lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Známa – neznáma HOMEOPATIA

  Spracoval(a) : Lubica Holicka
Dátum : 13.1.2005
späť
Späť

Poslať
 

Keď sa povie homeopatia, niektorí ľudia si predstavia šetrnú liečbu na prírodnom základe, iní sa od nej neveriacky odťahujú. Kde je pravda – v čom spočíva jej pôsobenie?

Podľa PharmDr. Kataríny Sidorovej z najväčšej homeopatickej spoločnosti pôsobiacej na Slovensku BOIRON vychádzajú účinky homeopatickej liečby z tzv. princípu podobnosti. „Niektoré látky použité v merateľných dávkach vyvolávajú u zdravého jedinca súbor príznakov, ktoré sú potom schopné liečiť chorého jedinca, ak sú mu podávané vo veľmi nízkych koncentráciách,“ vysvetľuje. Ako príklad uvádza homeopatický liek pripravený z cibule, ktorý zmierňuje vodnatú sekréciu z nosa, slzenie a kýchanie – napríklad u pacienta trpiaceho sennou nádchou. „Rovnaký súbor príznakov sa objavuje aj pri krájaní cibule, ktorá je obsiahnutá v lieku,“ tvrdí Dr. Sidorová.
Nie všetky homeopatické lieky sú rastlinného pôvodu. Niektoré sa pripravujú zo surovín živočíšneho alebo minerálneho pôvodu. „Vstupná surovina je vždy mnohonásobne zriedená, čo zaručuje netoxický charakter homeopatických liekov,“ vysvetľuje K. Sidorová. Aj preto ich môžu užívať i tehotné ženy, deti, či starí ľudia - samozrejme, v odôvodnených prípadoch a najlepšie po konzultácii s lekárom, ktorý sa homeopatiou zaoberá. Podľa K. Sidorovej „pre takéhoto lekára je dôležitejšie vidieť chorého celostne, a nielen konkrétnu diagnózu.“ Homeopatia nepracuje iba s príznakmi ochorenia, ale aj s individuálnymi reakciami pacienta. Pri výbere liekov vychádza lekár-homeopat z objektívnych chorobných príznakov pacienta, z celkovej osobnej anamnézy (všetkých ochorení, ktorými pacient v živote trpel), ako aj z rodinnej anamnézy (ochorenia rodičov). Celkovým pôsobením na organizmus sa postupne znižuje náchylnosť a vnímavosť pacienta na liečené ochorenie. Na Slovensku je lekárov zaoberajúcich sa homeopatickou liečbou asi 2 000. Meno lekára – homeopata najbližšie k bydlisku sa dá zistiť napríklad na infolinke 02/5479 1308.

Homeopatické lieky účinkujú tak, že prirodzene stimulujú vlastné obranné reakcie organizmu. Pôsobia rýchlo, prirodzene a globálne,  jednoducho sa aplikujú a sú neutrálnej alebo nasládlej chuti, čo oceňujú najmä deti a ich mamičky. Nevyvolávajú žiadne interakcie, čo znamená, že sa môžu kombinovať aj s klasickou liečbou.
Aj pre tieto výhody podporuje zavedenie homeopatie do bežného vzdelávania lekárov a farmaceutov Európsky parlament. Francúzske štatistiky naviac ukazujú, že pacienti liečení homeopaticky vykazujú dvojnásobne nižšiu práceneschopnosť ako pacienti liečení iba klasicky. Vo svete existujú aj homeopatické nemocnice a napríklad v spomínanom Francúzsku preplácajú homeopatickú liečbu zdravotné poisťovne.
Podľa K. Sidorovej sa homeopaticky dá liečiť 70-80 % ochorení. „Homeopatia je vhodná na liečbu reverzibilných, čiže vyliečiteľných, ochorení; pri ochoreniach nevyliečiteľných ako napríklad osteoartróza, infarkt myokardu, alebo pri závažných ochoreniach ako je rakovina je možné homeopatiu pridať ako liečbu doplnkovú,“ dodáva na záver Dr. Sidorová.

 


Diskusia k článku:

Nezmysel. Mnohé z homeopatík sú riedené takým spôsobom, že údajné účinné látky sa v jednotlivých dávkach liekoch vôbec nenachádzajú. Ich účinnosť je pochybná.
Neregistrovaný - Historik, 16.1.2005 15:56
23 rokov som sa liecila na astmu a stale som ju mala, po roku liecky homeopatiou uz nemam zachvaty. To je podla mna dokaz
Neregistrovaný - leelu, 15.4.2005 21:12
Možem povedat že homeopatia je fantastická vec liečim sa 3 roky. Nebola som za tu dobu chorá.A upravil sa mi aj menštruacia,čo bol hlavný dovod liečby.
Neregistrovaný - jaja 31.8.2005, 31.8.2005 11:03
Homeopatia je naozaj šetrná liečba. Vyhľadávujú ju hlavne ľudia, ktorým medicína nevie pomôcť. Viac informácií o klasickej homeopatii nájdete na stránkach Slovenskej homeopatickej asociácie, www.homeopaticka-asociacia.sk
Neregistrovaný - werner, 16.1.2008 09:16
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!