lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sila neverbálnej komunikácie

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 10.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Naše telo je schopné komunikovať aj bez slov. Pri rozhovore dávame svojimi pohybmi podvedome najavo, čo si o ľuďoch a veciach vlastne myslíme. Ak proti nám stojí súper, ktorý vie čítať našu neverbálnu komunikáciu, mohli by sme sa dostať do slepej uličky. Preto sa naučte telom vyjadrovať to, čo vyjadrujú vaše slová.  Neverbálna komunikácia nie je hračka – očakávané výhry vám zaručí iba pravidelný tréning.

Seďte rovno
Keď hovorí váš protivník, ktorého chcete získať na svoju stranu, nikdy si neskrížte ruky na hrudi. Je to najjednoduchší spôsob, ako mu dať najavo nesúhlas a strach. Ak si musíte prekrížiť nohy, prehoďte nohu smerom k nemu – môžete tým vyjadriť súhlas a sympatie. Vždy seďte rovno s vypnutou hruďou, dáte tým najavo svoju vitalitu a pri rokovaní budete neprehliadnuteľná.
Každý, kto chce rýchlejšie dospieť k dohode, môže jemne kopírovať pohyby svojho partnera. Tak mu dá najavo, že ho považuje za dominantného.

Oči držte dolu
Je to ťažká, ale veľmi dôležitá úloha. Kto má pri komunikácii oči vyššie, má pocit, že je dominantný. Celkom prirodzene sa stane menej obozretným, pretože ho ovládne pocit vlastnej dôležitosti. Snažte sa, najmä pri pracovnom rokovaní, dostať oči nižšie alebo aspoň na rovnakú úroveň, ako má váš náprotivok.

Usmievajte sa
Úsmev má mnoho podôb – od jednoduchého až po široký. Pri rokovaniach sa musíte aspoň trocha usmievať. Váš partner nadobudne pocit, že rozhovor s ním je pre vás radosťou a že voči nemu cítite sympatie.  Ale pozor, s úsmevmi to nepreháňajte, inak v ňom vzbudíte dojem, že ste naivná, hlúpa alebo že sa mu vysmievate. Váš úsmev, venovaný okoliu, vyjadruje dôveru, priateľstvo a srdečnosť a takých ľudí má takmer každý rád.

Odkryte dlane
Otvorená dlaň je odjakživa symbolom spokojnosti a otvorenosti, ale zároveň vyjadruje trocha podriadenosti. Ruka je najlepším nástrojom gestikulácie, pomáha udržať pozornosť, ale prehnané gestá prezrádzajú nepokoj a nervozitu. Preto aj tu platí zlatá stredná cesta.

Necivte
Keď sa s niekým zhovárate, nikdy mu nepozerajte do očí dlhšie ako 7-8 sekúnd. Rovnakou chybou je, sledovať dotyčného viac ako 80% rozhovoru. Oboje je vnímavé ako civenie a to vám na popularite nepridá.

 

 


Diskusia k článku:

len ma tak napadlo,co ak sa kazdy zacne tymto riadit?
Neregistrovaný - , 10.1.2002 18:23
Neboj, nezačne. Nie je to také ľahké zaprieť svoj prirozdzený temperament. Možno že majstrami tejto pretvrárky sú američania - ktorí sa to naučili cez svojich psychoanalytikov a iných psychomenežérov. Inak ani veľmi dobrý herec nevie hrať aj mimikou a gestami to čo by neprežíval. (Aj on sa musí do role vžiť!.) >Všetky tie gestá a posunky (keď sú naučené z príručky)vypadajú smiešne a strojene - asi ako keď málo nadaní dedinskí ochotníci - herci hrajú nejakú drámu. Doporučujem, chovať sa podľa svojho temperamentu a nálady. Ten druhý spozná čo sme zač a nebude nám to vyčítať. Nie je nutné, aby sme mali vždy americky optimistickú náladu. Radšej sa partnerovi ospravedlňme, že sa nám stala nejaká nepríjemnosť a preto sme nie celkom svoji. "Americké" úsmevy možno zaberú na rýchlokvaseného biznismena, ale na skúseneho obchodného partnera nie. Neprovokovať strojeným úsmevom, keď sa vám usmievať nechce a nežiada. Tiež, nie je treba dokazovať druhému, že je hlupák, keď s ním chceme urobiť obchod. >Nepodriaďovať sa nedôstojným spôsobom - aj také niekedy býva. Môj syn pri jedných pohovoroch do práce zažil taký podvedomý nátlak. Bol jedným z dvoch, čo nepodľahli a vznikla kuriózna situácia. Manažér videl, že je vhodný kandidát, ale junior, trochu urazený si povedal, že nie. A nie. A nie. A bolo nie.
Neregistrovaný - Jan, 18.1.2002 17:35
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!