lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Štyri ženské stresy a ako ich prekonať IV

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 30.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

KLIMAKTÉRIUM

Konečne máte čas na seba
Smútite za mladosťou, bojíte sa staroby a chorôb. Cítite sa osamelá a niekedy dokonca nepotrebná. Stávate sa nadmerne podráždená a obávate sa, že pre partnera stratíte príťažlivosť. Preto sa začínate vyhýbať sexu. Cítite aj veľa nepríjemných fyzických príznakov: návaly horúčavy, oslabenie, pobolievanie prsníkov.  Máte menštruačné poruchy – krvácanie je príliš silné alebo vynecháva. Občas vás bolia kĺby, občas hlava...

 

Akceptujte svoj vek
Mali by ste si povedať: taký je kolobeh života, musím sa s tým naučiť žiť.  Dbajte o seba, chodievajte na prechádzky, cvičte gymnastiku alebo jogu. Nezatvárajte sa doma s vnúčatami a smutnými myšlienkami. Aspoň raz do týždňa sa niekde vyberte , len tak pre radosť. Do divadla, do kina, na výstavu. Nezabúdajte na stretnutia s priateľmi, obzvlášť takými, s ktorými je vám veselo a ktorí vás vedia povzniesť na duchu a nie ešte viac ubiť.
Buďte aktívna
V tomto veku je ideálne začať sa viac venovať činnosti, ktorá vás vždy lákala, ale nikdy ste na ňu nemali dostatok času. Môže to byť písanie pamätníka,  rekonštrukcia bytu, vyzdobenie balkóna nádhernými kvetmi, šitie, štrikovanie, čítanie...Sústreďte sa na vlastný život a nielen na pomoc deťom a vnúčatám.
Stravujte sa múdro
Obmedzte živočíšne tuky, silnú kávu a sýtené nápoje, cukor a destilovaný alkohol. Jedzte čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré pomáhajú udržiavať náladu na vyrovnanej úrovni, ako aj dostatok mliečnych výrobkov, aby ste sa vyhli osteoporóze.
Ak vás naozaj priveľmi trápia fyzické príznaky klimaktéria, vyhľadajte pomoc.

 


Diskusia k článku:

A čo náhradná hormonálna liečba?? O tom nič?
Neregistrovaný - , 30.1.2002 22:31
Hormonálna lieča nikdy nemôže byť zdravá. Keď dokážu Indiánky žijúce vysoko v horách mať menzes do 65 rokov a žiť bez problémov s kĺbami, asi sa treba zamyslieť nad naším životným štýlom.
Neregistrovaný - ivana, 3.2.2002 13:29
K častým depresiám u žien , ktoré prežívajú klimaktérium prispieva fakt, že tento vek nie je v§bec preferovaný.Všetky média sa predbiehajú v zdôrazňovaní mladosti, štíhlosti, krásy, úspešnosti a hodnoty, ktoré majú zrelé ženy sú nezaujímavé.Rovnako je to aj v obchodnej ponuke , modely šiat, obuvi a všetkého sú určené len jednej vekovej kateórii a často aj jednému- dvom konfekčným číslam. Zrelé ženy by si mohli dovoliť kúpiť peknú , hodnotnú vec , ale nie je v ponuke.Je to aj obchodnícka chyba. Filmové , divadelné i literárne postavy tiež majú skôr menej, než viac rokov. Atď.Potom sa netreba diviť, že žena vo vyššom veku sa cíti osamelá a nezaujímavá pre okolie. Nie ona sa uzatvára, to spoločnosť sa uzatvára pred ňou.Je to škoda, pretože je to nevyužitý potenciál skúseností, zážitkov , nápadov a vekom overeného rozumu. Až keď sa zmení postoj spoločnosti , môže byť aj žena v menopauze šťastná a produktívna.
Neregistrovaný - Nana, 4.2.2002 09:31
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!