poisťovňa iba jedna. Neviem komu dnes slúži, isté však je, že varenie hovädzieho mäsa prenechám kuchárom z vlády a ministerstiev a napriek tvrdeniam pána ministra požiadam v škole aj v škôlke, aby moji potomkovia jedli niečo iné. Čo keď pán minister bude o týždeň prezentovať iné poznatky. Najmä, keď odborníci hovoria o tom, že choroba šialených kráv sa okrem Veľkej Británie vyskytla aj vo Francúzsku, Nemecku, Švajčiarsku, Dánsku, Portugalsku, podozrenie z nákazy sa vyšetruje v ďalších štátoch.

Ako uvádza MUDr. Mitrová, všetky doteraz postihnuté štáty vo veľkom množstve dovážali možné rizikové hovädzie komodity z Británie v čase, keď BSE už vzniklo a ochranné opatrenia boli zavedené len čiastočne alebo vôbec (1984 - 1996). Priamo z Veľkej Británie sa síce na Slovensko nedoviezlo nič rizikové, ale zo štátov, ktoré sa rizikovými britskými surovinami a polotovarmi zásobili a hotové výrobky vyvážali.“ Našťastie pán minister dodal, že: „Nemôžeme však zasiahnuť, ak sa rozhodne vedúca jedálne, nepodávať deťom hovädzinu“ .To je dobrý signál. Zdá sa mi totiž nezodpovedné vyhlasovať, že sa nič nedeje a súčasne zriaďovať krízový štáb a zakazovať konzumáciu mäsových výrobkov z krajín, kde sa BSE vyskytla aj mačkám a psom. Neviem prečo táto nadpráca V celom množstve článkov o BSE som sa nedočítala, že by choroba bola prenosná na mačky a psov. Kto u nás konzumuje tieto zvieratá, alebo kto sa živí ich konzervami. Je to opatrenie na ochranu Cigánov alebo dôchodcov?

„Hovädzie mäso je menej rizikové ako vybrané hovädzie orgány. V Británii bol vydaný prísny zákaz, aby sa dostali do potravinového reťazca (mozog, miecha, slezina, týmus, a črevo). Kontaminované môžu byť aj konzervy určené pre ľudí i domáce zvieratá.” Mudr.Mitrová

ČO JE VLASTNE BSE?
Svetová zdravotnícka organizácia udáva, že takzvaný nový variant nevyliečiteľnej Creutzfeldt-Jakobovej choroby bol s istotou dokázaný vo Veľkej Británii (87 prípadov), Francúzsku (3) a ĺrsku (1). Priony (bielkoviny, ktoré preniknú do mozgu z infikovanej potravy) napádajú zdravé bielkoviny a spôsobujú zmenu ich tvaru. V mozgovom tkanive zostávajú malé otvory, mozog pórovatie. Ochorenie vedie k demencii a končí sa smrťou. Na Slovensku sme zatiaľ nezaznamenali žiaden prípad nového variantu Creutzfeldtovej-Jakobovej choroby. Zato už 25 rokov sledujeme klasický variant tohto ochorenia. Ten však s chorobou šialených kráv nemá nič spoločné. Za pozornosť však stojí, aj to, že prvé podozrenie z možnej nákazy u nás vzniklo už v roku 1996, keď na Creutzfeldt-Jakobovu chorobu zomrela žena, ktorá pracovala štyri roky ako čašníčka v Taliansku. Po jej smrti však neurobili pitvu. Dobre informovaný zdroj z ministerstva zdravotníctva potvrdil, že smrťou tejto pacientky bola u nás podľa medzinárodných diagnostických kritérií zaznamenaná ako možný výskyt choroby.

Doteraz sa presne nevie, akým spôsobom sa nákaza prenáša zo zvierat na človeka, no predpokladá sa, že významnú úlohu zohrávajú potraviny, lieky a kozmetické prípravky s obsahom nakazeného hovädzieho tkaniva. K nám sa môžu dostať zo zahraničia, ale môžu byť vyrobené aj u nás z dovezených surovín. Nakazené suroviny alebo výrobky môžu prísť zo všetkých štátov, ktoré importovali rizikové hovädzie. Napriek tomu, predseda vlády a minister zdravotníctva odporúčajú v dobrej viere konzumáciu hovädziny, ministerstvo zdravotníctva prijalo rad opatrení, ktoré by mali zamedziť šíreniu nového typu Creutzfeldtovej-Jakobovej choroby (CJD). Veľmi sa s tým nepoponáhľali a preto je dôvod, byť ostražitými. Jedným z opatrení je aj vyradenie nosičov tohto ochorenia z radov darcov. Ľudia, ktorí sa v rokoch 1985 - 1996 zdržiavali viac ako 6 mesiacov vo Veľkej Británii alebo Francúzsku, resp. boli identifikovaní ako prenášači nového typu CJD, nebudú môcť darovať krv a ani orgány za účelom transplantácie. Testy na CJD však neexistujú, preto stačí ak si darca nespomenie, že v tých rokoch pracoval v zahraničí. V prípade, že vás čaká v najbližších dňoch operácia, spoľahnite sa radšej na svoju krv alebo na krv príbuzných. Ak takú možnosť nemáte, napriek zlému stavu nášho zdravotníctva, požiadajte o dobrú kontrolu krvi, či orgánov, ktoré sa stanú súčasťou vášho tela. Ďalším opatrením je sprísnenie kontroly pri využívaní kolagénov vyrobených z hovädziny. Kolagén sa využíva ako zložka v kozmetike, ale aj pri niektorých farmaceutických výrobkoch. Nákaza vraj hrozí najmä tam, kde má človek drobné odreninky. Sú to hlavne ústa, ruky a nohy. Podľa nových nariadení musí mať každý takýto výrobok dokázateľnú krajinu pôvodu a spôsob spracovania, resp. výroby. Zatiaľ táto informácia na mnohých kozmetických výrobkoch chýba.

Neostáva nám preto iné, ako zabudnúť na reklamu a pri kúpe kozmetiky sa riadiť rozumom. Opatrné buďte najmä pri kúpe kozmetiky od podomových predajcov. Ich reči a realita sa môžu diametrálne líšiť. V tomto pyramidálnom systéme predaja nejde o zákazníka, ale o zárobok.To, že ministerstvo úplne zakázalo dovoz farmaceutických výrobkov obsahujúcich hovädzie materiály zo všetkých jedenástich rizikových krajín, ešte neznamená, že sa nemôžu objaviť na pultoch. Kupujte preto výrobky s preukázateľnými bezpečnostnými testami. Novými predpismi sa budú musieť riadiť aj neurochirurgické oddelenia, najmä čo sa týka narábania s nástrojmi či lekárskymi pomôckami pri operačných zákrokoch. Otázne je, či zariadenia v našich krachujúcich nemocniciach, dokážu zodpovedať takto určeným normám.

Európska únia posudzovala v odbornej štúdii počas posledného obdobia riziká každej krajiny v rámci možnej nákazy. Podľa rozličných faktorov dospela komisia EÚ k jednoznačnému záveru: „Slovensko je krajinou so zanedbateľným, ak nie nulovým potenciálom možnosti výskytu nákazy BSE.” Napriek tomu, že bolo na Slovensko privezených takmer 7000 kráv z rizikovej oblasti.

ABY TO BOLO EŠTE ŤAŽŠIE...
Máme tu novú aféru s ošípanými. V Rakúsku im podávali také množstvo nedovolených hormónov a antibiotík, ktoré môže vážne ohroziť zdravie človeka. Hovorí sa najmä o rakovine a resistencii na antibiotiká. Po Rakúsku boli v pondelok aj v Bavorsku potvrdené nové prípady podávania nedovolených hormónov a liekov ošípaným. O škodlivých účinkoch kŕmenia hydiny a ošípaných mäsovokostnou a rybou múčkou sa hovorí už dlhšie. Našťastie hydina nežije dosť dlho na to, aby mohla škodiť pomalými vírusmi. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Isté je, že odkedy sa podáva rastový hormón hydine,

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!